Fransk løgsuppe

Samlet tid: 1 time
Antal: 4 personer
Udskriv

Ingredienser

  • 25 gr smør
  • 2 spsk olie
  • 800 gr løg
  • 2 fed hvidløg (finthakkede)
  • 5 laurbærblade
  • 2 kviste frisk timian (eller 2 tsk tørret timian)
  • 2 dl hvidvin (kan udelades)
  • 1,2 liter hønsebouillon (evt. vand + bouillonterning)
  • 1 flute
  • 100 gr revet ost (fx emmentaler, parmesan el. cheddar)
  • salt og peber

Sådan gør du

  • Varm smør og olie op i en stor gryde.
  • Skræl løgene, halver dem på langs og skær dem efterfølgende i tynde skriver.
  • Kom løg, hvidløg, laurbærblade og timian i gryden og sauter dem i fedtstoffet, uden at de tager farve. Skru ned for varmen og lad løgene stege i minimum 20-30 minutter, så de bliver lysebrune og karamelliserer. Giv løgene tid, da det er denne proces, som giver den gode smag. Rør rundt i løgene engang imellem, så de ikke brænder fast.
  • Når løgene er lysebrune tilsættes evt. hvidvin, som koger ind til det er næsten væk. Hæld hønsebouillon i gryden, læg låg på og lad suppen snurre i ca 20 minutter.
  • Smag til med salt og peber og fordel den varme suppe i 4 ildfaste portionsskåle.
  • Læg 2-3 skiver flute ovenpå suppen og drys med revet ost. Stil herefter skålene i ovnen og gratiner brødene ved 225-250 C° (varmluft) i ca 10 minutter, til osten er smelter.
  • Drys med lidt timian på toppen og server suppen straks. Pas på – den er rygende varm.

Noter

I Frankrig bruges ofte gruyereost til gratineringen, men den er ikke altid lige nem at skaffe herhjemme. Man kan derfor bruge en anden god ost med lidt smag, fx revet emmentaler, cheddar eller parmesanost og endelig kan en helt almindelig revet mozzarellaost også godt gøre det. I stedet for at komme brødene i suppen, kan man gratinere de små ostebrød for sig selv i ovnen og blot servere dem ved siden af.