Bliv medlem af Maden i mit livs Madklub
Madenimitlivs Madklub

Hjemmelavede berlinere med hindbærfyld…

12 kommentarer
Julemad og juleopskrifter, Julesmåkager, Kager - Mine bedste opskrifter på kager., Opskrifter
Gå direkte til opskriften

Så har vi officielt taget hul på julen og jeg må da nok indrømme, at der har været ret meget jul over vejret den sidste uges tid. Sneen har simpelthen væltet ned fra himlen her i Vejle, men da vi jo har ferie, kan vi heldigvis slappe helt af og nyde det. Træerne og haven er helt dækkede af sne og det ser superfint ud med julelys på de hvidpudrede grene – udendørs julelys er hyggelige, men snedækkede julelys er da noget af det smukkeste…

Da jeg har ferie, kan jeg jo passende hygge mig lidt i køkkenet, så i disse dage bliver der bagt julesmåkager og fabrikeret konfekt i lange baner. Der bliver selvfølgelig produceret gamle klassikere, for hos os er det altså ikke jul uden vanillekranse og brune kager, men der er også blevet plads til et par nye varianter, både hvad angår konfekt og kager.

I går prøvede jeg for første gang nogensinde at lave berlinere og de blev altså, hvis jeg selv skal sige det, noget af det lækreste. Jeg elsker berlinere, men gider som regel ikke købe dem andre steder end Sallings bageri i Århus. De andre bageres berlinere er som regel både tørre, kedelige i smagen og med alt for lidt marmelade og Kvicklys kommer oven i købet frosne hjem i store papkasser for derefter at blive tøet, sat på fade og solgt – glædelig jul!!!

Sallings derimod er lækre og med tilpas meget fyld til, at der er lidt marmelade til hver bid man tager, indtil kagen er væk. Men nu ligger Salling jo ikke i Vejle og selvom jeg arbejder i Århus, gider jeg jo ikke smutte derned hver dag. Derfor besluttede jeg mig sidste år for, at prøve at bage dem selv, men det blev der altså først gjort noget ved i går aftes. Men jeg lover, at det ikke bliver sidste gang, for de hjemmelavede er faktisk endnu bedre end Sallings.

Mht. fyldet så kan man jo selv bestemme, om der skal hindbær, sveske, creme eller noget helt fjerde i. Jeg brugte en såkaldt “berlinertylle”, som jeg købte i Kunst og Køkkentøj forleden dag, men faktisk kan enhver tylle i en nogenlunde størrelse bruges til at sprøjte fyldet ind i berlinerne. Hvis man har en sprøjtepose af nogenlunde stift materiale, fx en engangs af plastik, kan man også bare presse spidsen af posen ned i berlineren og presse fyldet ud. Hvis man kan lide vanille, ok hvem kan ikke det, så kan man med fordel komme 1 tsk vanillesukker i det sukker man vender de varme berlinere i, det giver en superlækker smag.

Opskriften har jeg brygget på siden sidste år og blandt andet tilsat lidt fintrevet appelsinskal og kardemomme – det smager supergodt og “julet”, men kan selvfølgelig udelades. Portionen gav 10 pæne berlinere og den mængde synes jeg var passende. De smager bedst friske og skal ikke gemmes mere end max et par dage. Der er ret lang ventetid på berlinerne, da de skal hæve en del gange for at opnå den rigtige, svampede konsistens, til gengæld kræver det næsten intet arbejde at lave selve dejen.

Berlinere med hindbærsyltetøj.

Ca. 10 stk.

1 dl mælk
1/4 pk. gær
2 1/4 dl hvedemel

75 gr. blødt smør
2 1/4 dl hvedemel
4 æggeblommer
1/2 dl sukker
1/2 tsk. salt
1 tsk. vanillesukker
1/2 tsk. kardemomme
Revet skal af 1 øko. appelsin

1 L. olie til fritering.

Sukker
Hindbærmarmelade, vanillecreme eller lign.

Mælken lunes, gæren udrøres heri og melet tilsættes. Rør dejen sammen og lad den hæve tildækket til dobbelt størrelse ved stuetemperatur, ca. 30 min.

