Så er der blevet skudt ikke mindre end 10 dages påskeferie i gang for Mortens og mit vedkommende. Denne første feriedag er startet med lang og hyggelig morgenmad – blødkogte æg, nybagt rugbrød, frisk frugt, kaffe og te inden vi kørte en tur ind til byen for at snuse lidt rundt i lørdagsmylderet, købe nye forsyninger af te til mig og ikke mindst indløse et gavekort, som vi har fået af mine forældre, til en ny café her i Vejle.
Gavekort kunne indløses til 2 kopper kaffe, te eller varm kakao samt 2 friskbagte kæmpepandekager med banan, valgfri sauce og en stor klat lækker softice. Ikke den værste måde at få stillet sulten på og så synes jeg altid, det er så hyggeligt at gå en strøgtur om lørdagen, når der er fyldt med torveboder, glade mennesker og weekendstemning i byen.
Faktisk blev påskeferien allerede skudt i gang på den hyggeligste måde i går aftes, hvor vi havde Mortens mor og hendes kæreste hernede til aftensmad. Menuen som stod på kogt hamburgerryg, flødebagte kartofler og franske ærter med bacon og små perleløg faldt i god jord og det samme gjorde traktementet til kaffen og X-faktor finalen, hvor jeg serverede denne her kage, som kaldes Bedstefars skæg.
Hvorfor kagen hedder som den gør, ved jeg faktisk ikke og der er da også delte meninger om, hvorvidt den kaldes Bedstefar skæg, Bedstefars skæg eller Bedstefar med skæg. For mit vedkommende har jeg altid forestillet mig, at marengsmassen på toppen af kagen skal symbolisere en bedstefar med et stort, hvidt og julemandsagtigt skæg, men jeg aner ikke om det passer. I korte træk dækker navnet under alle omstændigheder over en lækker, lys kagebund – faktisk minder bunden lidt om den på en drømmekage, men i stedet for kokosmasse er der kommet hindbærsyltetøj og et generøst lag marengs på toppen, hvorefter kagen bages i ganske kort tid, så marengslåget bliver sprødt.
Kagen var en kæmpe succes og der blev taget godt fra. Dog smuttede jeg også lige over vejen med et stykke til mine forældre, for selvom jeg kun havde bagt en halv portion, så kunne vi altså ikke spise det hele og kagen smager bedst, samme dag som den er bagt, for da er marengslåget sprødt og lækkert.Hindbærmarmeladen kan selvfølgelig erstattes af andre former for marmelade, men jeg ville nok gå efter noget, der er lidt syrligt, idet både kagebund og marengs som bekendt er temmelig sødt – derfor fungerer det efter min mening bedst med et syrligt modspil.
Bedstefars skæg
Ingredienser
- 75 gr blødt smør
- 150 gr sukker
- 2 æggeblommer
- 2 tsk vaniljesukker
- 1 tsk bagepulver
- 1 nip salt
- 200 gr hvedemel
- 1 dl mælk
- 1 dl hindbærmarmelade
- 2 æggehvider
- 100 gr sukker
Fremgangsmåde
- Pisk smør og sukker lyst. Tilsæt æggeblommerne en ad gangen og pisk grundigt imellem hver.
- Sigt vaniljesukker, bagepulver, salt og hvedemel sammen og rør det i dejen sammen med mælken.
- Fordel dejen i en lille smurt springform (ca. 18 cm) med bagepapir i bunden.
- Bag kagen ved 175 °C (alm. ovnfunktion) i ca. 35-40 minutter til den er gylden og gennembagt. Tjek evt. med et lille træspyd i midten af kagen.
- Lad kagen afkøle kort, fjern ringen på springformen og fordel et lag hindbærmarmelade ovenpå kagen.
- Pisk æggehviderne helt stive, tilsæt sukkeret og pisk igen til en cremet og glat marengsmasse. Fordel marengsmassen ovenpå hindbærmarmeladen.
- Bag kagen ved 200 °C (alm. ovnfunktion) i yderligere 10-15 minutter, til marengsen er sprød og gylden på overfladen.
- Afkøl kagen og server, evt med et drys flormelis på toppen.
- Kagen kan holde sig frisk i et par dage. Den er ikke fryseegnet, da marengstoppen vil blive blød og våd.
Jeg elsker Bedstefar med skæg og når jeg laver den, er det altid med hjemmelavet hindbær-ribssyltetøj -øøøøøøj det er guf:-)
Mari – Uhhh, det lyder også godt. Jeg havde kun hjemmelavet hindbærmarmelade, men kan da være, jeg skal overveje at blande den med lidt af min ribsgelé næste gang 😉
Elsker denne her kage men efter at den er mislykkes for mig et par gange har jeg ladet den gå i “glemmebogen”, men tænker at den skal frem igen med din opskrift så skal det nok lykkes ? Men min springform er alm i str – tænker 24-26 cm. At fordoble opskriften bliver vidst lige i overkanten. Hvad ville du gøre?
Mange tak for en lækker blog som jeg bruger flere gange i ugen?
God weekend
Mvh Line
Line – Tak for din søde hilsen og ros til bloggen 😀 Jeg har hørt om flere, som har dårlige erfaringer med Bedstefars skæg, mig selv inklusive, men så fandt jeg ud af, at det er meget vigtigt, at kagen er gennembagt, inden man tager den ud og fordeler marengs på toppen – ellers falder skidtet sammen. Så nu har jeg droppet alle opskrifter, hvor kagebunden ikke skal gennembages først 🙂 Jeg kan godt se, at det bliver en ret stor kage, hvis du skal fylde en springform af den størrelse, så jeg ville nok bare bruge en anden form – den behøver jo heller ikke være rund – en franskbrødsform eller et mindre, ildfast fad kan sagtens bruges, hvis det fores med bagepapir.
Vil bare lige melde tilbage og fortælle, at jeg endte med at købe en aflang springform i lille str. og så blev kagen eller bagt i den. Og nej hvor blev den GOD og LÆKKER. Den bedste “Bedstefars skæg” kage jeg nogensinde har fået lavet. Så nu er det slut med ikke at bage den kage længere. Tror endda at jeg vil prøve og komme kokos i marengsen næste gang og måske koge lidt rababerkompot og komme på kagen i stedet for hindbær syltetøj.
TAK for endnu en lækker opskrift 🙂
Line – Tak for tilbagemeldingen – hvor er jeg glad for, at det lykkedes og at du nu “tør” bage “Bedstefars skæg” igen 🙂
Det lyder som en superlækker variation med kokos og rabarberkompot – det skal jeg huske 😀
Kan man bruge jordbær marmelade i stedet for hindbær?
Jannie – Ja da, det kan du sagtens. Du kan (næsten) bruge lige den marmelade, som du kan lide 😀