Uhhhmmmm valnøddebrød. Jeg elsker valnøddebrød og hvis jeg får lov til at bestemme, når vi engang imellem køber brød hos bageren, så er det næsten 100 % sikkert, at vi forlader butikken med et valnøddebrød under armen. Endnu bedre bliver det dog, hvis det er et hjemmebagt valnøddebrød, og sådan et har jeg lavet i dag. Og jeg har faktisk også allerede spist endeskiven med koldt smør på til en god kop te. Mums.
Se også – Kærnemælksfranskbrød I Gulerodsbrød I Hurtigt madbrød
Nem opskrift på valnøddebrød.
Det er ret nemt at lave valnøddebrød, og har man en køkkenmaskine, som kan ælte dejen, så bliver det selvfølgelig endnu nemmere. Jeg må i hvert fald indrømme, at min kitchenaid er noget mere tålmodig end mig, når det kommer til æltningen. Dog kan man selvfølgelig sagtens lave valnøddebrød, og alle mulige andre gode franskbrød, på helt traditionel vis.
Et valnøddebrød har som regel en sprød skorpe og en let “mørk” smag. For at opnå lidt at det samme, tilsætter jeg en smule maltekstrakt til dejen. Malten bidrager med både farve og en let bitter og “mørk” smag, som vi kender det fra øl og rugbrød, og som jeg synes, klæder valnøddebrødet helt perfekt.
Maltekstrakten har jeg i tidernes morgen købt hos Urtegaarden, men det kan sagtens udelades eller erstattes. Fx kan man erstatte lidt af melet med mørkt maltmel – bare 2-3 spsk. Eller man kan erstatte noget af vandet med (mørkt) øl. Det giver nogenlunde samme resultat og samme gode smag.
Valnøddebrød
Ingredienser
- 2½ dl vand (lillefingervarmt)
- ½ pk gær
- 1 spsk sirup
- 1 spsk maltekstrakt (kan udelades)
- 1-2 tsk groft salt
- 100 gr valnødder (grofthakkede)
- 100 gr fuldkornshvedemel
- 2 spsk olie
- 350 gr hvedemel (måske skal der bruges lidt mere eller mindre)
Fremgangsmåde
- Hæld vandet i en skål og opløs gæren i vandet.
- Tilsæt sirup, maltekstrakt, salt, valnødder, fuldkornshvedemel, olie og hvedemel og ælt til en blank og smidig dej.
- Dejen kan også laves på en køkkenmaskine ved at komme alle ingredienserne i røreskålen og samle dejen med dejkrogen.
- Lad dejen hæve tildækket et lunt sted i ca 1 time.
- Vend dejen ud på et meldrysset bord og form den til et aflangt brød.
- Læg brødet på en bageplade beklædt med bagepapir og skær en ridse på langs af brødet med en skarp kniv.
- Lad brødet efterhæve i ca 30 minutter og pensl herefter med vand.
- Bag brødet ved 200 °C (alm. ovnvarme) i 30-40 minutter, indtil det er gennembagt og det lyder hult, når man banker på det.
- Lad brødet afkøle på bageristen og spis det lunt eller afkølet.
- Brødet kan holde sig i 2-3 dage, hvis det pakkes i en lufttæt pose. Det kan desuden fryses.
Bag ekstra og frys ned.
Lige når det kommer til et saftigt og nybagt valnøddebrød, så må jeg indrømme, at jeg har en smule svært ved at holde igen. Heldigvis er det et stort brød, så der er også til Morten kommer hjem fra arbejde. Og forhåbentlig også et par skiver til i aften, men det vil tiden jo vise.
Udover at spise det med koldt smør, så egner valnøddebrødet sig perfekt til ost, pålæg og gode pølser. Eller bare til at spise i tykke humpler til en god gryderet. Og så selvfølgelig på morgenbordet, hvor det evt kan ristes, hvis brødet ikke længere er helt friskbagt. Valnøddebrødet kan desuden nemt fryses, så overvej at lave dobbelt portion og kom så det ene brød i fryseren. Så er der lækkert hjemmebagt brød til en anden god gang.
Det ser saa laekkert ud – og nemt. Det maa jeg proeve! Haaber det er ok, at jeg spoerger… kommer der et indlaeg fra jeres seneste tur? Jeg er nemlig lige saa vild med dine rejsebeskrivelser som dine opskrifter!
