Go Back
+ servings

Gratin med blomkål

Bagetid: 1 time
Samlet tid: 1 time 20 minutter
Antal: 4 personer
Udskriv

Ingredienser

  • 1 blomkål (delt i mindre buketter)
  • 5 gulerødder (skåret i skiver)
  • 25 gr smør
  • 50 gr hvedemel
  • 4 dl mælk (kan erstattes af kogevand fra grønsagerne)
  • 5 æg
  • salt og (hvid) peber
  • smør og rasp til formen

Sådan gør du

  • Kog grønsagerne lige netop møre i letsaltet vand. Har man tilberedte grønsagsrester til overs fra dagen før, kan disse også sagtens bruges i en gratin.
  • Smelt smørret i en gryde og rør melet i. Tilsæt herefter mælk eller kogevandet fra grønsagerne og pisk godt, så evt. klumper piskes ud. Lad saucen koge igennem i et par minutter og smag til med salt og (hvid) peber. 
  • Tag saucen af varmen og pisk æggeblommerne i et ad gangen.
  • Pisk hviderne til stift skum og vend det hele forsigtigt sammen.
  • Smør et ildfast fad med smør og drys det med rasp. Hæld grønsagerne heri og fordel gratindejen over det hele. Drys med rasp på toppen og bag gratinen i ovnen i 1 time ved 175 °C (varmluft) til den er gennembagt og flot hævet. 
  • Det er meget vigtigt, at ovndøren ikke åbnes, imens gratinen bager, da den så falder sammen. En gratin skal have lov til at passe sig selv, så den kan soufflére og blive flot, høj og luftig. 
  • Server gratinen med rugbrød, friskhakket persille og iskoldt smør på toppen.

Noter

Man kan selvfølgelig bruge andre grønsager end blomkål og gulerødder i gratin, fx broccoli, ærter eller kål og hvis man har en rest kød, fx skinke eller hamburgerryg i tern, kan de også sagtens ryge med. Desuden kan man bruge en færdig blomkålsblanding fra frost, hvis det kniber med tiden. Giv den et let opkog og den er klar.