4skvkalve- eller okseskank(beregn 8 stk hvis skiverne er små)
50grhvedemel
olivenolie
2fedhvidløg(skrællede og finthakkede)
2løg(skrællede og finthakkede)
150grgulerødder(skrællede og skåret i små tern)
3stænglerbladselleri(skåret i små tern)
4spsktomatpuré
2dshakkede tomater
2dlhvidvin
3laurbærblade
5dlokse- eller kalvebouillon(evt. vand + 1 bouillonterning)
salt og peber
Gremolata
1bdt persille
2fedhvidløg(presset)
1usprøjtet citron
Fremgangsmåde
Dup kødstykkerne tørre med lidt køkkenrulle og vend dem i en blanding af hvedemel, salt og peber.
Klip eller snit kødstykkerne 2-3 steder rundt i kanten - det forhindrer kødet i at "krølle op", når det brunes. Det skal bare være 2-3 små klip/snit.
Varm olivenolie op i en tykbundet gryde (gerne en stegegryde) og brun kødstykkerne på begge sider i den varme olie. Jeg gør det af et par omgange, da jeg ikke kan have alt kødet i gryden på én gang.
Læg de brunede kødstykker på en tallerken og stil dem til side.
Kom hakket hvidløg, løg, gulerødder og bladselleri i gryden og sauter i et par minutter. Det skal ikke tage farve.
Tilsæt tomatkoncentrat, hakkede tomater, hvidvin og laurbærblade til gryden.
Kom de brunede kødstykker tilbage i gryden. Der sker ikke noget ved, at de ligger lidt i lag. Hæld bouillon i gryden til kødstykkerne er lige netop dækkede.
Læg låg på gryden og lad retten simre i ca 2 timer, indtil kødstykkerne er helt møre.
Man kan evt. vende rundt i gryden 1-2 gange undervejs, så der ikke er noget, der brænder fast i bunden, men det skal gøres forsigtigt, så kødstykkerne ikke falder helt fra hinanden.
Smag til med salt og peber og server med et drys gremolata samt kartoffelmos, kartoffelbåde, risotto eller pasta.
Bliver der rester, så kan ossobuco sagtens gemmes på køl i 2-3 dage. Faktisk smager den næsten endnu bedre på 2. dagen. Retten kan desuden fryses.
Gremolata.
Har persillen fint og kom den i en skål sammen med presset hvidløg.
Riv skallen af citronen og bland den fintrevne citronskal med persille og hvidløg.
Server gremolataen i en skål og lad hver enkelt drysse gremolata på maden.