Bliv medlem af Maden i mit livs Madklub
Madenimitlivs Madklub

Wienerkarbonader – opskrift på karbonader.

21 kommentarer
Aftensmad - masser af inspiration til aftensmaden, Billig aftensmad - mad på budget., Hovedretter, Opskrifter, Svinekød
Gå direkte til opskriften

Det er ikke så tit, at vi får karbonader herhjemme, men når vi gør, så bliver det som regel på gammeldags maner med stuvede ærter og gulerødder, kogte kartofler og et gavmildt drys friskhakket persille på toppen. Det samme kunne jeg sige om wienerschnitzler – det er ikke så tit, at vi får wienerschnitzler, men når vi gør, så er det på den helt klassiske måde med “dreng” bestående af citron, revet peberrod og kapers på toppen (vi stryger den benfri sild), brasede kartofler og dampede grønne ærter ved siden af.

Og engang i mellem laver jeg så hybriden imellem karbonader og wienerschnitzler og serverer wienerkarbonader pyntet med citron, peberrod og kapers og med brasede kartofler og ærter ved siden af – en mormor-ret som i bund og grund minder en hel del om wienerschnitzler og smager forrygende… og så kan jeg ikke lade være med at synes, at serveringen er en lille bitte smule hyggelig.

Jeg er vild med kombinationen af citron, revet peberrod og kapers til både wienerschnitzler og karbonader – den benfri sild smager også dejligt, men da der kun skal bruges 2 stykker og vi sjældent får spist en hel dåse, dropper vi den som oftest. Bryder man sig ikke om revet peberrod og kapers, så prøv blot at nøjes med citronen – den sprødstegte karbonade har virkelig godt af et skud syre og hvis man ikke rigtigt har fidus til hverken citron, peberrod eller kapers, så prøv alligevel at servere det klassiske wienertilbør, nemlig brasede kartofler og dampede ærter til en karbonade. Det fungerer forrygende godt sammen.

Ønsker man lidt grønt tilbehør til karbonaderne, udover ærter selvfølgelig, så foreslår jeg en grøn salat eller måske en kålsalat på fintstrimlet spidskål eller hvidkål med en sød og syrlig olie-eddike dressing til. De brasede kartofler kan selvfølgelig erstattes af råstegte kartofler, men skal man alligevel bruge kogte kartofler til aftensmaden dagen i forvejen (eller et par dage i forvejen), så skræl lige et par stykker ekstra – de kan sagtens holde sig i en bøtte i køleskabet og dermed er det super nemt lige at skære de kolde kartofler i tern og lave en omgang “brasere” til karbonaderne.

4,89 fra 9 stemmer

Wienerkarbonader

Samlet tid30 minutter
Antal: 4 personer

Ingredienser

  • 450 gr hakket kalv og flæsk
  • 2 spsk hvedemel
  • 1 æg (sammenpisket)
  • 1,5 dl rasp
  • 3 spsk olie (til stegning)
  • salt og peber

Desuden

  • 0,5 citron (skåret i 4 skiver)
  • 1 bg revet peberrod
  • 1 glas syltede kapers
  • 1 bdt persille (friskhakket)

Fremgangsmåde

  • Del farsen i 4 lige store dele og form 4 karbonader – brug evt. en bøfformer. 
  • Fordel hvedemel, sammenpisket æg og rasp i 3 dybe tallerkner og drys lidt salt og peber i melet. Vend først karbonaderne i mel, så i æg og til sidst i rasp. 
  • Varm olie eller en blanding af smør og olie op i en stegepande og steg karbonaderne i 3-4 minutter på hver side, til de er gyldenbrune og gennemstegte.
  • Anret karbonaderne på et fad og læg en skive citron på hver. Ovenpå citronskiven arrangeres revet peberrod, kapers og et drys friskhakket persille.
  • Server med klassisk tilbehør til wienerschnitzel – brasede kartofler, ærter og evt. skysauce.
  • Evt. rester kan gemmes på køl i 2-3 dage. Karbonaderne kan desuden fryses.
Skal man lave mange karbonader, så kan de steges på panden og holdes varme i ovnen på ca 150 grader efterhånden som de bliver færdige.
Subscribe
Notify of
21 Kommentarer
Ældste
Nyeste
Inline Feedbacks
Se alle kommentarer
Jytte
7 år siden

Du levere nogle skønne opskrifte
Stor tak til dig

Maden i mit liv.
7 år siden
Svar  Jytte

Jytte – Velbekomme. Det glæder mig, at du kan bruge mine opskrifter 🙂

Bente Kristensen
7 år siden

Hej Anne-Kathrine, jeg nyder at finde inspiration i dine gode og letforståelige opskrifter. Jeg er en erfaren husmor årgang 1944, men nye og sjove ideer får jeg aldrig for mange af. Når man bare er 2 madglade pensionister i det daglige skal der lidt sjovt til og der kommer dine opskrifter til nytte.
Tillykke med din flotte bog.
Venlig hilsen
Bente

