Normalt er jeg meget stor fortaler for, at man under ingen omstændigheder kan holde en rigtig påskefrokost, uden at der er hjemmelavet tunmousse med laks og rejer på menuen. Og det synes jeg egentlig stadig ikke, at man kan. Men efter at jeg forleden lavede en vandbakkelse med tunsalat og rejer, må jeg indrømme, at jeg så småt har åbnet lidt op for alternativer. For hold nu op, hvor var det bare lækkert og samtidig et lidt nyt og anderledes indslag på frokostbordet. Og så synes jeg egentlig også, at vandbakkelseskransen fyldt med tun, rejer, hårdkogte æg og diverse grønt så rigtig fin ud.
Se også min klassiske opskrift på lækker og luftig tunmousse med laks og rejer lige her.
Det er ikke specielt svært at lave en vandbakkelseskrans, men man kan være uheldig, at den falder sammen under bagningen. Indimellem skyldes det, at man er kommet til at åbne ovnlågen undervejs, hvilket er absolut fyfy. Andre gange lykkes det bare ikke, at få vandbakkelsen til at hæve op og blive hul indvendig. Det skal man dog ikke fortvivle over, for så kan man bare vælge at komme tunsalat, rejer, æg osv ovenpå vandbakkelseskransen, i stedet for at halvere den og fylde det indeni. Men jeg synes, at det er synd, hvis man ikke tør kaste sig ud i at lave vandbakkelse, for selvom det kan gå galt en sjælden gang, så er det som sagt under ingen omstændigheder svært.
Vandbakkelse er jo lidt en sjov “fætter”, for selvom man ofte forbinder vandbakkelser med det søde køkken – fyldt med flødeskum, creme og syltetøj, så kan de lige så fint bruges i det salte køkken. De er med andre ord “smagsneutrale” og smagen defineres ud fra den form for fyld, som man bruger.
Ideen til at bruge vandbakkelser i det salte køkken stammer fra min barndom, hvor jeg husker, at man indimellem stødte på minivandbakkelser med skaldyrs- eller rejefyld på diverse buffet’er. Den idé har jeg arbejdet videre på i denne her vandbakkelseskrans, og udover tunsalat og rejer, har jeg også pyntet den fint med hårdkogte æg og diverse former for grønsager. Lidt som svenskernes smørrebrødslagkage, som består af franskbrødsbunde, der lægges sammen med forskellige former for fiske- og pålægssalat, hvorefter den smøres op med mayonnaise eller flødeost og pyntes fint af med laks, rejer, æg, tomater, agurk, kaviar og diverse former for krydderurter.
Bryder man sig nu ikke om tunsalat, så kan man selvfølgelig sagtens fylde vandbakkelseskransen med en reje- eller skaldyrssalat i stedet for. Og skal det ikke være fisk, så kan man bruge en god, hjemmelavet æggesalat med karse, hønsesalat med champignons og bacon eller skinkesalat med puløg i stedet for. Mulighederne er mange og eftersom vandbakkelseskransen sagtens kan tåle at stå et par timer på køl inden servering, er den oplagt til en god frokost, fx en påskefrokost eller som gæsteforret.
>> Se også min opskrift på lækker, hjemmelavet hønsesalat med bacon og champignons lige her.
Vil man slå 2 fluer med et smæk, så kan man evt. lave dobbelt portion af vandbakkelsesdejen og så lave 2 kranse. Den ene fyldes med tunsalat, æg og rejer og den anden med creme, flødeskum og syltetøj samt lidt glasur på toppen. Så har man både forret og dessert eller det søde indslag til kaffen på plads på én gang. Nemt og lækkert.
Vandbakkelse med tunsalat
Ingredienser
- 50 gr smør
- 1 dl vand (100 gr)
- 1 nip salt
- 50 gr hvedemel
- 2 æg
Fyld
- 2 ds tun i vand (afdryppet)
- 2 spsk mayonnaise
- 3 spsk creme fraiche
- citronsaft
- salatblade (fx krølsalat eller babysalat blade)
- salt og peber
- 100 gr rejer (afdryppede)
- 2 æg (hårdkogte og delt i kvarte)
- 5 cherrytomater (halverede)
- ½ rødløg (skrællet og skåret i tynde både)
- spirer (fx lucerne-, rødebede- eller hvidløgsspirer)
Fremgangsmåde
- Kom smør og vand i en gryde og varm det op til smørret smelter og blandingen kommer i kog. Det kan være en god idé at veje vandet i stedet for at bruge et decilitermål - så er man helt sikker på, hverken at bruge for meget eller for lidt vand.
