Ingen jul uden hjemmebagte vaniljekranse – eller brunkager for den sags skyld. Men i dag drejer det sig om de skønne, vaniljeprikkede og smørduftende vaniljekranse. Og hvad kan vel være hyggeligere, på sådan en regnfuld og ruskende 2. søndag i advent, end at sidde lunt og godt inden døre med et glas varm gløgg og et par vaniljekranse og beundre lysene i adventskransen?
Jeg har sikkert nævnt det før. Jeg har jo efterhånden blogget om vaniljekranse et par gange. Men i min verden findes der ikke bedre opskrift på vaniljekranse end den her. Kagerne smager fantastisk og så flyder de ikke alt for meget ud i ovnen, hvilket betyder at de fine riller i dejen ikke forsvinder under bagningen.
Der er ikke mandler i denne her version, hvilket for nogle vil være noget nær en dødssynd. Men hvis man mener, der skal være mandler i vaniljekranse, så kan man sagtens selv tilsætte 50-75 gr finthakkede mandler til dejen. Selv voksede jeg op med mandler i vaniljekransene og sådan fortsatte det i mange år, indtil min mor afprøvede denne her mandelfrie opskrift for 7-8 år siden. Det var, og er stadigvæk, de bedste vaniljekranse, som vi nogensinde har smagt og dermed forsvandt mandlerne altså ud af vores vaniljekranse.
Uanset om man nu vælger at komme mandler i kagerne eller ej, så synes jeg i hvert fald, man skal unde sig selv at bage en portion hjemmelavede vaniljekranse. Det er uden sammenligning en af de lækreste julesmåkager. der findes og har man ikke en kødhakker med stjerneplade, så man kan lave riller i vaniljekransene, så kan man sagtens trille dejen til lange, tynde pølser i stedet for. Pølserne skæres ud i mindre stykker, som formes til vaniljekranse og bages efter nedenstående opskrift. Rillerne i vaniljekransene ser ganske vist fine ud, men det vigtigste er jo først og fremmest smagen.
Vaniljekranse
Ingredienser
- 500 gr hvedemel
- ½ tsk hjortetaksalt
- 200 gr sukker (+ 1 tsk sukker)
- 1 vaniljestang
- 375 gr smør
- 1 æg
Fremgangsmåde
- Mel og hjortetaksalt og sukker kommes i en skål.
- Vaniljestangen halveres og kornene skrabes ud med en lille kniv. Mas vaniljekornene ud i 1 tsk sukker, så de adskilles og kom vaniljesukkeret i skålen.
- Smuldr smørret i melblandingen og saml til sidst dejen med ægget.
- Hvis dejen samles på en køkkenmaskine, kommer man bare alle ingredienserne i røreskålen og samler dejen med K-spaden.
- Lad dejen hvile på køl i minimum 1 time men gerne længere. Dejen kan sagtens holde sig i køleskabet i flere dage.
- Kør dejen igennem kødhakkerens stjerneplade. Skær den herefter i stykker á 7-8 cm, som formes til kranse. Bag vaniljekransene i ca10 minutter ved 200 °C (alm. ovn - ikke varmluft) til de er let gyldne. Afkøl kagerne på bageristen og opbevar i kagedåse.
Jeg syntes at de smager fantastisk! Men de flyder ud for mig – hvad kan jeg gøre forkert?
Pernille – Uhh, det var da et godt spørgsmål. Du kan bruge en smule mindre smør eller mere mel. Det er som regel smørret, der får kager til at flyde ud. Der er også den mulighed, at dine æg er en smule større end mine, så det ekstra æg får dejen til at “soufflere” og hæve op, inden den falder sammen. Men mine vaniljekranse flyder nu også let ud 😀
Fantastiske vanillekranse, efter og have lavet 1 portion, så jeg nogen i tv lave vanillekranse, hvor de rørte smør og sukker blødt, prøvede det med din opskrift kan varmt anbefales, har aldrig fået bedre vanillekranse, de bliver sprøde og luftige, og alle er vilde med dem, og har aldrig fået bedre vanillekranse
Jeanette – Nøj hvor lyder det lækkert – det skal jeg vist prøve. Tak for tippet 😀