Vi havde mine forældre til spisning og hygge forleden aften. Og da jeg gerne ville servere lidt lækkert til kaffen, fandt jeg på at lave en portion madeleinekager med chokolade. Det er efterhånden længe siden, at jeg har bagt de nuttede, små madeleinekager, og jeg måtte da også ned på knæ og kigge allerbagerst i skabet for at finde mine madeleineforme. Men derudover gik det som en leg at fremtrylle de skønne, franske kager.
Opskrift på madeleinekager med chokolade.
Jeg bager som regel de klassiske madelainekager med vanille og citron, men da jeg stadig havde lidt mørk chokolade til overs fra produktionen af de hjemmelavede påskeæg, var det jo oplagt at hakke den og i stedet lave chokolade madeleines og heldigvis var resultatet mindst lige så godt. Kagerne blev lette og luftige med en saftige midte og en skøn smag af chokolade og hver bid smeltede nærmest på tungen – præcis som en god madeleinekage skal være, efter min mening.
Selvom madeleinekager er superlækre, så kommer vi ikke udenom, at der i bund og grund er tale om søde, små kager – chokoladekager i dette her tilfælde – som i både smag og konsistens mest af alt minder om et lækkert stykke sandkage eller en muffin. Det som giver det sidste lille touch til madeleinekagerne er altså den karakteristiske muslingefacon, som kun opnås, hvis kagerne bages i madeleineforme. Jeg har madeleineforme i silikone – der kan være 9 stk i hver silikoneplade, men man kan også købe plader i metal. Dog er der den fordel ved silikoneformene, at de ikke skal smørres – det har jeg i hvert fald aldrig gjort og indtil nu er det altid lykkedes mig, at få kagerne ud af formene efter bagningen.
Selvfølgelig kan man sagtens bage madeleinekager den første gang uden at have madeleineforme – man kan fx bruge små linseforme eller små muffinsforme – men bliver man bidt af at lave (og spise) madeleinekager, så vil jeg anbefale, at man anskaffer sig de rigtige forme. De kan købes på nettet – og måske også hos nogle isenkræmmere – og koster ikke en formue og der er altså bare noget særligt ved at servere et fad med de smukke kager i den helt rigtige, muslingeformede facon med et hvidt drys flormelis på toppen.
Madeleinekager med chokolade
Ingredienser
- 100 gr smør
- 100 gr mørk chokolade (hakket)
- 2 æg
- 75 gr sukker
- 1 tsk bagepulver
- 2 tsk vaniljesukker
- 100 gr hvedemel
- flormelis til pynt
Fremgangsmåde
- Kom smør og chokolade i en gryde og smelt det over svag varme. Stil herefter chokoladesmørret til side og lad det afkøle let.
- Kom æg og sukker i en skål og pisk det til en luftig æggesnaps.
- Bland bagepulver, vaniljesukker, salt og hvedemel sammen og vend det forsigtigt i æggesnapsen. Til sidst vendes chokoladesmørret i dejen.
- Fordel dejen i madeleineforme – formene skal fyldes ca ¾ op, da kagerne hæver under bagningen. Bruges metalforme, skal de smørres let først.
- Bag kagerne ved 175 °C (alm. ovnfunktion) i 15-20 minutter, indtil de er gennembagte.
- Lad kagerne afkøle og vip dem ud af formene.
- Ved servering drysses kagerne med et tyndt lag flormelis.
- Madeleinekager er bedst, samme dag som de er bagt. De kan desuden fryses.