Donuts

Hævetid: 1 time 15 minutter
Samlet tid: 2 timer
Antal: 12 stk
Udskriv

Ingredienser

  • 0,75 dl mælk (lillefingervarmt)
  • ½ pk gær
  • 25 gr sukker
  • ½ tsk groft salt
  • 1 æg
  • ½ tsk stødt kardemomme (kan udelades)
  • 1 tsk vaniljesukker
  • 250 gr hvedemel (måske skal der bruges lidt mere eller mindre)
  • 50 gr smeltet smør
  • 1 liter smagsneutral olie (fx raps- eller solsikkeolie)
  • glasur, sukker og krymmel til pynt

Sådan gør du

  • Hæld mælken i en skål og udrør gæren heri.
  • Tilsæt sukker, salt, æg, kardemomme, vaniljesukker, hvedemel og smør og ælt til en blank og smidig dej. Lad dejen hæve tildækket i ca 45 minutter.
  • Dejen kan laves i en køkkenmaskine ved at komme alle ingredienserne i røreskålen og samle dejen med dejkrogen.
  • Vend dejen ud på et meldrysset bord og rul den ud til ca ½ cm's tykkelse. Udstik cirkler af dejen med en rund udstikker (ca 10 cm i diameter) og udstik små cirkler (ca 2 cm i diameter) i midten af hver cirkel. Har man ikke runde udstikkere, så brug 2 glas. Fortsæt til al dejen er brugt.
  • Læg de rå donuts på en bageplade beklædt med bagepapir og drysset med en smule hvedemel og lad dem hæve tildækket i ca 30 minutter.
  • Opvarm olien i en gryde til den er ca 180 °C varm. Tjek evt. med et termometer. Har man ikke et termometer, så kan man komme en terning franskbrød i den varme olie. Det skal syde og boble omkring brødet og det skal blive gyldent på 1-2 minutter.
  • Kog 1-3 donuts af gangen i den varme olie. De skal have ca 1 minut på hver side og er færdige, når de er fint lysebrune.
  • Lad de nykogte donuts afdryppe på et stykke bagepapir. Skal nogle af dem dyppes i sukker, så tages de direkte fra gryden med olie over i sukkeret på en tallerken. Så sidder sukkeret bedre fast.
  • Afkøl de resterende donuts og dekorer dem med glasur, gerne i forskellige farver, krymmel og diverse pynt.

Noter

Donuts kan sagtens fryses, men så skal man vente med at pynte dem med glasur og lignende, til de er tøet op. Lun dem evt. kort i ovnen, pynt og server.