Christina – Tusind tak for din hilsen 🙂 Mht. vores seneste tur, så går jeg ud fra, at du mener vores vinterferie til New York, men da vi efterhånden har besøgt byen 12-13 gange, har jeg besluttet, at der ikke kommer en rejsebeskrivelse i denne omgang. Det er jo begrænset, hvor meget nyt jeg kan tilføje ift. de mange andre rejsebeskrivelser fra New York, som jeg allerede har lavet, og bortset fra at daske rundt, hygge os, spise god mad og nyde byen foretog vi os ikke det store i denne omgang 🙂
Tak for svar. Jeg er også selv vild med USA, så derfor er jeg så nysgerrig. Helt forståeligt at der ikke kan blive ved med at være nyt at fortælle, men dejligt at I stadig nyder byen efter så mange besøg. Knus herfra
Christina – Jeg kender det så godt fra mig selv – jeg er også altid ekstra nysgerrig, når der er noget, som handler om New York og USA 😀
Kan man bruge en almindelig øl til walnødbrødet (Tuborg)
Sanne – Ja, du kan godt erstatte noget af vandet med almindeligt øl 😀
Hej kan man undvære sirup og bruge honning i stedet for
Sanne – Ja, du kan sagtens bruge honning i stedet for sirup. Du kan også bare bruge sukker 😀
Tak for en fantastisk opskrift! Har prøvet den to gange. Brødet blev næsten spist samme dag🤤 Skal da også lige bage en omgang mere her til morgen👏🏼😃
Hvordan gør du hvis du fryser det ned, kommer du det direkte i ovnen fra fryseren, tager du det op dagen før og luner det, eller hvordan gør du…..spørgsmålet gælder selvfølgelig både med dine lækre boller og brød?
Hilsen Hanne
Hanne – Jeg lader brødet afkøle på bageristen, så det stadig er lunt. Derpå pakker jeg det i en frysepose og kommer det i fryseren. Ved optøning lader jeg brødet stå på køkkenbordet, til det er helt optøet og så luner jeg det ganske kort i ovnen, ca 5-10 minutter ved 175 °C , til skorpen er sprød og og lækker igen, men uden brødet når at blive tørt selvfølgelig 😀
Hey jeg har tænkt mig at bage valnødbrød min yndlings brød mmmm.
Men men spørgsmålet er der stå jeg skal bruge sirup. Which one 🤔.
Jeg har glukosesirup kan man bruge det.
Ruth – Sirup er egentlig primært tilføjet opskriften for at søde, præcis som man tilsætter en skefuld sukker til bolledejen, så du kan sagtens bruge sukker, honning, brun farin eller lignende i stedet for. Og ellers bruger du bare den sirup, som du har stående i skabet.
Hejsa.
Har bagt brødet idag og det smager himmelsk. Vil høre om man kan bage det i en form..?
Mvh Dorthe.
Dorthe – Ja, det kan man sagtens, faconen bestemmer man jo selv 😀
Rigtig lækkert brød 🥰smager utroligt godt
Lene – Hvor er det bare dejligt at høre 😀
Vedr. opskrift på valnøddebrød, skriver du ved ovntemp. 200 gr. c. ved en alm. ovn.
Ikke varmluft, hvorfor ikke?
Jeg vil gætte på ca. 175 gr. c. ved en varmluftovn. Har ikke andet!
Vagn – Jeg bager som regel altid brød og boller ved almindelig ovnvarme i stedet for varmluft, da jeg synes, at den varme luft der blæses rundt i ovnen har tendens til at udtørre brødet let. Dog kan brødet sagtens bages ved varmluft – du skal trække ca 10 °C fra, når du bager med varmluft, altså 190 °C.
Jeg kan dog ikke forstå, at du ikke kan slå varmluftsfunktionen fra i din ovn – jeg har en helt almindelig varmluftsovn, men den kan også indstilles på almindelig ovnfunktion/over- og undervarme 🙂
Jeg har lige bagt dette brød, det smager fantastisk! 🥰
Jane – Tusind tak, hvor er det bare dejligt at høre 😀
👍 Perfekt 😋 MUMS
Anni – Hvor er det bare dejligt at høre 😀