Fastelavnsboller med vaniljecreme

Hæve- og bagetid: 1 time 45 minutter
Samlet tid: 2 timer 10 minutter
Antal: 12 stk
Udskriv

Ingredienser

  • 2 dl mælk (lillefingervarmt)
  • 1 pk gær
  • 50 gr sukker
  • 1 tsk groft salt
  • ½ tsk stødt kardemomme (kan udelades)
  • 1 dl fløde
  • 450 gr hvedemel (måske skal der bruges lidt mere eller mindre)
  • 100 gr smør (smeltet)

Vaniljecreme

  • dl mælk
  • 50 gr sukker
  • 2 æg
  • 1 vaniljestang (der kan også bruges vaniljepulver eller vaniljesukker)
  • 2 spsk maizena
  • glasur eller flormelis til pynt

Sådan gør du

  • Kom mælken i en skål og udrør gæren heri. Tilsæt sukker, salt, kardemomme og fløde. Kom hvedemel og til sidst det smeltede smør i skålen og ælt til en blank og smidig dej. 
  • Måske skal der bruges lidt mere eller mindre hvedemel, så tilsæt ikke det hele på en gang men hold lidt tilbage. Lad dejen hæve tildækket i ca 1 time. Imens laves vaniljecremen (der kan også bruges vaniljecreme pulver rørt op med mælk)
  • 2 dl mælk, sukker, æg, vaniljekorn og den tomme vaniljestang kommes i en lille gryde og opvarmes ved svag varme. Maizena opløses i resten af mælken og hældes i gryden. 
  • Cremen koges under jævnlig omrøring til den tykner – det tager ca. 10 minutter. Lad cremen køle af og fisk den tomme vaniljestang op og kassér den.
  • Bred dejen ud på et meldrysset bord og del den i 12 lige store boller. Rul hver bolle flad som en lille pizza og læg en skefuld creme på midten. Luk dejen godt sammen om cremen og stil bollerne med lukningen nedad på en bageplade beklædt med bagepapir.
  • Alternativt kan man rulle dejen ud til et stort rektangel og skære det i 12 lige store firkanter. Læg en skefuld creme på midten af hver firkant og luk så cremen inde ved at samle hjørnerne og lukke dejen godt sammen om cremen.
  • Lad fastelavnsbollerne efterhæve i ca 30 minutter, pensl dem med lidt vand eller mælk og bag dem ved 200 °C (alm. ovn - ikke varmluft) i ca 15 minutter, til de er gyldne og gennembagte.
  • De afkølede boller kan pyntes med glasur eller drysses med flormelis inden servering.

Noter

I stedet for at lave vaniljecreme, kan man bruge færdigkøbt vaniljecreme pulver, som røres ud i kold mælk. Følg anvisningen på pakken. 
Jeg pensler stort set aldrig mine fastelavnsboller med æg, da jeg som regel drysser dem med flormelis på toppen, men vil man gerne have blanke fastelavnsboller, så kan man bruge sammenpisket æg til pensling i stedet for vand eller mælk.