Bliv medlem af Maden i mit livs Madklub
Madenimitlivs Madklub

Honningbrød…

2 kommentarer
Julemad og juleopskrifter, Kager - Mine bedste opskrifter på kager., Nem kage, Opskrifter
Gå direkte til opskriften

Har vi ikke alle en håndfuld favoritter, blandt de der efterårshyggelige opskrifter, som bare skal til på denne her tid af året, hvor skoven falmer, dagene bliver kortere og vi igen kryber sammen indendøre og hygger med tændte stearinlys og en pind i brædenovnen? Herhjemme hos os hører honningbrød til i den absolutte top 10, når det kommer til hyggelige efterårsopskrifter. Det er et forrygende lækkert brød – eller nok mest en kage – som dels er nemt at lave og som desuden fylder huset med en helt fantastisk og let julet duft på grund af de mange skønne krydderier, som dejen er fyldt med – kanel, kardemomme, nelliker og muskat. Kan det blive meget bedre?

I dag blev årets første honninbrød så bagt, og allerede nu har jeg spist et par skiver til min eftermiddagste, men det er sørme også svært at holde fingrene fra den lækre basse, som står der på risten og venter på mig. Med en lækker sprød skorpe og den skønne og let seje krumme, som er så karakteristisk for bagværk med honning.

Jeg søder brødet med honning (selvfølgelig) og derudover bruger jeg brun farin. Rørsukker eller mørk muscovadosukker kan også sagtens bruges, ligesom man helt kan udelade sukker og i stedet bruge mere honning, men jeg er ret vild med den “mørke” og ligesom karamelliserede smag, som sukkeret tilfører brødet. Desuden er det lækkert at tilføje en smule groft mel til dejen – grahamsmel, rugmel, fuldkornshvede eller lignende – ikke for at gøre brødet sundere, men simpelthen fordi det smager godt og giver en virkelig lækker struktur.

Ligger man nu ikke inde med en grov meltype, så vil jeg dog skynde mig at sige, at man sagtens kan erstatte det med hvedemel, så der er ingen grund til at fare i byen efter groft mel. Ligeså med de kandiserede appelsinstykker, som jeg finder i supermarkederne ved siden at cocktailbær og sukat – det smager skønt, men kan sagtens erstattes af frisk appelsinskal fra en (usprøjtet) appelsin eller rosiner – og det kan også helt udelades.

Vi spiser det lune honningbrød med iskoldt smør til en kop varm te og jeg lover, at det er en himmerrigs mundfuld. Brødet kan sagtens holde sig i flere dage og det bliver ved med at smage godt, men hvis man foretrækker det lunt, så prøv lige at komme en skive på brødristeren, inden der kommes smør på. Jeg lover, at I ikke vil fortryde det, men jeg kan ikke garantere, at man ikke bliver en smule afhængig. Præcis ligesom med denne her gode ølkage, som helt sikkert skal bages, når vi kommer ind i november og dermed lidt tættere på jul.

Ingen bedømmelser

Honningbrød

Forfatter: Anne-Kathrine Schelde
Bagetid1 time
Samlet tid1 time 10 minutter
Antal: 10 skiver

Ingredienser

 • 2 dl yoghurt naturel (eller lign. surmælksprodukt)
 • 150 gr honning
 • 50 gr grahamsmel eller lign. groft mel (kan erstattes af hvedemel)
 • 200 gr hvedemel
 • 75 gr brun farin
 • 1 tsk natron
 • 2 tsk stødt kanel
 • ½ tsk stødt, hvid peber
 • ½ tsk stødt nellike
 • ½ tsk stødt ingefær
 • ½ tsk stødt kardemomme
 • 50 gr kandiseret appelsinskal (kan erstattes af friskrevet appelsinskal)

Fremgangsmåde

 • Rør yoghurt naturel og honning sammen i en skål.
 • Sigt alle de tørre ingredienser samt krydderier sammen og rør dem dejen i sammen med appelsinskal.
 • Fordel dejen i en smurt franskbrødsform (ca 1 liter) og bag brødet ved 175 °C (alm. ovnfunktion) i ca 1 time, til det er gennembagt.
 • Lad brødet køle af på ovnristen og server det i tykke skiver smurt med koldt smør
Brødet kan sagtens bages med færre krydderier. Har man ikke massevis af krydderier på lager, så kan man nøjes med kanel og måske stødt nellike. Appelsinskal kan udelades eller erstattes af rosiner.

 

Subscribe
Notify of
2 Kommentarer
Ældste
Nyeste
Inline Feedbacks
Se alle kommentarer
irma
6 år siden

Hejsa Anne-Kathrine
Din opskrift virker super spændende og ville derfor spørge hvor lang tid brødet kan holde sig og om det smager lige så godt dage efter?
Venlig hilsen Irma

Maden i mit liv.
6 år siden
Svar  irma

Irma – Honningbrødet kan holde sig ret længe, hvis det pakkes i en frysepose eller lignende, så det ikke bliver tørt – præcis ligesom med honninghjerter til jul 🙂

Mange hilsner fra

Anne-Kathrine