Hjemmebagte hveder

Hæve- og bagetid: 1 time 45 minutter
Samlet tid: 2 timer 10 minutter
Antal: 24 stk
Udskriv

Ingredienser

  • dl vand (lillefingervarmt)
  • dl mælk (lillefingervarmt)
  • 1 pk gær
  • 2 æg
  • 3 tsk groft salt
  • 3 tsk sukker
  • 2 tsk stødt kardemomme
  • 1 kg hvedemel (måske skal der bruges lidt mere eller mindre)
  • 100 gr blødt smør

Sådan gør du

  • Hæld vand og mælk i en skål og opløs gæren heri.   
  • Tilsæt æg, salt, sukker og kardemomme.
  • Til sidst kommes mel og blødt smør i skålen og dejen æltes godt igennem. Lad dejen hæve tildækket i ca 1 time.
  • Vend dejen ud på et meldrysset bord og form den til 24 boller. Placer bollerne med ca 2 cm’s mellemrum på en bageplade beklædt med bagepapir. 
  • Sæt et ildfast fad eller en skål i bunden af den slukkede ovn og hæld kogende vand i fadet. Sæt herefter pladen med hvederne i ovnen og lad dem hæve i dampen fra vandet i ca. 20-25 minutter.
  • Tag pladen med hvederne og bradepanden med vand ud af ovnen og opvarm den til 200 °C. Vandet og bradepanden skal ikke bruges mere. 
  • Bag hvederne ved 200 °C (alm. ovn - ikke varmluft) ca 15-20 minutter, til de er lysebrune og gennembagte. 
  • Ved servering halveres hvederne og ristes gyldne og let sprøde på brødristeren eller i ovnen. Server med smør, ost og marmelade. 

Noter

Hvederne kan sagtens fryses, så bliver der rester, er det helt oplagt at komme dem i fryseren. På samme måde kan man sagtens bage sine hvederknopper i god tid og så bare tø dem op og riste dem til store bededag.