800grkartofler(måske 1 kg kartofler afhængig af appetit)
40grsmør
3spskhvedemel
5dlmælk
1dlfløde(kan udelades eller erstattes af mælk)
revet muskat(kan udelades)
salt og peber
evt frishakket persille til servering
Sådan gør du
Skræl kartoflerne, skær dem i skiver og kom dem i en gryde med 2 tsk salt. Hæld vand i gryden til kartoflerne er lige netop dækkede.
Læg låg på gryden og bring den i kog. Lad kartoffelskiverne koge i ca 5-7 minutter, eller til de er lige netop møre. Prik evt. i en kartoffel med spidsen af en lille kniv.
Hæld vandet fra kartoflerne og lad dem dampe tørre ved at fjerne grydelåget. Stil herefter kartoflerne til side.
Smelt smørret i en gryde og rør hvedemel ud i det smeltede smør. Tilsæt mælk og pisk godt, så der ikke dannes klumper.
Bring gryden i kog og lad saucen koge igennem i 2-3 minutter, til den tykner og melsmagen forsvinder.
Tilsæt fløde til saucen og smag til med revet muskat, salt og peber.
Hæld saucen over kartoffelskiverne i gryden og sæt gryden på komfuret ved jævn varme.
Varm de stuvede kartofler igennem på komfuret i 3-5 minutter, så saucen samler sig om kartoflerne og retten bliver gennemvarm. Rør forsigtigt rundt i kartoflerne i undervejs, så de ikke går i stykker.
Server de stuvede kartofler med friskhakket persille på toppen.
Noter
Hvis man bryder sig om sennep, kan man med fordel tilsætte 1-2 tsk sennep til saucen. Det kommer lidt an på, hvad kartoflerne skal bruges til, men som tilbehør til hamburgerryg, frikadeller eller medisterpølse fungerer det ret godt.