Go Back
+ servings
Fastelavnsboller med creme og marcipan

Fastelavnsboller med creme

Hæve- og bagetid: 1 time 45 minutter
Samlet tid: 2 timer 10 minutter
Antal: 12 stk
Udskriv

Ingredienser

  • 2 dl mælk (lillefingervarmt)
  • 1 pk gær
  • 50 gr sukker
  • 1 tsk groft salt
  • ½ tsk stødt kardemomme (kan udelades)
  • 1 dl fløde
  • 100 gr smør (smeltet)
  • 450 gr hvedemel (måske skal der bruges lidt mere eller mindre)

Vaniljecreme

  • 2 dl mælk
  • 50 gr sukker
  • 2 æg
  • ½ vaniljestang (eller 3 tsk vaniljesukker/1 tsk vaniljepulver)
  • ½ dl mælk
  • 2 spsk maizena

Desuden

  • 100 gr marcipan (skåret i 12 tynde skiver)
  • glasur eller flormelis til pynt

Sådan gør du

  • Kom mælken i en skål og udrør gæren heri. Tilsæt sukker, salt, kardemomme, fløde, smør og hvedemel og ælt til en blank og smidig dej. Pas på med at ælte for længe - dejen skal være let klistret.
  • Dejen kan også laves på en køkkenmaskine ved at komme alle ingredienserne i røreskålen og samle dejen med dejkrogen. Lad være med at tilsætte al hvedemelet på én gang - måske skal det hele ikke bruges.
  • Lad dejen hæve tildækket i ca 1 time. Imens laves vaniljecremen.

Vaniljecreme

  • Mælk, sukker, æg, vaniljekorn og den tomme vaniljestang kommes i en lille gryde og opvarmes ved svag varme.
  • Rør ½ dl mælk og maizena sammen i en lille skål og hæld det i gryden. 
  • Kog cremen under jævnlig omrøring, indtil den tykner – det tager ca. 10 minutter.
  • Lad cremen afkøle let og fisk den tomme vaniljestang op og kassér den.
  • Bred dejen ud på et meldrysset bord og del den i 12 lige store boller. Rul hver bolle flad som en lille pizza og læg en skefuld creme og en skive marcipan på midten. 
  • Luk dejen godt sammen om creme og marcipan og stil bollerne med lukningen nedad på en bageplade beklædt med bagepapir.
  • Alternativt kan man rulle dejen ud til et stort rektangel og skære det i 12 lige store firkanter. Læg en skefuld creme og en skive marcipan på midten af hver firkant og luk så cremen inde ved at samle hjørnerne og knibe dejen godt sammen.
  • Lad fastelavnsbollerne efterhæve i ca 30 minutter og pensl dem herefter med lidt vand, mælk eller sammenpisket æg.
  • Bag bollerne ved 200 °C (alm. ovnfunktion) i ca 15 minutter, til de er gyldne og gennembagte.
  • Lad fastelavnsbollerne køle helt af på bageristen, inden de pyntes med glasur eller sigtet flormelis.
  • Fastelavnsbollerne er bedst, samme dag som de er bagt. De kan dog holde sig i 2-3 dage, hvis de opbevares i en lufttæt pose. Bollerne kan desuden fryses, men så er det bedst at vente med glasuren.