Amerikansk apple pie

Hvile- og bagetid: 1 time 15 minutter
Samlet tid: 1 time 30 minutter
Antal: 4 personer
Udskriv

Ingredienser

  • 250 gr hvedemel (+ lidt til udrulning)
  • 100 gr koldt smør
  • ½ tsk salt
  • 2 spsk sukker
  • 4-5 spsk vand
  • 5 store æbler (ca 900 gr)
  • 100 gr sukker
  • 2 tsk stødt kanel
  • 1 spsk kartoffelmel
  • 20 gr smør
  • sammenpisket æg og 1 spsk sukker til pynt

Sådan gør du

  • Kom melet i en skål og smuldr smørret heri. Tilsæt salt, sukker og vand og saml hurtigt dejen med fingrene. Bruger man en køkkenmaskine, så kommes alle ingredienserne i skålen og maskinen samler dejen med K-spaden. Lad dejen hvile på køl i ca 30 minutter. 
    Skræl æblerne, fjern kernehuset og skær dem i grove både. Kom dem i en skål med sukker kanel og kartoffelmel. Vend æblebådene rundt, så de alle er dækket af kanelsukker. 
    Del den afkølede dej i to og rul dem ud i cirkler på et meldrysset bord. Beklæd en letsmurt tærteform (ca 20 cm i diameter) med den ene dejcirkel og skær kanterne til med en kniv. Fyld tærtebunden med æblebåde og fordel ca 20 gr smør i små klatter ovenpå æblerne. Læg den anden halvdel af dejen over æblerme som låg og pres kanterne godt sammen - brug evt. en gaffel. Skær overskydende dej væk og rids et par slidser i dejen, så dampen kan slippe ud under bagningen. 
    Pensl overfladen med sammenpisket æg og drys med sukker. Er der dej til overs, så lav evt. et par blade som pynt. Bag tærten ved 175 grader (alm. ovnvarme - ikke varmluft) i 30-40 minutter, til overfladen er fint gylden. Server tærten lun med vanilleis, creme fraiche eller flødeskum. 

Noter

En apple pie kan godt fryses, men jeg synes, den er bedst, når den er helt friskbagt. Til gengæld kan mørdejen sagtens fryses, så lav bare en stor portion og opbevar i fryseren.