Go Back
+ servings
Semlor

Semlor (svenske fastelavnsboller)

Hæve- og bagetid: 1 time 45 minutter
Samlet tid: 2 timer 15 minutter
Antal: 10 stk
Udskriv

Ingredienser

  • dl mælk (lillefingervarm)
  • ½ pk gær
  • 75 gr sukker
  • ¼ tsk groft salt
  • 1 tsk stødt kardemomme
  • 2 tsk vaniljesukker
  • 450 gr hvedemel (måske skal der bruges lidt mere eller mindre)
  • 75 gr smeltet smør

Marcipancreme

  • 150 gr marcipan (groftrevet)
  • 75 gr mandler (hakkede)
  • 1 dl mælk (måske skal der bruges lidt mere eller mindre)
  • evt. flormelis efter smag

Vaniljeflødeskum

  • 3 dl piskefløde
  • 2 tsk vaniljesukker
  • flormelis til pynt

Sådan gør du

  • Hæld mælken i en skål og udrør gæren heri.
  • Tilsæt sukker, salt, kardemomme, vaniljesukker, hvedemel og smeltet smør og ælt til en blank og smidig dej.
  • Dejen kan også samles i en køkkenmaskine ved at komme alle ingredienserne i røreskålen og samle dejen med dejkrogen.
  • Lad dejen hæve tildækket i ca 1 time.
  • Vend dejen ud på et meldrysset bord, form den til 10 boller og læg bollerne på en bageplade beklædt med bagepapir.
  • Lad bollerne efterhæve tildækket i ca 30 minutter.
  • Bag bollerne ved 200 °C (alm. ovnfunktion) i ca 15 minutter, indtil de er gyldne og gennembagte.
  • Lad bollerne afkøle på bageristen.

Marcipancreme

  • Skær toppen af hver bolle og udhul bollen let med en gaffel.
  • Kom brødkrummerne i en skål sammen med revet marcipan, hakkede mandler og lidt mælk. Rør det hele sammen til en ensartet creme og tilsæt mælk lidt ad gangen, indtil konsistensen er blød og lækker (ikke våd). Det er ikke sikkert, at al mælken skal bruges.
  • Smag på cremen og tilsæt evt en smule flormelis efter smag, hvis den trænger til ekstra sødme.
  • Fordel marcipancremen i de udhulede boller.
  • Pisk fløden til skum og smag til med vaniljesukker og evt. flormelis, hvis der ønskes en let sød flødeskum. Der kan også bare bruges ren flødeskum.
  • Hæld vaniljeflødeskummet i en sprøjte- eller frysepose med stjernetylle og sprøjt en fin krans af flødeskum øverst på hver bolle. Flødeskummet kan selvfølgelig også fordeles med en ske.
  • Skær evt. toppen af hver bolle i en trekant (valgfrit), og læg dem på flødeskummet. Drys med sigtet flormelis og lad kagerne trække på køl indtil servering.
  • Kagerne kan sagtens laves et par timer før servering, men pga flødeskummet er de bedst, samme dag som de er lavet. Bollerne (uden fyld) kan også fryses.