Koldhævede fuldkornsboller

Bagetid: 20 minutter
Samlet tid: 25 minutter
Antal: 10 stk
Udskriv

Ingredienser

  • 3 dl koldt vand
  • 1/4 pk gær
  • tsk groft salt
  • 1 tsk honning (eller sukker)
  • 150 gr fuldkornshvedemel (spelt eller grahamsmel kan også bruges)
  • 50 gr durummel (kan erstattes af alm. hvedemel)
  • 175 gr hvedemel (måske skal der bruges lidt mere eller mindre)

Sådan gør du

  • Hæld vandet i en skål og rør gæren ud heri.
  • Tilsæt salt, honning og mel og rør dejen sammen med en ske til den er glat men stadig klistret. Dejen skal være som tyk grød – er den for flydende, så skal der bruges lidt mere mel, ellers vil dejen flyde ud på bagepladen og give helt flade boller.
  • Dæk skålen til med film og sæt den på køl i minimum 8-10 timer, fx natten over.
  • Når det er tid til at bage bollerne, varmes ovnen op på max temperatur. Imens sættes bollerne på en bageplade med en våd ske. De skal ikke efterhæve.
  • Når ovnen er nået max temperatur, sættes bagepladen med bollerne i ovnen og der skrues herefter ned på 225 °C (varmluft).
  • Bag bollerne i 15-20 minutter til de er gyldne og gennembagte.
  • Afkøl bollerne let på ovnristen og server.

Noter

Der er rig mulighed for at variere bollerne ved at komme forskellige slags mel, gryn og kerner i dejen. Læs evt. mere i teksten over opskriften.