En vildtgryde er klassisk efterårsmad og god, solid comfort food. Den lækreste gryderet med vildtkød, rodfrugter og svampe, som får lov til at simre i lang tid på komfuret, og til sidst smages til med fløde og ribsgelé. Mums. Og på sådan en dag som i dag, hvor regnen falder, og det er tyndet gevaldigt ud i bladene på træerne i skoven, så er det da bare helt oplagt med en rigtig efterårsret.
Se også – Gullash I Koteletter i fad I Paprikagryde med kylling
Da vi ikke er udprægede jægertyper i min familie, køber jeg gerne vildtkød i butikkerne. Jeg har ladet mig fortælle, at det er noget af et arbejde at rense dyret for sener og hinder. Og da jeg ikke er specielt rutineret, køber jeg som regel kødet i tern. På den måde kan jeg nøjes med blot at gå kødet efter og måske skære de groveste tern i mindre stykker.
Heldigvis er vildtkød jo efterhånden rimelig nemt at få fat i. Faktisk kan man også få det i supermarkederne. I hvert fald midt på efteråret, hvor jagtsæsonen er på sit højeste. Og vildtkød er derfor ikke længere kun forbeholdt jægere og dem “der kender nogen”.
Tip! Se også forslag til lækkert tilbehør til vildtgryde under opskriften.
Vildtgryde med svampe
Ingredienser
- 100 gr bacon i tern
- 2 løg (hakket)
- 400 gr vildtkød, fx krondyr
- 2 tsk timian
- 3 laurbærblade
- 5 dl okse- eller vildtbouillon (evt. bouillonterning + vand)
- 2 gulerødder (skrællede og skåret i tern)
- 2 pastinakker (skrællede og skåret i tern)
- 1 dl fløde
- 2 tsk ribsgele (kan erstattes af 1-2 tsk sukker)
- evt. saucekulør
- evt maizena eller saucejævner
- salt og peber
Desuden
- 1 spsk smør eller olie
- 150 gr champignons i skiver (andre svampe kan også bruges)
Fremgangsmåde
- Opvarm en gryde og steg baconstykkerne brune og sprøde heri.
- Tilsæt hakket løg og lad det sautere et par minutter.
- Tilsæt vildtkød i tern til gryden og brun det godt af.
- Tilsæt herefter timian og laurbærblade, hæld bouillon ved, læg låg på og lad kødet simre med svag varme i ca 1 time.
- Efter 1 time tilsættes gulerødder og pastinakker. Lad herefter vildtgryden simre i ca 10 minutter.
- Tilsæt fløde til gryden og smag til med ribsgelé, salt og peber. Juster evt. farven med lidt saucekulør.
- Ønskes en tykkere konsistens, så kan retten jævnes med meljævning eller maizena udrørt i vand. Der kan også drysses saucejævner i retten.
- Opvarm smørret på en pande og sauter svampene heri, indtil de bliver gyldne.
- Kom de sauterede svampe i vildtgryden og server med kartoffelmos eller ristede kartofler til.
- Vildgryden kan holde sig i 2-3 dage på køl. Den kan desuden fryses.
Tips til opskriften.
Jeg har brugt krondyr i denne her opskrift, og det skal simre i ca 1 time. Men så bliver kødet også så mørt, at det nærmest falder fra hinanden. Der kan tilsættes både rødvin og øl og sågar en sjat portvin til gryden udover bouillonen. Det gør bestemt ikke vildtsaucen ringere.
Tilbehør til vildt gryde.
Jeg serverer som regel kartoffelmos til vildtgryde. Gerne en lækker og luftig, ovnbagt kartoffelmos med gylden overflade, hvis det skal være lidt ud over det sædvanlige. Derudover er både kogte og ovnristede kartofler selvfølgelig oplagte.
Skal der salat til vildgryden, så kan jeg anbefale en klassisk broccolisalat eller en waldorfsalat, som indeholder æbler og vindruer, hvilket passer helt perfekt til vildt. Yderligere grønt kunne være dampede eller ovnbagte gulerødder og rodfrugter generelt. Man skal dog huske på, at der allerede er rodfrugter i selve gryderetten, og det skulle jo nødigt blive for meget.
