Go Back
+ servings
4,38 fra 8 stemmer

Enebærgryde

Samlet tid45 minutter
Antal: 4 personer

Ingredienser

  • 25 gr smør
  • 1 stk løg (hakket)
  • 500 gr skinkekød i tern
  • 100 gr champignons (skåret i skiver)
  • 2 spsk hvedemel
  • 2 tsk tørret rosmarin
  • 4 stk tørrede enebær
  • 1,5 dl piskefløde
  • 1,5 dl creme fraiche 38 %
  • 2 dl mælk
  • madkulør
  • salt og peber

Fremgangsmåde

  • Smelt smørret i en gryde og sauter løget heri i 2-3 minutter.
  • Tilsæt svampe og lad det stege et par minutter, så væden fordamper.
  • Tilsæt skinkekød og brun kødet godt af.
  • Knus enebær og rosmarin i en morter. Har du ikke en morter, så kom krydderierne i en lille pose og knus dem med en kødhammer eller lign.
  • Drys hvedemel i gryden og rør rundt så melet fordeles.
  • Hæld fløde, creme fraiche og knuste krydderier i gryden og rør rundt så creme fraichen smelter og saucen jævnes.
  • Lad gryden koge et par minutter og tilsæt mælk lidt ad gangen, til saucen har en passende konsistens. 
  • Læg låg på gryden, og lad den simre i ca 30 minutter – rør rundt engang imellem, så kødet ikke brænder fast i bunden.
  • Juster evt. farven med et par dråber madkulør og smag til med salt og peber.
  • Server enebærgryden med kartoffelmos og evt. et drys persille og lidt hakkede hasselnødder på toppen.
  • Evt. rester kan gemmes på køl i 2-3 dage. Retten kan desuden fryses.
 

Noter til opskriften. 

Du kan udelade hvedemel og mælk i saucen, og blot tilsætte fløde og creme fraiche. Sådan laves den originale enebærgryde fra Karolines Køkken. Er saucen for tynd kan den så jævnes med en meljævning inden servering. Dog synes jeg, det er nemmere at jævne ved blot at røre lidt hvedemel i gryden undervejs. Jeg må desuden indrømme, at jeg ikke synes, det gør noget, at fedtprocenten i retten lettes en smule ved at tilsætte mælk. Det giver desuden mere sauce.