Bliv medlem af Maden i mit livs Madklub
Madenimitlivs Madklub

Vores skønne køkkenhave…

0 kommentarer
Annonce, Haveliv

*Annonce* Indlægget er lavet i samarbejde med Plus.dk

Jeg er vokset op med en køkkenhave og skønne, hjemmedyrkede grønsager og krydderurter i løbet af hele sommeren og siden vi flyttede ind i vores dejlige hus for snart 5 år siden, har jeg holdt på, at vi skulle have etableret en køkkenhave. Alligevel er det ikke blevet til noget før i år, for dels skulle der lige være styr på huset og resten af haven, men derudover så har vi faktisk også været lidt i tvivl om, hvordan køkkenhaven skulle anlægges. Skulle vi fx gå helt klassisk til værks og anlægge bede i en del af haven eller skulle vi gå efter andre og måske lidt mere praktiske muligheder?

Vi endte med at tænke praktisk og besluttede os for at anlægge køkkenhaven i form af højbede – mine forældre havde i mange år en klassisk køkkenhave, men for ca. 10 år siden lavede min far en række højbede og det har de aldrig fortrudt. Der er ikke bare styr på de forskellige grønsager, krydderurter og bær, når køkkenhaven anlægges på den måde, men det forenkler også både lugningen og høsten af de forskellige afgrøder i væsentlig grad. Og så er der jo den kæmpestore fordel, at højbede ikke kræver nær så meget plads som en traditionel, anlagt køkkenhave, hvilket betyder en hel del, hvis man har en have af typisk, dansk parcelstørrelse. Højbedene behøver jo ikke nødvendigvis at stå samlet og når først de er vokset til, er bedene altså ret så dekorative, så man kan sagtens placere dem rundt omkring i haven og dermed skabe små, hyggelige kroge.

Nu er hverken Morten eller jeg helt så praktiske anlagt som min far, og selvom jeg er sikker på, at han hjertens gerne ville have hjulpet os med at banke nogle højbede sammen, så valgte vi alligevel at bestille bedene hos Plus.dk, hvor jeg forelskede mig totalt i de smukke Pipe højbede i sort.

Bevæbnede med et målebånd startede vi med en gåtur rundt i haven en kold vinterdag, hvor vi målte op og besluttede, hvordan haven skulle indrettes og hvor de forskellige højbede skulle stå og så var det ellers bare at bestille højbedene på hjemmesiden. Vores bestilling blev leveret allerede et par dage efter, men desværre faldt det lige sammen med masser af snevejr over landet. Derfor gik der lidt tid, inden vi kunne få højbedene samlet, men selve samlingen gik som en leg og var egentlig blot et spørgsmål om at samle kasserne med de medfølgende bolte og møtrikker. Der ligger for øvrigt fine installationsvideoer på Plus.dk’s hjemmeside, hvis man alligevel bliver i tvivl undervejs.

Højbedene kan placeres på en bund af eksempelvis fliser eller grus og så selvfølgelig på græsplænen, hvilket vi har gjort. Selve køkkenhaven er blevet indrettet med 3 store, sortmalede Pipe højbede med en længde på 2,70 meter, hvilket passer helt perfekt til vores forbrug og det hjørne af haven, som vi har valgt at bruge. De er placeret således, at der lige er plads til, at  plæneklipperen kan gå ind imellem hvert højbed, så det er nemt at holde “stierne” imellem bedene nede. Desuden valgte vi at fylde et par mindre, firkantede højbede på 80 x 80 cm med masser af skønne krydderurter og dem har vi placeret i den anden ende af haven.

De store højbede er blevet sået til med ærter, spinat, gulerødder, persille, squash, rabarber og et par små jordbærplanter – vi skal jo prøve lidt af hvert her det første år – og i takt med, at det hele er vokset op, har vi fået en skøn lille plet og en hyggelig lækrog på et sted i haven, hvor vi ellers aldrig er kommet. Husk i øvrigt altid at tage højde for sol og skygge i forhold til de planter som såes i bedene. Ærter bliver eksempelvis meget høje og de bør derfor stå bagerst i forhold til solen, så de ikke tager lyset fra mindre planter som radiser, gulerødder, salat og spinat, som ikke bliver helt så høje.

Og apropos hyggelige lækroge, så har vi i et stykke tid haft sortmalede rustik trallebænke – også fra Plus.dk – stående rundt omkring på forskellige steder i haven, blandt andet ved vores bålsted. De er superfine og jeg synes, at de falder perfekt ind i den øvrige stil i haven, men vi har nu valgt at flytte en af trallebænkene og et lille trallebord hen ved siden af højbedene. Dermed kan vi nemt sætte skåle og tallerkner fra os på bordet eller bænken, når vi høster grønsager og bær i bedene, men derudover har vi også fået det skønneste sted, hvor vi drikker eftermiddags- og aftenskaffe og nyder solnedgangen, når solen går ned i søen om aftenen.

Subscribe
Notify of
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Se alle kommentarer