Bliv medlem af Maden i mit livs Madklub
Madenimitlivs Madklub

Vegetarburger med bønner og kikærter.

4 kommentarer
Aftensmad - masser af inspiration til aftensmaden, Fast food, Hovedretter, Opskrifter, Vegetar, Weekendmad
Gå direkte til opskriften

De fleste af os kan nok blive enige om, at det indimellem er lækkert med en rigtig god og snasket burger. Hjemme hos os er vi i hvert fald vilde med alle mulige former for burgere. Både klassiske burgere med en saftig hakkebøf, kyllingeburgere, flæskestegsburgere, frikadelleburgere og fiskeburgere. Og så må vi heller ikke glemme en rigtig lækker vegetarburger, som også er blevet et kæmpehit.

Se også – Grøntsagslasagne med bechamelVegetarfrikadeller I Spinatlasagne

Lækker vegetarburger med bønner og kikærter.

Man kan sagtens finde vegetarburgere i supermarkedernes frysediske. Men det er så nemt at lave sine egne, at det næsten ikke kan betale sig at købe dem. Jeg bruger gerne en blanding af kidneybønner og kikærter til “farsen”. Men man kan også nøjes med kun at bruge kikærter og lave en burger, der smagsmæssigt minder om en stor, hjemmelavet falafel. 

Har man planlagt at lave vegetarburgere i god tid, så kan man helt fint udbløde og koge sine egne kikærter og kidneybønner. Og ellers gør man bare som jeg har gjort i opskriften herunder, og bruger et par dåser. Både kikærter og bønner på dåse fungerer helt fint. Det eneste man skal huske er at skylle dem godt. Den lage, som bønnerne/ærterne ligger i, smager nemlig ikke så godt. Men så er man også klar til at lave burgere.

Se også – Hjemmebagte burgerboller I Fiskeburger med rejer I Flæskestegssandwich 

Selve “farsen” kan enten blendes med en stavblender eller i en foodprocesser. Jeg har en foodprocessor, men jeg må indrømme, at jeg ofte er for doven til at gide at gøre den ren efterfølgende. Derfor blender jeg som regel “farsen” med min stavblender og det kan sagtens lade sig gøre. Selvom farsen måske nok bliver en smuuuule mere lind og cremet, hvis man bruger en foodprocessor. Af samme grund skal man lige tage mængden af hvedemel i opskriften på “gefühl”, for måske skal der bruges en smule mere eller mindre. Det vigtigste er, at der er mel nok til at binde “farsen” sammen, så “bøfferne” kan vendes på stegepanden uden at gå i stykker.

4,41 fra 10 stemmer

Vegetarburger

Samlet tid40 minutter
Antal: 4 personer

Ingredienser

Burgerbøffer

  • 1 ds kidneybønner (ca 240 gr drænet vægt)
  • 1 ds kikærter (ca 240 gr drænet vægt)
  • 1 æg
  • 1 løg (revet)
  • 2 fed hvidløg (pressede)
  • 2 tsk stødt spidskommen
  • 0,5 tsk chilipulver (eller efter smag)
  • 4 spsk hvedemel (rasp eller havregryn kan også bruges)
  • 4 spsk olie (til stegning)
  • salt og peber

Desuden

Fremgangsmåde

  • Skyl bønner og kikærter godt og lad dem afdryppe i en sigte.
  • Kom bønner, kikærter, æg og revet løg i en skål og blend det til en ensartet masse med en stavblender. Man kan også bruge en foodprocessor.
  • Tilsæt hvedemel, hvidløg, spidskommen, chili, salt og peber til "farsen" og rør sammen til en formbar konsistens. Tilsæt lidt mere hvedemel, hvis "farsen" ikke hænger ordentligt sammen.
  • Opvarm olien på en stegepande. Tag en god skefuld "fars", læg den på panden og tryk den forsigtigt fladere med bagsiden af en palet. Der skal blive ca 8 "bøffer". Klistrer paletten til "farsen", så dyp den i den varme olie.
  • Steg "bøfferne" i 2-3 minutter på hver side til de er gyldne. Det er nemmest at vende "bøfferne" med 2 paletter. Så kan man løfte med den ene og vende rundt med den anden. Skal man stege mange "bøffer", kan man holde dem varme i ovnen ved ca 100 °C.
  • Skyl salatbladene og skær tomater og agurk i skiver. Halver avocadoerne og skær dem i tynde både. Anret grøntsagerne på et fad sammen med burgermayo og syltede rødløg.
  • Lun burgerbollerne og lad hver enkelt samle sin egen burger.

 

Ingen kød men masser af smag.

Der er ingen tvivl om, at kød bidrager med masser af smag, mæthed, fylde og umami til en god burger. Det med mætheden synes jeg nu ikke, at man behøver bekymre sig om, når man laver vegetarburgere. Men det er klart, at der skal godt med smag og krydderier til, hvis smagen på bønne- og kikærtebøfferne skal være god.

Jeg smager “farsen” til med løg, hvidløg, spidskommen, chilipulver, salt og peber. Især spidskommen (smagen af texmex) synes jeg er lækker, men foretrækker man andre krydderier, så bruger man selvfølgelig bare dem. En frisk chili i småbitte tern kan erstatte chilipulveret. Og bryder man sig ikke om chili, så kan man i stedet bruge paprika eller helt udelade det.

For også at få ekstra smag ind i selve burgeren bruger jeg først og fremmest gode brioche burgerboller. Hvis jeg da ikke bager mine egne, hjemmelavede burgerboller. Derudover kan jeg anbefale en god burgermayo med smag, fx af chili eller hvidløg. Og så er jeg vild med avocadoer i burgere. Bryder man sig om ost, kan man også lave cheeseburgere ved at komme en skive ost eller lidt god blåskimmelost ovenpå de varme “bøffer”.

Endelig er syltede rødløg næsten altid et hit i hjemmelavede burgere. I hvert fald herhjemme, hvor vi næsten kan spise syltede rødløg til alt. Men selvfølgelig kan man bruge pickles, agurkesalat eller syltede agurker i stedet. Og så måske supplere med friske rødløg i tynde skiver.

Subscribe
Notify of
4 Kommentarer
Ældste
Nyeste
Inline Feedbacks
Se alle kommentarer
Anja Mulberg
3 år siden

Kan jeg bruge en rest kartoffel/blomkåls mos i farsen?

Maiken
4 måneder siden

Kan farsen forbedres før, så farsen bare skal steges inden servering?