Hvid gløgg

Antal: 8 glas
Udskriv

Ingredienser

  • 2 usprøjtede appelsiner
  • 1 usprøjtet citron/lime
  • 7 dl æblemost
  • 2 tsk vaniljesukker
  • 2 stjerneanis
  • 5 kardemommekapsler
  • 3 hele kanelstænger
  • 1 tsk hele nelliker
  • 5 hele peberkorn
  • ½ tsk stødt allehånde (kan udelades)
  • 1 flaske hvidvin
  • 2 dl hvid eller mørk rom (kan udelades)
  • 5 spsk sukker (eller efter smag)
  • evt. rosiner og mandler til servering

Sådan gør du

  • Appelsiner og citron/lime skæres i tynde skiver som komme i en gryde. Man kan også presse saften af frugterne i stedet og komme den i gryden sammen med de tomme skaller.
  • Hæld æblemost i gryden – der skal være væde nok til, at appelsinskiverne vipper lidt rundt i gryden.
  • Kom vaniljesukker, stjerneanis, kardemomme, kanelstænger, nelliker, peberkorn og stødt allehånde i gryden.
  • Bring gryden i kog og lad ekstrakten koge i 10-15 minutter. Tag den herefter af varmen, lad den afkøle og hæld det hele i en bøtte med låg eller lignende. Lad ekstrakten trække på køl i minimum et par timer, men gerne ca 24 timer.
  • Si ekstrakten over i en skoldet flaske. Ekstrakten kan holde sig et par uger på køl – skal den holde længere, så kan man med fordel tilsætte alkohol (rom) til ekstrakten, i stedet for at komme det i selve gløggen.
  • Ved servering kommes gløgg ekstrakt og hvidvin i en gryde og varmes forsigtigt op uden at komme i kog, så alkoholen fordamper. Tilsæt sukker og evt. rom efter smag og server den varme gløgg i glas med smuttede mandler og rosiner.

Noter

Man kan sagtens udelade rom i gløggen og i stedet nyde den lidt mildere hvidvinsgløgg. Vil man lave en helt alkoholfri version, så kan man nøjes med at tilsætte æblemost eller hyldeblomstsaft til ekstrakten og varme hele herligheden op.