Hjemmebagte juleboller

Hæve- og bagetid: 1 time 35 minutter
Samlet tid: 1 time 55 minutter
Antal: 16 stk
Udskriv

Ingredienser

  • 2 dl mælk eller vand (lillefingervarmt)
  • 1 pk gær
  • 1 æg
  • ½ tsk salt
  • 1 tsk stødt kardemomme
  • 50 gr sukker
  • 100 gr hakket, syltet appelsinskal
  • 50 gr rosiner
  • 75 gr smeltet smør
  • 500 gr hvedemel (måske skal der bruges lidt mere eller mindre)
  • sukker til drys

Sådan gør du

  • Opløs gæren i den lune mælk. Tilsæt æg, salt, kardemomme, sukker, syltet appelsinskal og rosiner. Rør til sidst smeltet smør og hvedemel i og ælt til en blank og smidig dej.  Alternativt kan dejen samles på en køkkenmaskine. 
  • Lad dejen hæve i ca. 45 minutter. Form dejen til 16 små boller og læg dem tæt sammen i en firkant på en bageplade. De må ikke røre hinanden, men de skal heller ikke ligge længere fra hinanden, end at de vokser sammen under hævningen og bagningen.
  • Nu skal bollerne efterhæve ved damp i ca. 30 minutter. Dette gøres ved at stille bagepladen med bollerne i en kold og slukket ovn og stille et fad eller en skål i bunden af ovnen. Hæld derefter kogende vand fra elkedlen i fadet og luk ovndøren. 
  • Når bollerne har hævet i ca. 30 minutter tages de ud af ovnen. Fjern også fadet med vand – det skal ikke bruges mere. Drys bollerne med lidt sukker – de er ret fugtige af dampen fra vandet, så de skal ikke pensles. 
  • Varm ovnen op til 180 °C (alm. ovnvarme - ikke varmluft) og bag bollerne i ca 20 minutter, til de er gyldne og gennembagte. Lad bollerne køle lidt af på ovnristen og server dem som de er eller med smør til.

Noter

Bollerne holder sig lækre og svampede i et par dage i en pose. De kan også fryses og skal så blot lunes et par minutter ved servering.