- Tag gryden af varmen og hæld salt og mel i gryden på én gang. Rør herefter rundt med en grydeske, indtil det hele samler sig og nemt slipper grydens kanter. Stil gryden til side i ca 15 minutter, så dejen kan afkøle let.
- Slå æggene ud i en skål og pisk dem let sammen. Tilsæt herefter æg til dejen i gryden ad 2-3 omgange og pisk grundigt imellem hver gang, så dejen samles. Dejen må ikke blive alt for flydende - den skal helst kunne stå nogenlunde selv, så måske skal alt ægget ikke tilsættes. Jeg bruger gerne omkring 1½ æg.
- Med en ske sættes vandbakkelsesdejen i klatter i en krans (ca 20 cm i diameter) på en bageplade beklædt med bagepapir. Man kan evt. først tegne cirklen op, hvis man gerne vil have lidt at gå efter. Er kransen meget ujævn, kan man fugte fingrene og rette den til.
- Bag vandbakkelseskransen ved 200 °C (alm. ovnfunktion) i ca 30 minutter, eller indtil den er gyldenbrun og gennembagt og fint hævet op. Vær OBS på, at man IKKE må åbne ovnlågen i løbet af de første 25 minutter af bagetiden, så kan dejen falde sammen.
- Tag kransen ud og klip evt. et par snip i kransen med en saks, så overskudsdamp kan slippe ud. Lad kransen afkøle på bageristen og del den på midten.
Fyld.
- Kom tunen i en skål og findel det med en gaffel. Tilsat mayonnaise og creme fraiche og smag til med citronsaft, salt og peber.
- Fordel salatblade i bunden af vandbakkelseskransen og læg tunsalaten ovenpå. Pynt med rejer, hårdkogte æg i kvarte, små tomater, rødløg og til sidst spirer eller krydderurter, fx dild eller klippet purløg.
- Læg låget på vandbakkelseskransen og lad den trække på køl indtil servering.
- Kransen er bedst samme dag, som den er bagt. Herefter kan vandbakkelsesdejen blive blød/sej.
Åh ser lækkert ud. Den skal vi have til frokost i morgen. Tror du man kan bage den i dag og lægge den sammen i morgen
Den skal prøves, god til vennebesøg
Kan man ikke bare putte mere mel i, hvis to æg gør den for tyndtflydende? Så behøver man ikke smide resten af ægget ud.
Vh Aase
Aase – Jeg skal ikke kunne sige, om man “bare” kan tilsætte mere mel til en vandbakkelsesdej. Det sker jo desværre engang imellem, at en vandbakkelsesdej mislykkes og derfor er jeg altid rimelig OBS på, ikke at eksperimentere for meget med opskriften. Jeg har derfor altid holdt mig ret skarpt til mængden af mel, ligesom jeg sørger for at afveje vandet og ikke nøjes med at afmåle det i et decilitermål. Det kan sagtens ske, at man kan tilsætte mel til dejen efterfølgende – jeg har bare aldrig hørt om det 🙂
Til gengæld kan det jo også være, at det passer med 2 æg – vi har som regel nogle MEGET store æg herhjemme og jeg finder jævnligt 2 blommer i æggene. Til gengæld smider jeg aldrig sammenpisket æg ud, for jeg laver så meget mad, at de altid bliver brugt i løbet af et par dage. Enten i en frikadellefars, som pensling på brød og boller eller i en kageopskrift, for nu bare at nævne nogle eksempler 😀
Åh, hvor ser det lækkert ud. Den vil jeg lave her i påsken. Du skal vide at du inspirerer mig helt vildt. Når jeg skal finde en god opskrift, så starter jeg altid på madenimitliv.dk. Jeg behøver aldrig at gøre brug af andre madsider, for jeg finder altid noget lækkert hos dig. Tusind tak og rigtig god påske.
Hilsen en stor fan
Gitte.
Gitte – Tusind tak for din søde hilsen 😀 Hvor er det bare dejligt at høre, at jeg kan være med til at inspirere med min blog og mine opskrifter 🙂
Godt påske til dig 🙂
ÅH hvad ser det bare lækkert ud jeg kan godt lide variation og du er bare så inspirerende
Vandbakkelser er ikke noget jeg har prøvet før men jeg elsker udfordringer
God påske til dig og tak for dine dejlige opskrifter
Kristina – Hvor er det dejligt at høre, at jeg kan være med til at inspirere med min blog og mine opskrifter 😀
Forsinket god påske til dig også 😀
Jeg glæder mig til at smage denne lækre ret, som jeg har valgt at lave til frokost i dag i anledningen af Dronning Margrethes fødselsdag 🇩🇰
Line – Hvor lyder det bare hyggeligt 🙂 Jeg havde selv overvejet at lave et eller andet “ekstra” i dag i anledning af Dronningens fødselsdag, men jeg ved ikke rigtigt, om jeg når det. Måske en lækker kage eller dessert til i aften 😀
Lyder vildt lækkert.
