Go Back
+ servings
Luciaboller med smør

Luciaboller

Hæve- og bagetid: 1 time 45 minutter
Samlet tid: 2 timer
Antal: 12 stk
Udskriv

Ingredienser

  • dl lillefingervarm mælk (eller kold mælk - koldhævet version)
  • ½ pk gær (eller 15 gr gær - koldhævet version)
  • 1 æg
  • 1 spsk sukker
  • 1 tsk groft salt
  • 1/4 tsk safran (ca 0,25 gr)
  • 325 gr hvedemel (+ lidt til æltning)
  • 75 gr blødt smør
  • sammenpisket æg og rosiner til pynt

Sådan gør du

  • Kom mælk i en skål og rør gær ud i mælken. Tilsæt æg, sukker, salt, safran, hvedemel og smør og ælt sammen til en glat og smidig dej.
  • Dejen kan også samles på en køkkenmaskine ved at komme alle ingredienserne i røreskålen og samle dejen med dejkrogen.
  • Lad dejen hæve tildækket et lunt sted i ca 1 time.
  • Del dejen i 12 lige store stykker. Tril hvert stykke til en pølse og form den til et S.
  • Læg bollerne på en bageplade beklædt med bagepapir. Pynt med to rosiner og lad bollerne efterhæve i ca. 30 minutter. Pensl bollerne med sammenpisket æg.
  • Bag luciabollerne ved 200 °C (alm. ovnfunktion) i 12-15 minutter, indtil de er gyldne og gennembagte.
  • Afkøl bollerne på ovnristen og spis dem lune. Bollerne kan holde sig i 2-3dage dage, og kan evt. lunes i ovnen/på brødristeren. De kan også fryses.

Koldhævet version.

  • Saml dejen som beskrevet ovenfor, men brug kold mælk og reduceret mængde gær.
  • Dejen skal ikke hæves, men blot formes og lægges på en bageplade beklædt med bagepapir. Dæk bollerne til med film og sæt dem i køleskabet natten over eller i 7-9 timer.
  • Har man ikke plads til en bageplade i køleskabet, så kan man lægge bollerne på 2 skærebrædder beklædt med bagepapir. På denne her tid af året, kan man også hæve bollerne udenfor, hvis ikke det er frost.
  • Ved bagning tages bollerne ud af køleskabet. Har man hævet bollerne på et skærebræt, trækkes de over på en bageplade ved hjælp af bagepapiret.
  • Pensl dejen med sammenpisket æg og lad bollerne hvile i ca. 15-30 minutter, imens ovnen opvarmes.
  • Bag luciabollerne efter anvisning ovenfor.