Godt nok er det ved at være noget tid siden, de første spæde rabarberskud tittede op af jorden, men jeg har fuldstændig glemt at få denne her opskrift på rabarberkompot postet på bloggen, så nu kommer den altså. Hellere sent end aldrig.
Jeg kan rigtig godt lide rabarberkompot med masser af vanillekorn og lidt knas fra en portion smuttede og grofthakkede mandler. Bryder man sig ikke om mandler, eller synes man ikke, de passer sig i en rabarberkompot, så kan man jo bare udelade dem. Kompotten spiser vi ovenpå skyr eller græsk yoghurt om morgenen. Det fungerer også rigtig fint i en omgang lette og luftige pandekager og endelig skal man jo ikke undervurdere den søde rabarberkompot i det salte køkken. Præcis ligesom ribs gelé gør sig noget så godt til en forloren hare, så er rabarberkompot genialt til en stegt eller grillet kylling.
Jeg plejer at lave en lille portion af gangen – det er nemt at lave, så der sker ikke noget ved, at man koger rabarberkompot over et par omgange. Rabarberkompot holder sig ca. 1 uge i køleskabet og koger man en for stor portion, risikerer man, at det ikke bliver spist og i stedet må smides ud.
Rabarberkompot
Ingredienser
- 250 gr rabarber (skåret i mindre stykker)
- 0,25 dl vand
- 75 gr sukker
- 1 vaniljestang (eller 2-3 tsk vaniljesukker)
- 50 gr smuttede mandler (grofthakkede)
Fremgangsmåde
- Kom rabarberstykkerne i en gryde sammen med vandet.
- Halver vaniljestangen og skrab kornene ud. Mas vaniljekornene ud i lidt af sukkeret, så de adskilles. Kom vaniljesukkeret og resten af sukkeret i gryden.
- Bring gryden i kog og lad rabarberne simre i ca 10 minutter, indtil de er møre og "koger ud". Kogetiden afhænger lidt af rabarbernes tykkelse.
- Tag gryden af varmen, tilsæt mandler og smag til. Måske skal der bruges mere sukker.
- Hæld rabarberkompotten i en skål og lad den afkøle.
- Server kompotten ovenpå yoghurt og skyr, til pandekager og som sød-syrligt tilbehør til stegt kylling.
- Rabarberkompot kan holde sig minimum 1 uge på køl. Det er ikke fryseegnet.
Jeg bruger næsten samme opskrift og laver det til en trifli. Det er en rigtig lækker sommerdessert 🙂
http://hvadskalvibage.blogspot.dk/2014/06/rabarbertrifili-med-rabarberkompot-og/
Mette – Trifli har jeg endnu til gode at lave med rabarber – men jeg lavede gammeldags rabarberkage med makroner og flødeskum for ikke så lang tid siden – det er jo stort set det samme, bare uden creme 🙂 Til gengæld jævner jeg lige rabarberne let, hvis de skal bruges til kage, eller hvis jeg skulle lave trifli for den sags skyld – ellers synes jeg, det bliver lige en tand for vådt og sjappet 🙂