Hjemmelavet gløgg-ekstrakt

Forb. tid: 15 minutter
Antal: 1 liter
Udskriv

Ingredienser

  • 3 dl appelsinsaft (3-4 appelsiner)
  • 2 dl vand
  • 2 stk usprøjtede appelsiner el. clementiner
  • 1 stk usprøjtet citron (kan erstattes af appelsin/clementin)
  • 150 gr muscovadosukker el. brun farin
  • 200 gr sukker
  • 1 vanillestang (kan udelades)
  • 20 hele nelliker
  • 4 kanelstænger
  • 10 kardemommekapsler
  • 5 peberkorn
  • 2 stjerneanis
  • 1 tsk stødt allehånde
  • 3 dl portvin
  • dl rom (jeg brugte en rest solbærrom)

Sådan gør du

  • Pres appelsinerne og kom appelsinsaften i en gryde sammen med vandet. Er appelsinerne usprøjtede/økologiske kan de tomme skaller også sagtens kommes i gryden. 
    Skær appelsiner/clementiner og citron i tynde skiver og kom dem i gryden sammen med muscovadosukker og sukker. Halver vanillestangen og skrab kornene ud. Mas kornene ud i et nip sukker og kom vanillesukker og den tomme stang i gryden sammen med nelliker, kanelstænger, kardemommekapsler, peberkorn, stjerneanis og allehånde. 
    Bring gryden i kog og lad den simre i 10-15 minutter til sukkeret er smeltet. Tag gryden af varmen og lad den afkøle i ca. 10 minutter. Hæld herefter portvin og rom i gryden. 
    Hæld gløggekstrakten i en beholder med låg, fx et stort sylteglas eller lignende og lad den trække på køl i minimum 24 timer men gerne længere. Hvis man fjerner appelsin- og citronskiverne, så kan den sagtens stå på køl og trække smag i flere uger - alkoholen skal nok virke konserverende. Når ekstrakten har trukket færdig, sies krydderierne fra og ekstrakten hældes på en flaske, som opbevares i køleskabet. 
    Ved servering opvarmes ca. 1 dl ekstrakt med 4-5 dl (eller efter smag) rødvin i en gryde - blandingen må ikke koge, så fordamper alkoholen. Smag til med lidt sukker og server med rosiner og mandler.

Noter

Hjemmelavet gløggekstrakt er en oplagt gaveidé, så lav bare en stor portion og hæld den på fine glasflasker. Så er der værtindegaver til decembers mange arrangementer.