Go Back
+ servings

Enebærgryde

Samlet tid: 45 minutter
Antal: 4 personer
Udskriv

Ingredienser

  • 25 gr smør
  • 1 løg (hakket)
  • 500 gr skinkekød i tern
  • 100 gr champignons (skåret i skiver)
  • 2 spsk hvedemel
  • 2 tsk tørret rosmarin
  • 4 enebær
  • dl piskefløde
  • dl creme fraiche 38 %
  • 2 dl mælk
  • saucekulør
  • salt og peber

Sådan gør du

  • Smelt smør i en gryde og svits løget heri. Tilsæt skinkekød i tern og brun stykkerne godt af. Tilsæt svampe og lad det hele stege et par minutter, så væden fra svampene fordamper. 
    Knus enebær og rosmarin i en morter – har man ikke en morter, så kom krydderierne i en lille pose og knus dem med en kødhammer eller lign. Drys hvedemel i gryden og rør rundt så melet fordeles. Hæld fløde, creme fraiche og de knuste krydderier i gryden og rør rundt så creme fraichen smelter og saucen jævnes ved hjælp af melet og fløden der tykner. Lad gryden koge et par minutter og tilsæt mælk lidt ad gangen, til saucen har en passende konsistens. 
    Læg låg på gryden og lad den simre i ca 30 minutter – rør engang imellem, så kødet ikke brænder fast i bunden. Gør saucen lysebrun med et par dråber saucekulør og smag til med salt og peber. Server med kartoffelmos og evt. et grønt drys persille og lidt hakkede hasselnødder på toppen.

Noter

Man kan udelade hvedemel og mælk i saucen og blot tilsætte fløde og creme fraiche til gryden – sådan laves den originale enebærgryde fra Karolines Køkken. Er saucen for tynd kan den så jævnes med en meljævning inden servering, men jeg synes, det er nemmere at jævne ved blot at røre lidt hvedemel i gryden undervejs. Jeg må desuden indrømme, at jeg ikke synes, det gør noget, at fedtprocenten i saucen lettes en smule ved at tilsætte mælk – det giver desuden mere sauce.