Klejner med citron og kardemomme

Hævetid: 1 time
Samlet tid: 1 time 45 minutter
Antal: 40 stk
Udskriv

Ingredienser

  • 500 gr hvedemel
  • ½ tsk hjortetaksalt
  • ½ tsk kardemomme
  • 1 nip salt
  • 125 gr smør
  • 4 spsk piskefløde
  • 3 æg
  • 175 gr sukker
  • 2 spsk revet citronskal
  • palmin eller smagsneutral olie til kogning

Sådan gør du

  • Hvedemel, hjortetaksalt, kardemomme og salt kommes i en skål og smørret smuldres heri.
  • Tilsæt fløde, æg, sukker og citronskal og ælt sammen til en glat dej, som hviler på køl i ca 1 time.
  • Hvis man benytter en køkkenmaskine, kommes alle ingredienserne i skålen og dejen samles med K-spaden.
  • Den afkølede dej udrulles til et rektangel med ca ½ cm tykkelse på et meldrysset bord. Skær dejen i strimler á ca 3 cm på langs med en klejnespore – et pizzahjul eller en kniv kan også bruges.
  • Skær herefter dejen i strimler på skrå, så der dannes små, rudeformede firkanter á ca 3 x 8 cm. Faconen minder en smule om ruderne i et kortspil. Skær en lille revne i midten af hver firkant og træk den ene af firkantens spidser igennem revnen og ud på den anden side, så klejnen snoes/vrides.
  • Opvarm palmin eller olie i en lille gryde til ca 180 °C. Brug evt. et sukker- eller stegetermometer. Har man ikke et termometer, så er olien klar, når det syder pg bobler omkring en tændstik. Det er vigtigt, at olien er varm nok, når klejnerne kommes i gryden, da de ellers vil suge mere fedt end nødvendigt. 
  • Kog 3-5 klejner ad gangen – ellers falder oliens temperatur - i 3-4 minutter, indtil de er gyldne. Vend dem et par gange undervejs og lad dem herefter afdryppe på fedtsugende papir. 

Noter

Klejnerne kan holde sig op til en uge i en lufttæt bøtte, men de smager bedst, når de er nogenlunde friskbagte. Har de et par dage på bagen, kan de med fordel lunes ganske let på en brødrister eller i ovnen.