Kan man lave vandbakkelsen dagen før, og så fylde den lige inden den skal spises? Eller er vandbakkelse ikke så god på 2. dagen?
Hvis man kan, hvordan opbevares vandbakkelsen natten over?
Lotte – Vandbakkelse har desværre ikke så godt af at stå natten over – det bliver blødt og en anelse sejt. Så jeg vil helt klart anbefale, at du bager vandbakkelsen på selve dagen 🙂
Hejsa , de ser vel nok lækre ud.
Jeg skal prøve imorgen.
Jeg vil afprøve en teknik med vandbakkelsers dejen i en bøf Ring , planen er at bruge sprøjte pose med stor åben tyl og fylde 2/3 og så bage , smøre ringene let med olie , håbe dette kan hjælpe med ensartet størrelse og give god højde , altså når dejen ikke bare kikser.
Hansen – Uhhh spændende projekt. Jeg håber, at det lykkes for dig at få nogle rigtig fine ringe ud af det.
Hej igen .
Som opfølgning på mit forsøg med bøfring , kan jeg oplyse at det bliv særdeles vellykket , kæmpe succes og selvfølgelig med din lækre opskrift her (vejede vandet af som anbefalet).
Kort sagt : Succes og Tusind Tak .
Mvh. Hansen
Hansen – Dejligt at høre – man skal jo gerne dele sine succeser med andre 😀
P.S. ved at kunne styre størrelsen i bøfringene gav det ensartethed og kunne droppe de 15 minutters køletid , da det var mega nemt at fordele en stor skefuld i ringen og så glatte den lidt med lille blød dejskraber .
Lidt ærgeligt man ikke kan dele billed med 😉
Mvh. Hansen.
Jeg har ikke lavet vandbakkelse før, så stiller loge endnu et spørgsmål – håber det er ok.
Det ser jo ikke ud af meget dej, men for moder det hæver en del op under bagningen. Skal der være afstand mellem klatterne man lavet kransen af? ….eller skal de rører hinanden? Hvor store skal klatterne ca. være?
Lotte – Det er helt i orden 🙂 Jo, dejen hæver til ca dobbeltstørrelse under bagningen, så du skal ikke være nervøs, selvom det måske ikke ser ud af meget. Det er lidt svært at sige, hvor store klatterne skal være. Men de skal jo kunne nå rundt i en krans og de må gerne røre hinanden lidt. Det er dog så vigtigt, for de skal nok vokse sammen under bagningen, så et par enkelte “huller” sker der ikke noget ved 😀
Hejsa 😉
Der er ikke noget mere lækkert, end at servere dette til gæster, så farverig og lækkert. Jeg vil komme med et tip, som jeg altid gør ved mine. Når de er bagt færdige, og de lige er kommet ud af ovnen, så skynder jeg mig at skære låget af, og ligger dem hver for sig. Så klasker de ikke sammen. Skulle det ske, at låget er blevet blød, så sætter jeg låget i ovnen igen i 5 min. Og det kommer sprød ud, og kan ligges på uden problemer 😍
Maria – Tusind tak for tippet – det vil jeg huske til næste gang. Normalt klipper jeg et par små snipper i kransen, når den er færdigbagt, men måske jeg skal prøve at skære hele låget af næste gang 😀
Er du nu sikker på at der kun skal 50 g mel i, jeg prøvede og opdagede at det var helt flydende og derefter så i en anden opskrift at der skulle 200 g mel i?
Hanne – 200 gr mel til 2 æg? Det må jeg indrømme, at jeg synes lyder af meget. Jeg har aldrig brugt mere end 50 gr hvedemel 🙂
Hej
Vil den kunne gå som en forret til 6 personer, eller skal jeg lave 1 1/2 portion så 😊?
Maria – Jeg ville nok lave 1½-2 x opskrift for at være sikker på, at der er nok 😀
Kan man lave vandbakkelse dagen før man skal bruge dem?
Michelle – Det kan man godt, men de mister lidt af den “sprøde” overflade og bliver en smule mere seje i konsistensen. Til gengæld suger de jo også lidt fugt, når de fyldes med creme eller i det her tilfælde tunsalat, så dejen vil alligevel blive lidt blød, uanset om kransen er friskbagt 😀