Sidst men ikke mindst, så vil jeg lige slå et slag for de her sprøde broccolifritter, som vi spiser herhjemme i løbet af hele efteråret og vinteren. De er altså eminent gode. Bagt broccoli har desuden en helt anden smag end den kogte.
Kan man evt lave noget dagen før og så bare komme fløde og de sidste ingredienser i dagen efter?
Mette – Du burde faktisk sagtens kunne lave hele retten færdig dagen i forvejen og så bare varme den op ved spistetid.
Præcis på samme måde som med en god mørbradgryde eller gullasch 😀
Glæder mig dælme til at spise dette. det dufter for “VILDT” 🙂
Jeg har så brugt Andefond og selleri i stedet for oksebouillon og gulerødder og pastinak
Det smagte utroligt godt. med en mos lavet af selleri og kartofler.
og lidt surt i form af asier
Bernt – Hvor er det bare dejligt at høre, at vildtgryden blev en succes. Det lyder som nogle superlækre “udskiftninger” I har lavet og kartoffelmos med selleri er jo altid godt 😀 😀
Fik så resterne idag og det var absolut ikke blevet ringere. Skøn opskrift. Så det med at lave den en dag i forvejen kan man absolut godt gøre
Bernt – Dejligt at høre. Såvel gryderetter som supper har jo ofte godt af lige at stå natten over og trække masser af smag, saft og kraft 😀
kan man bruge fasan
Charlotte – Nu er jeg ikke såååå godt hjemme i fasaner, for der er vist noget med, at de ældre fasaner skal have lidt længere tid. Men umiddelbart vil jeg nok mene, at det vil være synd at langtidssimre fasankød i en hel time. De gryderetter, som jeg har set med fasankød, simrer i ca 30 minutter, så det skal du i hvert fald være OBS på 😀
Brug aldrig fasaner til gryderetter, det bliver tørt,tørt, fasankød skal kun steges meget lidt, så er det super.
Jægerkonen, gennem 50 år.
Birthe – Tak for tippet. Jeg har endnu ikke rigtigt leget med fasaner, så det har jeg stadig til gode, men jeg vil helt sikkert være OBS på dit tip til evt. fremtidige opskrifter med fasan 😀
Jeg bruger fasan til tarteletter. Svampe i stedet for asparges.
Pia – Nøj hvor lyder det også bare helt vildt lækkert. Det skal jeg vist prøve på et tidspunkt 😀
Kan jeg bruge gåsebryster.
Lajla – Jeg må indrømme, at jeg har meget lidt erfaring med tilberedning af gåsebryst. Dog vil jeg mene, at du skal være lidt forsigtig med at langtidssimre et gåsebryst. Det er typisk udskæringer af okse- og vildtkød, der bliver lækre og møre efter laaaang tid i en gryde, hvorimod du godt kan risikere, at et gåse eller andebryst bliver tørt, hvis du giver det for lang tid. Så du skal i hvert fald ind og kigge på tilberedningstiden 🙂
Mums – prøv denne opskrift. Det smager super dejligt
Henrik – Hvor er det bare dejligt at høre 😀
Lyder som en skøn opskrift. Kan man evt bruge kalvekød?
Birgitte – Du burde sagtens kunne bruge kalvekød. Dog skal du være opmærksom på, at du bruger et stykke, om egner sig til langtidstilberedning/simremad 😀
Hej jeg vil lige høre om jeg kan lave den i god tid og komme det i fryseren, samt hvor lang tid det skal have,
Hvis jeg bruger rådyr i stedet.
Henny – Ja, du kan sagtens fryse en gryderet med vildtkød ned. Tilberedningstiden for såvel krondyr som rådyr er nogenlunde den samme. Jeg foreslår dog, at du smager på kødet, når retten er ved at være færdig, og er det ikke helt mørt endnu, så lader du det simre lidt længere 😀