Go Back
+ servings

Tebirkes

Hæve- og bagetid: 1 time 20 minutter
Samlet tid: 1 time 40 minutter
Antal: 12 stk
Udskriv

Ingredienser

  • 1 dl mælk (lillefingervarmt)
  • ½ pk gær
  • 1 dl yoghurt naturel (eller lign. syrnet mælkeprodukt)
  • 1 æg
  • 1 tsk groft salt
  • 1 tsk sukker
  • 350 gr hvedemel (+ lidt til æltning/udrulning)
  • 75 gr smør (smeltet)
  • birkes og sammenpisket æg til pensling

Sådan gør du

  • Hæld mælken i en skål og opløs gæren heri. 
  • Tilsæt yoghurt naturel, æg, salt, sukker, hvedemel og smeltet smør og rør det hele sammen til en blank og smidig dej. 
  • Dejen kan også samles i en røremaskine ved at komme alle ingredienserne i røreskålen og samle dem med dejkrogen. 
  • Vend dejen ud på et meldrysset bord - den behøver ikke hæve først. Rul dejen ud til et rektangel på ca 20 x 60 cm. 
  • Nu skal rektanglet foldes sammen på langs, så dejen kommer til at ligge i 3 lag. Fold først den ene 1/3 af dejen ind mod midten og fold herefter den anden 1/3 af dejen ind mod midten ovenpå den første dejfold. Nu er dejen blevet til en stang med 3 lag. 
  • Skær stangen ud i 12 lige store stykker og læg dem på en bageplade beklædt med bagepapir. 
  • Lad tebirkesene hæve tildækket i ca 1 time og pensl dem herefter med sammenpisket æg og birkes. 
  • Bag tebirkesene ved 200 °C (alm. ovn - ikke varmluft) i 15-20 minutter eller indtil de er gyldne og gennembagte. 
  • Lad tebirkesene afkøle på ovnristen og server dem gerne lune med smør. 

Noter

Som med al anden gærdej er tebirkes bedst, når de er relativt friskbagte. De kan dog sagtens holde sig i et par dage, hvis de opbevares i en pose eller lignende og kan med fordel lunes i ovnen eller på brødristeren. Tebirkes kan desuden fryses.