Go Back
+ servings
Brunede kartofler i en skål

Brunede kartofler (på pande/i ovn)

Samlet tid: 1 time
Antal: 4 personer (tilbehør)
Udskriv

Ingredienser

Brunede kartofler på pande

  • 800 gr små kartofler (der kan også bruges kartofler fra glas)
  • 125 gr sukker
  • 40 gr smør
  • 0,25 dl piskefløde (kan sagtens udelades)

Brunede kartofler i ovn

  • 800 gr små kartofler (der kan også bruges kartofler fra glas)
  • 125 gr brun farin
  • 25 gr smør

Sådan gør du

  • Kog kartoflerne lige netop møre i letsaltet vand. Pil kartoflerne og lad dem afkøle.
  • Der kan også bruges kartofler fra glas. Disse skal skylles og afdryppes grundigt.

Brunede kartofler tilberedt på pande

  • Sørg for, at kartoflerne er nogenlunde tørre.
  • Fordel sukkeret på en pande i et jævnt lag og lad sukkeret smelte ved jævn varme. Der skal ikke røres i sukkeret. Det sænker temperaturen og får sukkeret til at klumpe. Man kan ryste panden lidt, hvis sukkeret ikke smelter jævnt. 
  • Når sukkeret er smeltet og blevet fint lysebrunt, kommes smør i sukkeret, som bruser op og bliver til flydende karamel.
  • Tilsæt evt. en smule piskefløde til panden og lad flødekaramelsaucen koge igennem i et par minutter.
  • Hæld kartoflerne ned i karamellen. Karamellen vil stivne let, når kartoflerne kommes på panden, men vil så begynde at smelte igen.
  • Vend kartoflerne forsigtigt rundt på panden i ca 10-15 minutter, så karamellen samler sig om kartoflerne, og de får den ønskede farve. Rør forsigtigt rundt eller ryst panden indimellem, så karamellen fordeles og samler sig om alle kartoflerne.
  • Anret kartoflerne på et fad eller i en skål og server.

Brunede kartofler tilberedt i ovn

  • Kom kartoflerne i en foliebakke eller et ildfast fad foret med stanniol/bagepapir. Det letter rengøringen væsentligt.
  • Vær i øvrigt OBS på ikke at bruge et fad, som er alt for stort, så karamellen lægger sig i et tyndt lag i bunden. Der skal selvfølgelig være plads til, at kartoflerne kan vendes rundt, men jo mindre fad, des højere op af kanterne vil karamellen stå. 
  • Drys brun farin over kartoflerne og fordel smørret i små klatter på toppen. 
  • Sæt kartoflerne i ovnen ved 180 °C (alm. ovnfunktion) i ca 45-60 minutter, indtil sukkeret er karamelliseret og har samlet sig om kartoflerne. Rør rundt i kartoflerne 3-5 gange undervejs.
  • Tag kartoflerne ud af ovnen, rør rundt en sidste gang og anret dem i en skål.