Juleboller (gammeldags)

Hæve- og bagetid: 1 time 50 minutter
Samlet tid: 2 timer 5 minutter
Antal: 10 stk
Udskriv

Ingredienser

  • 1 dl varmt vand
  • dl kærnemælk
  • ½ pk gær
  • 1 æg
  • 1 tsk salt
  • 1 tsk stødt kardemomme
  • 50 gr sukker
  • 50 gr rosiner
  • 50 gr syltet appelsinskal i tern (fx fra dr. Oetker)
  • 450 gr hvedemel (måske lidt mere eller mindre)
  • 75 gr blødt smør i tern
  • sammenpisket æg til pensling
  • perlesukker og evt. hakkede nødder til pynt

Sådan gør du

  • Bland varmt vand og kærnemælk i en skål, så blandingen bliver lillefingervarm og opløs gøren heri. 
  • Tilsæt æg, salt, kardemomme, sukker, rosiner, syltet appelsinskal og hvedemel og rør det sammen. 
  • Kom til sidst blødt smør i skålen og rør det hele sammen til en letklistret dej. Bruger man en køkkenmaskine, så skal alle ingredienserne bare kommes i skålen og røres sammen med dejkrogen. Husk at tilsætte smørret til sidst, så fedtet ikke lægger sig om gærcellerne og påvirker dejens hæve- og bageevne. 
  • Dæk skålen til og lad den hæve et lunt sted i ca 1 time. 
  • Fugt fingrene eller brug en våd spiseske og sæt dejen i klatter på en bageplade beklædt med bagepapir. Lad bollerne efterhæve tildækket i 30 minutter. 
  • Pensl bollerne med sammenpisket æg og drys med perlesukker og evt. hakkede nødder.
  • Bag bollerne ved 180 °C (alm. ovn - ikke varmluft) i 15-20 minutter, til de er gyldne og gennembagte. Lad bollerne afkøle let på bageristen inden servering.

Noter

Bollerne kan holde sig lækre og svampede i en pose i 2-3 dage. De kan desuden kommes i fryseren og blot lunes et par minutter inden servering, så bliver de næsten som nybagte.