Go Back
+ servings

Stollen

Hæve- og bagetid: 2 timer 15 minutter
Samlet tid: 2 timer 30 minutter
Antal: 1 stk
Udskriv

Ingredienser

  • ½ dl varmt vand
  • 1 dl kærnemælk
  • ½ pk gær
  • 1 æg
  • 1 tsk groft salt
  • 50 gr sukker
  • 1 tsk stødt kardemomme
  • ½ tsk stødt nellike
  • 2 tsk vaniljesukker
  • 75 gr rosiner
  • 75 gr syltet appelsinskal i tern (fx fra Dr. Oetker)
  • 50 gr smuttede mandler (grofthakkede)
  • 300 gr hvedemel (måske lidt mere eller mindre)
  • 50 gr blødt smør i tern
  • 100 gr marcipan
  • 1 spsk smeltet smør + flormelis til pynt

Sådan gør du

  • Bland vand og kærnemælk og opløs gæren i den lune blanding. 
  • Tilsæt æg, salt, sukker, kardemomme, nellike, vanilje, rosiner, syltet appelsinskal, mandler og hvedemel og rør det hele sammen. Arbejd det bløde smør ind i dejen og ælt til den er blank og smidig. Lad dejen hæve tildækket i en time. 
  • Bruger man en køkkenmaskine, så kommes alle ingredienserne i røreskålen og dejen samles med dejkrogen. Kom det bløde smør i til sidst og lad maskinen ælte dejen godt igennem. 
  • Vend dejen ud på et meldrysset bord og rul den ud til en oval på ca 20 x 30 cm. Pluk marcipanen i mindre stykker og fordel den jævnt på dejen. Fold først den ene 1/3 af dejen ind mod midten og herefter den anden 1/3, så marcipanen lukkes inde og dejen får form som et brød. 
  • Læg brødet med sammenføjningen nedad på en bageplade beklædt med bagepapir og lad den efterhæve tildækket og lunt i 30 minutter. 
  • Bag brødet ved 175 °C (alm. ovn - ikke varmluft) i ca 35-40 minutter, til det er gyldent og gennembagt. Afkøl brødet på bageristen. 
  • Pensl det afkølede brød med smeltet smør på overfladen og sigt et tyndt lag flormelis henover. Skær brødet i skiver og server med eller uden smør. 

Noter

Ligesom med kringler, brød og lignende gærdej kan stollen sagtens fryses, men det kan også holde sig friskt og lækkert i en frysepose i flere dage pga de mange tørrede frugter, mandler og marcipan.