Go Back
+ servings

Hjemmebagte brunkager

Samlet tid: 1 time
Antal: 130 stk
Udskriv

Ingredienser

  • 250 gr smør
  • 125 gr mørk sirup
  • 250 gr brun farin
  • 3 tsk stødt kanel
  • 1 tsk stødt nellike
  • 2 tsk stødt ingefær
  • 1 tsk stødt allehånde
  • 500 gr hvedemel
  • 60 gr syltet appelsinskal i små tern (fx fra Dr. Oetker)
  • 175 gr smuttede mandler (grofthakkede)
  • 2 tsk potaske
  • 1 spsk koldt vand

Sådan gør du

  • Smør, sirup og farin smeltes ved middel varme og gryden tages af varmen. Pas på det ikke kommer i kog, så karamelliserer sukkeret og dejen er ødelagt. 
  • Kanel, nelliker, ingefær, allehånde og hvedemel blandes og kommes i smørret sammen med syltet appelsinskal og mandler. 
  • Potaske og vand røres sammen i en kop eller lille skål og tilsættes, inden dejen røres eller æltes sammen til den er ensartet.
  • Kom dejen i en firkantet beholder, ca 20 X 20 cm. foret med bagepapir på bund og sider. Pres dejen sammen, så den fylder hele beholderen ud. Læg et stykke bagepapir øverst og lad dejen køle af til næste dag, men gerne længere. 
  • Del den afkølede dej i 3-4 lange stykker og skær herefter hvert stykke i tynde skiver. 
  • Bag kagerne ved 180 °C (alm. ovn - ikke varmluft) i 9-12 minutter til de er sprøde. Lad kagerne afkøle på ovnristen og opbevar dem i en lufttæt dåse.

Noter

Ønsker man ikke at bage alle brunkager på en gang, så kan man sagtens nøjes med at bage halvdelen og efterfølgende indpakke de resterede dejstykker i film og fryse dem ned. Så er det nemt lige at tø et stykke dej op, når trangen til brunkager melder sig. 
Et stykke fintindpakket brunkagedej er også en oplagt værtindegave i december.