Go Back
+ servings

Brunsviger

Hæve- og bagetid: 1 time 15 minutter
Samlet tid: 1 time 45 minutter
Antal: 12 stk
Forfatter: Anne-Kathrine Schelde
Udskriv

Ingredienser

  • dl mælk (lillefingervarmt)
  • ½ pk gær
  • 25 gr sukker
  • ½ tsk groft salt
  • ½ tsk kardemomme (kan udelades)
  • 275 gr hvedemel
  • 25 gr blødt smør

Remonce

  • 125 gr smør
  • 150 gr brun farin
  • 4 spsk lys eller mørk sirup
  • 1 spsk hvedemel (kan udelades)

Sådan gør du

  • Opløs gæren i mælken og tilsæt sukker, salt, kardemomme, hvedemel og blødt smør. Rør dejen let sammen, tilsæt smørret og ælt sammen til en blank og smidig dej.
  • Lad dejen hæve tildækket i ca 30 minutter.
  • Dejen kan også samles på en køkkenmaskine ved at komme alle ingredienserne i skålen og røre dejen sammen med dejkrogen.
  • Vend dejen ud på et melddrysset bord og rul den ud til et rektangel (ca 25 x 35 cm). Placer dejen i bunden af et ildfast fad eller bradepande (ca 25 x 35 cm) foret med bagepapir og lad dejen efterhæve i ca 30 minutter.
  • Imens kommes smør, brun farin, sirup og hvedemel i en gryde og smeltes ved svag varme. Remoncen skal ikke koge, bare røres sammen til det hele har en ensartet konsistens.
  • Prik fordybninger i kagedejen med fingerspidserne - jo flere fordybninger, des flere "lommer" med snask bliver der i den færdige kage. Fordel den lune remonce på toppen af kagen.
  • Bag kagen ved 200 °C (alm. ovnfunktion - ikke varmluft) på midterste ovnrille i ca 15-18 minutter, indtil den er fint hævet. Det gør ikke noget, at remoncen stadig er flydende - den sætter sig, når kagen afkøles.
  • Afkøl kagen på bageristen og server den gerne lun.

Noter

En brunsviger er bedst, samme dag som den er bagt. Den kan lunes kort på brødristeren på 2. dagen og den kan også fryses, men fungerer helt klart bedst, når den er nybagt.