Go Back
+ servings

Æblekage (gammeldags)

Samlet tid: 40 minutter
Antal: 8 personer
Udskriv

Ingredienser

  • kg æbler (ca 15 store æbler)
  • 3 spsk citronsaft
  • 1 tsk vaniljepulver (eller 3 tsk vanillesukker)
  • 4-5 spsk sukker (eller efter smag)
  • 250 gr makroner
  • dl piskefløde
  • evt. ribsgele og hakkede nødder til pynt

Sådan gør du

  • Skræl æblerne, fjern kernehusene og skær æblerne i mindre stykker - der skal være ca 1,2-1,4 kg.
  • Kom æblestykkerne i en stor gryde. Der kan tilsættes lidt vand, ca 1-2 dl, hvis man er bange for, at æblerne brænder fast. Æbler plejer dog at afgive masser af væde, så jeg bruger sjældent vand. 
  • Læg låg på gryden og bring den i kog ved svag varme. Lad æblerne småkoge under låg i ca 15-20 minutter, indtil de er kogt ud til mos.
  • Er der stadig et par store æblestykker tilbage i gryden, så kan man mase dem med bagsiden af en grydeske. Man kan også give mosen en tur med stavblenderen, hvis den skal være helt glat.
  • Smag mosen til med citron, vanilje og sukker og afkøl æblemosen.
  • Læg et lag æblemos i en skål og fordel makroner ovenpå mosen. Fortsæt med æblemos og makroner og slut med et lag æblemos.
  • Pisk fløden til skum og anret flødeskummet øverst på kagen. Pynt evt. med hakkede nødder eller mandler. Man kan også pynte med klatter af rød ribsgelé.
  • Opbevar æblekagen på køl til servering.

Noter

Kagen er ikke fryseegnet, men man kan sagtens fryse æblemosen ned i passende portioner. Kagen kan godt gemmes natten over på køl, hvis der er rester - så kommer man blot et stykke film eller lign. over den. Men regner man med rester, så server evt. flødeskum i en skål ved siden af. Flødeskum kan godt få en lidt "tør" overflade efter en nat i køleskabet.