Luciaboller

Hæve- og bagetid: 1 time 45 minutter
Samlet tid: 2 timer
Antal: 12 stk
Udskriv

Ingredienser

  • 1 dl fløde
  • ½ dl varmt vand
  • ½ pk gær
  • 1 æg
  • 1 spsk sukker
  • 1 tsk groft salt
  • 1/4 tsk stødt gurkemeje (eller 1 nip safran)
  • 325 gr hvedemel (+ lidt til æltning)
  • 75 gr blødt smør
  • sammenpisket æg og rosiner til pynt

Sådan gør du

  • Rør fløde og vand sammen, så blandingen bliver lillefingervarm. Udrør gær i blandingen og tilsæt æg, sukker, salt, gurkemeje og hvedemel. Rør dejen sammen og arbejd herefter blødt smør ind i dejen. Ælt dejen glat og smidig og lad den hæve tildækket i ca. 1 time. 
  • Del dejen i 12 lige store stykker. Tril hvert stykke til en pølse og form den til et S. Læg bollerne på en bageplade beklædt med bagepapir. Pynt med to rosiner og lad bollerne efterhævei ca. 30 minutter. 
  • Pensl bollerne med sammenpisket æg og bag dem ved 200 °C (alm. ovn - ikke varmluft) i ca. 10-15 minutter, til de er gyldne og gennembagte. Afkøl bollerne på ovnristen og spis dem lune.

Noter

Luciabollerne er selvfølgelig bedst, når de er helt nybagte, men de kan godt holde sig et par dage i en frysepose. Bollerne kan også fryses.