Go Back
+ servings

Andesteg (langtidsstegt)

Stegetid: 6 timer
Samlet tid: 6 timer 20 minutter
Antal: 6 personer
Forfatter: Anne-Kathrine Schelde
Udskriv

Ingredienser

  • 1 and á ca 3000 gr
  • 3 æbler
  • 1 håndfuld svesker (kan udelades)
  • timiankviste
  • ½-1 liter kogende vand
  • salt og peber

Sådan gør du

  • Fjern posen med indmad fra andens mave. Indmaden kan koges til andefond, som kan bruges til saucen.
  • Gå anden efter for rester af blod og indvolde og dup den tør med lidt køkkenrulle.
  • Skær æblerne i både, fjern kernehuset og kom æbler, svesker og timian ind i anden. Luk til med et par kødnåle eller tandstikkere.
  • Krydr anden med salt og peber og læg den med brystet nedad på en rist i et ildfast fad. Den store bradepande fra ovnen + ovnristen kan også bruges, hvis ikke man har et passende ildfast fad med tilhørende rist.
  • Varm ovnen op og steg anden ved 120 C° (alm. ovnfunktion) i 2 timer.
  • Tag anden ud og vend den om, så den nu ligger med brystet opad. Fyld kogende vand i bradepanden, sæt anden tilbage i ovnen og steg den i yderligere 3-4 timer ved 120 °C (alm. ovnfunktion).
  • Anden er færdig, når centrumtemperaturen i bryst eller lår når 75 C° eller der pipler klar kødsaft ud, hvis man stikker i bryst eller lår med en lille kniv.
  • Vil man gerne have ekstra sprødt skind, så skru temperaturen op til 200 C° og start ovnens grillfunktion. Grill anden i 3-5 minutter, til skindet er sprødt, men hold øje for pludselig går det hurtigt.
  • Tag anden ud af ovnen og lad den hvile utildækket i 20-30 minutter. Den bliver ikke kold, men det er nemmere at partere anden i pæne stykker, når den ikke er brændende varm. Imens kan saucen laves af fonden fra bunden af bradepanden.
  • Server andestegen med brune og hvide kartofler, brun sauce og rødkål.
  • Steger man anden i forvejen, fx dagen før, så læg andestykkerne i et ildfast fad. Ca 30 minutter inden spisetid pensles andestykkerne med lidt andefedt. Fadet dækkes med stanniol og sættes i ovnen ved 100 C° i 20-25 minutter, til anden er varm. Herefter fjernes stanniolet, temperaturen hæves til 200 C° og anden får et par minutters grill, til skindet er helt sprødt.

Noter

Bruger man en frossen and så husk, at den er ca 2 døgn om at tø op i køleskabet.