Koldhævet franskbrød

Hæve- og bagetid: 10 timer
Samlet tid: 10 timer 20 minutter
Antal: 2 stk
Udskriv

Ingredienser

  • 4 ½ dl kærnemælk (kan erstattes af mælk eller vand)
  • 20 gr gær
  • 3 tsk groft salt
  • 3 tsk sukker
  • 2 æg
  • 40 gr blødt smør
  • 700 gr hvedemel (måske skal der bruges lidt mere eller mindre)

Sådan gør du

  • Hæld kærnemælken i en skål og udrør gæren heri.
  • Tilsæt salt, sukker, æg, smør og hvedemel og ælt grundigt til en blød og elastisk dej.
  • Bruges der en køkkenmaskine, så samles alle ingredienserne i røreskålen og dejen æltes sammen med dejkrogen. Lad gerne dejen ælte i 10-15 minutter.
  • Vend dejen ud på et meldrysset bord og del den i 2 lige store stykker. Form hvert dejstykke til et brød og læg dem i 2 smurte franskbrødsforme. Jeg bruger franskbrødsforme i str. medium.
  • Stil brødformene i køleskabet og dæk dem til med et rent viskestykke. Lad franskbrødene hæve på køl i 8-12 timer.
  • Ved bagning tages franskbrødene ud af køleskabet og stilles på køkkenbordet, imens ovnen opvarmes. De behøver ikke efterhæve yderligere.
  • Pensl brødene med vand og bag dem ved 200 °C (alm. ovnvarme) i ca 30 minutter, indtil de er gyldne og gennembagte. Vend de nybagte brød ud af formene og lad dem afkøle på bageristen.

Noter

Franskbrød kan sagtens fryses, så det er oplagt at bage 2 brød af gangen. Kærnemælk kan erstattes af mælk eller vand.