Bliv medlem af Maden i mit livs Madklub
Madenimitlivs Madklub

Kartoffelfrikadeller – sprøde frikadeller af kartofler.

20 kommentarer
Aftensmad - masser af inspiration til aftensmaden, Billig aftensmad - mad på budget., Hovedretter, Lette retter, Opskrifter, Tilbehør, Vegetar
Gå direkte til opskriften

Vi spiser en del kartoffelmos til vinterens mange gode gryde- og simreretter. Men det betyder også, at jeg engang imellem får lavet lidt for meget, og så er det jo oplagt enten at lave en portion ovnbagt kartoffelmos eller røre mosen sammen til en “fars” og stege en portion lækre kartoffelfrikadeller.

Kartoffelfrikadellerne bliver sådan helt sprøde på ydersiden med en “kerne” af blød og luftig kartoffelmos og de er altså et hit her hos os. Både som hovedret på kødfrie dage og som tilbehør til kødretter. Nærmest som sådan en slags kartoffelkroketter, eller hvad man nu kan kalde dem.

Kødfri hovedretter.

Vi tilstræber 1-2 kødfrie dage + en fiskedag om ugen herhjemme. Derfor bliver kartoffelfrikadellerne ofte serveret som en del af en fiskeret eller som hovedret. Gerne med en god salat ved siden af, hvis det bare skal være let og lækkert. Skal maden derimod være mere “fyldig”, så kan jeg anbefale at lave en portion stuvede grønærter og gulerødder. Måske suppleret med et dampet blomkål. Jeg lover, at alle nok skal blive mætte og tilfredse.

Skal kartoffelfrikadellerne bruges som tilbehør, så laver jeg dem ofte en smule mindre, nærmest på størrelse med minifrikadeller og jeg kan især anbefale at prøve dem som tilbehør til en god bøf, en lækker oksesteg eller lignende rødt kød sammen med en god sauce og lidt grønt eller salat. Dellerne er især oplagte som tilbehør til en gæstemiddag – eller måske til nytårsaften – da de sagtens kan laves helt færdige i forvejen og så blot skal varmes på en bageplade i ovnen inden servering, så de bliver sprøde igen.

4,47 fra 26 stemmer

Kartoffelfrikadeller

Samlet tid30 minutter
Antal: 12 stk

Ingredienser

  • 500 gr kartofler (skrællede og kogte)
  • 1 løg (revet)
  • 1 æg
  • 0,25 dl mælk
  • 3 spsk hvedemel
  • 5 spsk rasp
  • olie til stegning (eller blanding af smør og olie)
  • salt og peber

Fremgangsmåde

  • Mos kartoflerne med et kartoffelmos-jern eller et piskeris.
  • Rør mosen sammen med revet løg, æg, mælk, hvedemel, rasp, salt og peber til kartoffelmosen har en fast og formbar konsistens.
  • Opvarm olien på en pande og form kartoffelmosen til frikadeller med en spiseske.
  • Steg frikadellerne i 2-3 minutter på hver sider, til de er gyldne og sprøde.
  • Server frikadellerne som hovedret med salat og dressing eller som tilbehør.
  • Evt. rester kan gemmes på køl i 3-4 dage. Frikadellerne kan desuden fryses.
 

Noter til opskriften. 

 
I stedet for kogte kartofler kan man anvende en rest kartoffelmos (ca 500 gr) til frikadellerne. Vær OBS på, at der så måske skal holdes igen med mælken, hvis der allerede er mælk i kartoffelmosen. Vær også opmærksom på, at kartoffelmosen måske allerede er krydret med salt og peber. 
 

Let og lækker nippemad.

Denne her portion kartoffelfrikadeller endte med at blive en del af en helt lille tapasanretning. Ingen af os var overvældende sultne til aftensmadstid, fordi vi havde hygget med indkøb af et par julegaver og sen frokost på en café. Samtidig havde vi forskellige rester i køleskabet. Et par gode oste og lidt forskelligt charcuterie.

Da der også var lækre oliven, et nybagt grydebrød og en portion hjemmelavet hummus, var det oplagt lige at snitte lidt grønt tilbehør. Og så var det ellers bare at anrette det hele på fade. En helt igennem hyggelig aftensmad, selvom intet var planlagt og alt var meget tilfældigt. Det kan indimellem være det bedste.

Subscribe
Notify of
20 Kommentarer
Ældste
Nyeste
Inline Feedbacks
Se alle kommentarer
Finn Johansen.
5 år siden

Skal prøves

Kirsten H
4 år siden

Jeg kom forårsløg og hvidløg i og fik stegte kyllingelår til. Mums. Næste gang vil jeg prøve, at komme lidt røget laks i tern i.

Jeanne jensen
4 år siden

Skal prøves

Mie Krogh Haugaard
4 år siden

Lækre frikadeller der blev spist med kogte kartofler og gulerødder samt stuvet spinat til. Et hit hos mine børn på 9&11 år. Efter ønske fra dem prøver vi at spise uden synligt kød til aften 😀

Heidi Nielsen
4 år siden

Laver dem til min datter i aften da hun er vegetar når vi andre smovser os julemad glædelig jul herfra

Heidi H
2 år siden

Er der en grund til du bruger både rasp og hvedemel?

Thea Nielsen
3 år siden

fantastisk opskrift, kan klart anbefales

konny holm
2 år siden

Min mor lavede kartoffelfrikadeller for 60 år siden.
Jeg laver dem også engang imellem af gamle kartofler.
Nye kartofler egnes ikke til mos.
Spiser jordbærsyltetøj til. Uhm.

Børge Poulsen
1 år siden

Jo man kan godt bruge nye kartofler, det skal bare være den rigtige sort. 😊

– Og min mormor lavede også Kartoffelmos frikadeller af rester. Hun var fra 1900 og havde været igennem en depression (Wallstreet) og en verdenskrig (WW II) og man smed ikke god mad ud, nej man lavede alle mulige former for restemad, en ting der stort set er “glemt” i nutidens stressede hverdag.

Vi børn fik også jordbærmarmelade til, mens de voksne gerne fik en gang ovnstegt rodfrugter. 😊

Karina Jørgensen
2 år siden

5 stars
Perfekt til rugbrødsmadder med lidt remo.