Whiskysauce er efterhånden blevet en trofast følgesvend til de store bøffer på højde med bearnaisen. Men hvor bearnaisen kan være en lumsk fætter, der kan give de uøvede sved på panden, så er whiskysaucen langt mere overkommelig og nem at lave. Den skal hverken piskes eller truer med at skille og så er den oven i købet så praktisk anlagt, at den kan forberedes i god tid, fx dagen før den skal bruges. Den skal så bare varmes op lige inden servering, hvilket gør den til en særdeles anvendelig sauce at servere for gæster, til grillfester, på buffet’er og lign.
Min opskrift på whiskysauce er blevet finjusteret igennem årene og nu passer den lige til vores smagsløg, så nu piller jeg ikke mere ved den. Den er fløjlsblød, cremet, sød og syrlig med lidt kant fra whisky’en – intet mindre end perfekt og den blev serveret til Mortens fødselsdagsmiddag forleden dag sammen en lækker, grillet oksemørbrad, ristede kartofler og salat.
Ligesom bearnaisesauce kan man finde færdiglavede varianter af whiskysaucen i butikkerne, men i virkeligheden kan man lige så godt lave saucen selv. Så vidt jeg husker, så skal man, udover flasken med færdiglavet whiskysauce, også huske at købe ½ L fløde med hjem, hvis man vil begive sig ud i den færdiglavede variant, men helt ærligt, hvis man ellers har fået fingre i fløden, så vil jeg næsten vove at påstå, at de fleste, der laver mad sådan nogenlunde jævnligt, vil kunne støve en dåse tomatkoncentrat, lidt ketchup, smør, tørret rosmarin, salt og peber op hjemme i køkkenet.
Whisky skal man selvfølgelig have fat i, men det er ikke ret meget, der skal bruges, så enten låner man sig frem til de 2-3 spiseskefulde der skal i saucen, eller også investerer man i en flaske til brug i madlavningen. Jeg har det med whisky i saucen ligesom med rødvin i maden – det skal ikke være det billigste sprøjt, men det skal heller ikke være butikkens fineste og dyreste flaske. En helt enkel huskeregel er, at den vin og spiritus der skal tilsættes maden også skal være til at drikke.
Selv har jeg på et tidspunkt købt en flaske Tullamore Dew på tilbud og udover at være rigtig god i whiskysauce, så egner den så også fortrinligt til irish coffee, hvormed der er slået 2 fluer med ét smæk. Tidligere har jeg haft en flaske Famous Grouse stående, også købt på tilbud med henblik på madlavning og irish coffee. Begge dele har fungeret rigtig fint og eftersom ingen af os her i huset hverken går op i whisky eller drikker det rent, så har disse 2 mærker fungeret perfekt til vores behov.
Whisky’en tilfører saucen lidt røgsmag og kant, men udover tørret rosmarin er tomat den egentlige smagsgiver i saucen og uanset hvordan man vender og drejer det, så tager tomater sjældent skade af at få tilsat lidt sødme, fx i form af sukker, hvormed smagen af tomaterne forstærkes.
Jeg har set opskrifter på whiskysauce, som laves på en sød bbq sauce eller lignende tilsat lidt smør, fløde, whiskey og krydderier. Selv bruger jeg en lille dåse tomatkoncentrat, der som bekendt ikke er specielt sødt, men tilsætter så lidt sødme og syre i form af ketchup. Bruger man ikke ketchup, ville jeg nok smage saucen til med lidt sukker for lige at afrunde smagen, men det er jo op til den enkeltes smag og behag. Jeg selv sværger til Heinz, som ligger i den søde ende af ketchup-skalaen. Anvendes der et andet mærke, kan det være, at det alligevel er nødvendigt at smage til med lidt sukker til sidst, selvom der er brugt ketchup i saucen.
Hjemmelavet whiskysauce
Ingredienser
- 50 gr smør
- 1 ds tomatkoncentrat/tomatpuré (ca 3 spsk)
- 3 spsk ketchup (kan erstattes af lidt sukker)
- 2 tsk tørret rosmarin
- 3 spsk whisky (måske lidt mere eller mindre)
- 2½ dl madlavnings- eller piskefløde
- salt og peber
Fremgangsmåde
- Varm smør, tomatpuré, ketchup og tørret rosmarin op i en lille gryde og lad det koge et par minutter. Erstattes ketchup af sukker, tilsættes sukkeret først til sidst sammen med salt og peber.
- Tilsæt whisky og kog igennem et par minutter, så alkoholen fordamper. Tilsæt fløde og smag til med salt, peber og evt et nip sukker.
- Bring saucen i kog, tag den af varmen og server.
En fantastisk lækker og cremet whiskysauce, som er dejlig “nem” at lave og med forbavsende få ingredienser. Den er heller ikke så sød, som mange andre, hvilket er perfekt for os.
Charlotte – Tusind tak for din tilbagemelding – hvor er det bare dejligt at høre 😀
Hej 🙂
Tak for opskriften på en rigtig dejlig sovs – som jeg efterhånden har lavet flere gange.
Jeg lader den dog lige løbe gennem en si til slut, for at sortere de tørrede rosmarin fra.
Herefter varmer jeg lige sovsen op igen, hvis det er nødvendigt.
Hanne – Tusind tak for tippet som helt sikker er ret genialt, hvis ikke man bryder sig om at tykke i de små rosmarinstykker 😀
Denne sovs var et hit. Tak for det 😀
Klaus – Velbekomme – dejligt at høre 😀
Er det en lille dåse tomatpuré eller en stor der skal bruges? Jeg har lavet den og kan ikke huske det.
Karin – Jeg bruger som regel en lille dåse eller hvad der svarer til 2-3 spsk. Efterhånden er jeg dog gået over til at købe tomatpure på tube, hvilket kan fås i de fleste supermarkeder. Jeg synes, at det er meget nemmere, og tomatpuréen kan holde sig i årevis i køleskabet 😀
Den er bare som de andre af dine opskrifter helt i top 💪👍
Ebbe – Tusind tak for din hilsen – hvor er det bare dejligt at høre 😀 😀
Jeg fulgte din opskrift slavisk og det blev den mest fantastiske sovs 💪Måske derfor der max havde været til 3 personer 😜Den er utrolig nem og hurtig at lave 👍