Go Back
+ servings
And stegt i stegeso

And i stegeso (langtidsstegt)

Stegetid: 5 timer 20 minutter
Samlet tid: 5 timer 35 minutter
Antal: 4 personer
Udskriv

Ingredienser

  • 1 and (ca 2600-3000 gr)
  • 1 stort æble
  • 3 kviste frisk timian (eller 2 stk tørret timian)
  • 2 stk pastinakker (eller persillerod)
  • 2 stk gulerødder
  • 2 løg
  • 3 stk laurbærblade
  • 1 dl vand
  • salt og peber

Sådan gør du

  • Fjern evt. blodrester og fjer fra anden. Er der en pose med indvolde i andens mave, skal den også fjernes. Disse kan koges til fond, som kan bruges til saucen. Se evt. min opskrift på den bedste, brune andesauce lige her.
  • Skær æblet i grove tern. Spiser man ikke fyldet fra anden, er der ingen grund til at fjerne stilk og kernehus. Fyld anden med æbletern, 1 kvist timian, salt og peber. Luk evt. til med en kødnål, så fyldet ikke falder ud. 
  • Bruger man en stegeso af rødt ler, skal den stå i blød i koldt vand i ca 15 minutter. Dette er ikke nødvendigt med en glaseret stegeso.
  • Skræl pastinakker og gulerødder og skær dem i grove tern. Skær løgene i både - det er ikke nødvendigt at skrælle dem. Læg alle grønsagerne i bunden af stegesoen sammen med 2 kviste timian og laurbærblade og hæld 1 dl vand ved. 
  • Læg anden ovenpå grønsagerne, drys med salt og sæt låget på stegesoen.
  • Sæt anden i en kold ovn og steg den ved 125 °C (alm. ovnfunktion) i 4-6 timer afhængig af andens størrelse. Efter 2 timer kan man kigge til anden og hælde evt. fedt/stegesky over i en skål, hvis der er afgivet meget væde. 
  • Efter 4 timer tages anden ud af ovnen og låget løftes af stegesoen. Tjek om anden er færdigstegt ved at stikke et stegetermometer i brystet på det tykkeste sted (fjerkræ skal altid gennemsteges = centrumtemperatur på 75 °C). Har man ikke et stegetermometer, så stik spidsen af en lille kniv i brystet eller låret på anden - kødsaften skal være klar.
  • Er anden ikke færdigstegt, så hæld stegesky/fedt fra bunden af stegesoen igennem en sigte over i en skål. Sæt låget tilbage på stegesoen og giv anden yderligere 1-2 timer i ovnen. Tjek løbende temperaturen - stegetiden afhænger naturligvis af andens størrelse. 
  • Er anden færdig, så løft den over på et fad og hæld fond og fedt fra bunden af stegesoen igennem en sigte over i en skål. Stil fonden til side og brug den til andesaucen.
  • Læg anden tilbage i den tomme stegeso og sæt den i ovnen (uden låg) ved 225-250 °C (varmluft eller grill) i 10-15 min, eller indtil skindet er sprødt og lækkert.
  • Lad anden hvile utildækket i ca 20 minutter, inden den udskæres og serveres med brun sauce, hvide og brunede kartofler og rødkål.