Rør vand, gær, surdej og honning sammen.
Tilsæt salt og mel og ælt dejen godt igennem på en røremaskine med en dejkrog i ca 10 minutter på høj hastighed, indtil dejen slipper skålen og er fint elastisk.
Hvis man kan trække dejen helt tynd og næsten gennemsigtig, før den går i stykker, så er den æltet korrekt.
Hæld dejen i en ren skål og vend den i lidt smagsneutral olie. Dæk herefter skålen til med husholdningsfilm og sæt den på køl.
Lad dejen koldhæve i køleskabet i 12-24 timer. Jeg har dog uden problemer haft dej til at hæve længere.
Tag dejen ud af køleskabet ca. 30 minutter før brug og lad den stå ved stuetemperatur.
Vend dejen ud på et meldrysset bord og skær forsigtigt dejen ud i 6 store eller 8 mindre boller med en spatel eller en kniv.
Løft bollerne op fra bordet og fold forsigtigt siderne ind under bollen, så overfladen bliver pænt jævn, inden de sættes på et stykke bagepapir. Dejen klistrer, men hvis man bruger mel og en spatel til at løfte dejen med, så går det ret nemt.
Lad bollerne efterhæve, imens ovnen varmes op.
Varm ovnen (inkl. en bageplade) op til 250 °C.
Tag den varme bageplade ud af ovnen og træk forsigtigt bagepapiret med bollerne over på pladen. Husk at lukke ovnlågen imens, så varmen holdes inde.
Bag bollerne ved 250 °C (alm. ovnfunktion) i ca 12-15 minutter, indtil de er gyldne og gennembagte. Bank evt. en bolle under bunden - det skal lyde hult. Ønskes ikke alt for mørke boller, så kan varmen evt. skrues ned til 225 °C efter ca 5 minutter.
Afkøl bollerne på bageristen og spis dem lune eller kolde.
Surdejsbollerne er bedst, samme dag som de er bagt, men de kan gemmes og evt. lunes let i ovnen eller på brødristeren. De kan desuden fryses.