Go Back
+ servings
Langtidsstegt gås

Gåsesteg (langtidsstegt)

Stegetid: 6 timer
Samlet tid: 6 timer 20 minutter
Antal: 6 personer
Udskriv

Ingredienser

  • 1 gås á ca 4,5-5 kg.
  • 3 æbler (skåret i kvarte)
  • 200 gr svesker
  • frisk timian
  • salt og peber

Gåsefond

  • indmad fra gåsen
  • 2 løg
  • 3 gulerødder
  • frisk timian
  • 1 liter vand

Gåsesauce

  • 1 liter gåsefond
  • hvedemel eller maizena til jævning
  • ½ dl fløde
  • saucekulør
  • 2 tsk ribsgelé (der kan også bruges sukker)
  • salt og peber

Sådan gør du

  • Bruges der en frossen gås, så husk, at det tager 3-4 døgn at optø en gås i køleskabet.
  • Fjern posen med indmad fra gåsens mave. Indmaden skal bruges til fonden.
  • Gå gåsen efter for rester af blod og indvolde. Fjern rester af fjer ved hjælp af en pincet. Fjern også fedtet, der sidder ved hullet ind til gåsens mave. Det kan gemmes og sidenhen smeltes og bruges til fx ristede kartofler eller til at stege i.
  • Dup gåsen tør med et stykke køkkenrulle. Fyld den med æbler, svesker og evt. frisk timian og luk til med et par kødnåle. Gnid herefter gåsen med salt.

Stegning af gås + tilberedning af gåsefond

  • Fordel indmaden i en bradepande med rist. Har man ikke en bradepande med rist, så kan man også bruge den store bradepande + rist fra ovnen.
  • Skær løg og gulerødder i grove stykker og kom dem i bradepanden sammen med timian. Det er ikke nødvendigt at skrælle løgene først. Hæld vand i bradepanden.
  • Placer risten ovenpå bradepanden og læg gåsen på risten med brystsiden nedad.
  • Sæt gås + bradepande i en kold ovn og sæt temperaturen til 125 °C (alm. ovnfunktion). Bruger man varmluft, kan man risikere, at gåsen bliver tør.
  • Steg gåsen i 1 time. Vend herefter gåsen om, så den ligger med brystsiden opad og steg i yderligere 4,5-5 timer, indtil gåsen er gennemstegt.
  • Hver halve time overhældes gåsen med lidt af fonden fra bradepanden - brug en spiseske og hæld 5-6 spsk ud over gåsen.
  • Skal gåsen spises med det samme, så kan man hæve ovntemperaturen til 230 °C (alm. ovnfunktion) de sidste 10-15 minutter af tilberedningstiden, indtil skindet er helt sprødt.
    Se også tips til opvarmning af gås stegt dagen i forvejen længere nede.
  • Lad gåsen hvile utildækket i ca 15-20 minutter. Den bliver ikke kold, men det er nemmere at skære gåsen ud i pæne stykker, når den ikke er brændende varm. Imens laves saucen af fonden fra bunden af bradepanden.

Gåsesauce

  • Hæld fonden fra bunden af bradepanden igennem en si over i en gryde. Kasser de udkogte grøntsager.
  • Laver man gåsen dagen i forvejen, så stilles gryden på køl, indtil fedtet er stivnet. Herefter er det nemt lige at skrabe det værste fedt væk, som kan gemmes til ristede kartofler, rødkål mm.
  • Skal man lave saucen med det samme, så må man skumme det værste fedt væk fra fonden og gemme det i en lille skål.
  • Bring fonden i kog og lad den gerne koge let ind, hvis der er tid.
  • Jævn saucen ved at ryste 3-4 spsk hvedemel og vand sammen til en meljævning, eller ved at røre maizena ud i lidt vand. Tilsæt jævningen til fonden under omrøring og lad saucen koge igennem i et par minutter, til den tykner. Man kan selvfølgelig også bare bruge saucejævner.
  • Tilsæt fløde til saucen og juster farven med saucekulør.
  • Smag til med ribsgelé eller sukker, salt og peber.
  • Server saucen til den stegte gås sammen med hvide og brunede kartofler og rødkål.

Opvarmning af gås (gås stegt dagen i forvejen)

  • Skal gåsen først spises dagen efter, så hæver man ikke ovntemperaturen de sidste 10-15 minutter, men tager blot gåsen ud af ovnen, når den er færdigstegt.
  • Si fonden fra bradepanden over i en gryde og stil den på køl. Se evt. mere under gåsesauce.
  • Lad gåsen afkøle og skær den herefter i pæne stykker. Lår (over- og underlår), vinger og de 2 hele bryststykker. Bryststykkerne skæres først i mindre stykker, når de er genopvarmede.
  • Læg stykkerne enkeltvist i et ildfast fad og pensl skindet med gåsefedt. Der burde være rigeligt med fedt fra gåsefonden. Dæk fadet til med stanniol og stil det på køl.
  • Tag gåsen ud af køleskabet ca 45 minutter før servering. Lad gåsen stå ved stuetemperatur i ca 15 minutter, så den ikke er helt kold, når den kommer i ovnen.
  • Sæt fadet (inkl stanniol) i en opvarmet ovn ved 100 °C (alm ovnfunktion) i ca 25-30 minutter, indtil gåsen er lun/varm.
  • Fjern stanniolet. Hæv ovntemperaturen til 230 °C (evt grillfunktion) og steg gåsen indtil skindet er helt sprødt. Hold øje med ovnen - pludselig går det hurtigt.
  • Server gåsen sammen med saucen, hvide og brunede kartofler og rødkål.