Maden i mit liv.
7 år siden

Bente – Tusind tak for din søde kommentar 🙂
Det glæder mig, at jeg kan være med til at inspirere – også Jer erfarne husmødre, som jo ellers har lavet mad i rigtig mange år 😀

Mange hilsner fra

Anne-Kathrine

Ole Damborg
6 år siden

Hej, jo det ser da läkkert ud, måske lidt mer flade så der blir mer plads til citron skiven he he. karbonader plejer väre lidt flade og avlange, men iden er god, jeg har prövet, men ville ha den ansjovis med for smagen af “winer” med, det virkede guf guf, men god ide og smukt billede,
mvh Kokken

Maden i mit liv.
6 år siden

Ole – Jeg har aldrig fået serveret en karbonade i den flade og aflange facon, som du omtaler, men faktum er i hvert fald, at wienerkarbonaderne smager supergodt og ansjosen kan man jo nemt tilføje, hvis man bryder sig om dem 😀

Mange hilsner fra

Anne-Kathrine

Per
6 år siden

Hej Anne –Kathrine

Sidder lige og kikker på din beskrivelse af karbonader, som du kalder det, her syd for storstrømmen, kalder vi dem krebinetter. Nå, men lad det ligge.

Kan se, at du er ligeså glad for at tilberede en krebinet som en wienerschnitzel, som vi er. Dog går vi hele vejen..Dvs., alt tilbehør, som man bruger til en kalvewienerschnitzel, bruger vi også her på krebinetten.
Og, skal jeg være helt ærlig, så barderer jeg krebinetten med 4 – 5 benfri sild,- mums.

Hertil kan man enten tage nye kartofler eller brasede, men en gang nye kartofler med persilledrys,- og så det som krebinetterne er stegt i, eller en pebersovs,- er det ikke lækkert?

Undskyld jeg blandede mig, men kunne ikke lade være,— kan I ha` en rigtig god sommer.

Mvh.
Per

Maden i mit liv.
6 år siden
Svar  Per

Per – Jeg har ladet mig fortælle af diverse kokke og slagtermestre og læst i kokkeopslagsværker, at betegnelsen karbonader og krebinetter ikke er egnsbestemt, men derimod har noget at gøre med det kød der anvendes, formen og parneringen. Til gengæld kan jeg aldrig huske hvad og hvorfor, så her i huset hedder de konsekvent karbonader 😀
Her får vi råstegte/brasede kartofler, ærter, skysauce og “dreng” med citronskive, revet peberrod og kapers til wienerkarbonaderne, men udelader den lile benfri sild, da det kun er mig, som spiser dem, så det bliver lidt noget spild med resten 😀

Og læserne er altid velkomne til at “blande sig”, det er hyggeligt at høre fra Jer derude 😀

Mange hilsner fra

Anne-Kathrine

Camilla
6 år siden

Tak for gode opskrifter ? Det er dog vist kun 3 tallerkner, der skal bruges, og ikke 4 ?

Mie Hammer
6 år siden

Kanon opskrift!😍

Elsebeth
4 år siden

Af og til laver jeg karbonader af kalvekød og serverer dem med citronbåde til at presse ud over kødet – og det smager rigtig godt f.eks. serveret med stuvede hvide asparges. Dem plejer at købe på markedet i Flensborg, som jeg desværre ikke har mulighed for at køre ned til nu. Tyskerne er vilde, som i absolut helt vilde, med hvide asparges. Tæt på lukketid kan man virkelig gøre en god handel om lørdagen, som er ugens sidste chance for at afsætte grøntsagerne. Forhåbentlig kan det lade sig gøre til næste år – håber jeg.

Kirsten H
4 år siden

En dejlig opskrift. Tak. Manden vil gerne have det på næste uges madplan igen. 😋😅 Vi fik råstegte kartofler med spidskål og gulerødder til. 😋😋😋

Per Vinther Nielsen
2 år siden

4 stars
Har kun en ting at sige: Citronen skal IKKE ligge ovenpå “bøffen”, og så alt det andet ovenpå.
Man starter med at vride citronen udover bøffen, – og så lægger man diverse ting på. Så derfor,- man lægger tingene på, og så lægger man et par citronbåde ved siden af, som man kan presse udover bøf og fyld.

PS: Er gift med en kok.

Per Vinther Nielsen
2 år siden

Må lige rette mig selv. Man lægger fyld på, og efterfølgende presser man citronsaft ud over det hele. Beklager jeg skrev forkert i ovenstående indlæg.

pia
1 år siden

Hvis jeg laver karbonader især med kylling, så bruger jeg kun ovnen. De bliver så gode og man sparer fedtstoffet 🙂