Rør smørret i dejen sammen med resten af melet, æggeblommer, sukker, salt, vanille og appelsin eller citronskal. Ælt det hele godt sammen til en elastisk dej og lad den hæve tildækket yderligere 30 min. Slå den hævede dej sammen og lad den hæve 20 min. mere. Del dejen i 10 stykker, rul dem til boller og læg dem på en meldrysset bageplade med bagepapir. Lad bollerne hæve tildækket ca. 1 time.

Varm olien op til ca. 180 grader. Frituresteg bollerne, ca. 2 minutter på hver side, til de bliver gyldne. Tag bollerne op og tril dem i sukker. Fyld en sprøjtepose med hindbærmarmelade. Stik spidsen ind i toppen af hver berliner og fyld forsigtigt marmelade i berlinerne. Nyd berlinerne mens de er lune – der smager de allerbedst.

Subscribe
Notify of
12 Kommentarer
Ældste
Nyeste
Inline Feedbacks
Se alle kommentarer
LaTascha
13 år siden

Newyorker – De smager nemlig super godt, især de friskbagte. Glæder mig, at du kunne bruge opskriften:-)
De tager heldigvis ikke lang tid at lave og er meget nemme, det der tager længst tid er ventetiden mens de hæver, men der kan man jo foretage sig noget andet:-)

Tyllen koster 57 kr i Kunst og Køkkentøj og du kan bestille på nettet, hvis du ikke har tålmodighed til at vente på, at jeg kommer derind, men der ligger jo en på gågaden i Århus, så det sker da med jævne mellemrum:-) Men som sagt, vil du gerne igang her og nu, kan en lidt stiv engangspose af plastik eller en lidt større tylle sagtens bruges…

Mange hilsner fra

Anne.

Newyorkerbyheart
13 år siden

Der ramte du lige plet – jeg ELSKER berlinere 🙂
Min far havde en søster som altid serverede friskbagte berlinere til kaffen ved juletid og de smagte fantastisk – de skal helt sikkert bages, nu skal jeg bare finde ud af hvornår….

Tak for opskriften, Anne 🙂 Måske jeg skal have dig til at købe sådan en Berlinger tylle til mig engang, hvor du kommer i Kunst og køkkentøj alligevel. Hvad koster sådan en?

Mange hilsner
Birthe

LaTascha
13 år siden

Hehe – Ja Hanne, det er virkelig en fejl i din opdragelse. Men når du nu aldrig har smagt dem, så kan du næsten heller ikke gå galt i byen med denne her opskrift – de er så lækre og så får du ikke din førstegangs oplevelse ødelagt pga en dårlig bagers berlinere:-)

Hanne's verden
13 år siden

Øj, de ser gode ud!! Jeg har faktisk aldrig smagt en berliner. Virkelig en fejl. Det må der rådes bod på denne jul. Tak for inspiration.

LaTascha
13 år siden

Frisklavede berlinere smager såååå godt, og det er jo bestemt ikke noget vi er forvænte med fra diverse bagere…
Jeg skal nok lige få dit link ændret:-)

Signe
13 år siden

Mmmm, de ser vel nok lækre ud. Jeg husker tydeligt en sommer, hvor jeg arbejde på et tomatgartneri. Vi var en del teenagepiger, og ejeren (som var tysker) lavede berlinere med nykogt hindbærmarmelade, godt smagsminde 🙂

Gider du ændre linket til min blog, så det bliver til signesmad i stedet?

Janne Fledelius
11 år siden

Årh.. hvorfor fandt jeg først din side ny??
Jeg skal helt sikkert prøve dem her:)

Julie
6 år siden

Når du skriver at man skal røre smøret i dejen, skal det så smeltes eller bare være meget blødt? 🙂

Glæder mig helt vildt til at prøve opskriften af?

Gabriella
6 år siden

Hej,
Tak for opskriften. Jeg endte med at bruge for meget mel, ville gerne du havde brugt gr i stedet for dl. Det gør alt nemmere, for mig i al fald. Eller et par billeder af dejen ville hjælpe endnu mere:) Skal prøves igen med mindre mel.
Hilsen
Gabriella