Så banker uge 42 lige straks på døren og det betyder efterårsferie for de fleste af landets skolebørn og måske også deres forældre. Efterårsferien opstod oprindeligt, fordi børnene på gårdene skulle blive hjemme fra skole og hjælpe til med kartoffelhøsten. Da man fandt ud af, at børnene ganske enkelt ikke dukkede op i skolen i en periode hvert år i oktober, indførte man derfor en uges “ferie” midt på efteråret, og kaldte den for “kartoffelferie”.
Vi har jo ikke nogen børn, så jeg har ikke planer om at holde fri i uge 42, men lidt feriestemning skal der nu alligevel være plads til. Jeg har derfor fyldt madplanen med lidt ekstra gode sager. Desuden finder man opskriften på de skønneste karamelbidder med rice krispies, dumle karameller og yankeebar under “ugens lækkeri”. Et rigtigt hyggeprojekt i køkkenet for både store og små og så smager karamelbidderne altså bare helt eminent godt.
Husk at det også er muligt at modtage ugens madplan inkl. komplet indkøbsliste gratis på mail hver lørdag morgen. Det er blot at udfylde nedenstående tilmeldingsformular med fornavn og emailadresse og jeg deler selvfølgelig ikke oplysningerne med 3. part.
Modtag gratis madplan hver uge!
Madplan til uge 42.
Mandag – Ugen starter godt med en portion hjemmelavede falafler på den nemme måde, som steges i lidt olie på panden og ikke i en frituregryde. Tilbehøret bliver formentlig fladbrød eller pita, citronsaft, blandet salat og dressing, men det bestemmer man jo selv.
Tirsdag – Menuen står på kylling i karry-mango sauce – et rigtigt familiehit, som vi vender tilbage til igen og igen og et skønt supplement til de klassiske boller i karry. Jeg serverer ris ved siden af og evt. lidt dampet grønt – nu må vi se, hvad jeg finder på.
Onsdag – Ugens fisk bliver en hjemmelavet fiskefrikadelle på laks og torsk. Jeg synes, at det er relativt nemt at lave fiskefarsen selv, men jeg har også en god food processor, hvor alle ingredienserne ryger i. Har man ikke en food processor, så kan man i stedet købe fiskefarsen og give den sit personlige “touch” med lidt friskhakkede krydderurter, krydderier mm. Jeg regner med bare at servere “dellerne” med friskbagt rugbrød og remoulade, men kartofler og sauce er selvfølgelig også en mulighed.
Torsdag – Torsdag står menuen på en lækker og krydret dhal, som er en indisk, gryderet lavet på kartofler, linser og blomkål. Der er altså ikke kød i gryderetten, men alligevel godt med fylde. Serverer man salat, indiske naan brød og evt. en kølende yoghurt dressing til den krydrede gryderet, så skal de fleste nok blive mætte.
Fredag – Weekenden indledes med en klassisk, langtidsstegt flæskesteg, som godt nok skal have et par timer i ovnen, men stegen passer jo stort set sig selv og sætter man den i ovnen ved 16-tiden, er den klar ved spisetid. Jeg serverer flæskestegen på klassisk vis med brun sauce, kartofler og rødkål, men der er jo andre muligheder, hvis det bliver for “julet”, fx ristede kartofler, salat og tzatziki, bagte rodfrugter eller en god flæskestegssandwich.
Lørdag – Enebærgryde. En rigtig Karoline klassiker med skinkekød, fløde og enebær – helt simpel og lækker og en rigtig efterårsret. Jeg serverer enebærgryden på traditionel vis med kartoffelmos og lidt dampet grønt, men ris eller ristede kartofler kunne også være en mulighed.
Søndag – Ungarsk gullaschsuppe er en skøn efterårs- og vintersuppe og perfekt på kølige dage. Suppen skal simre et godt stykke tid, gerne nogle timer, men er ellers uhyre simpel at lave og så smager den altså helt eminent. Bag evt. et godt madbrød eller flute til suppen, hvis familien er i bagehumør.
Ugens lækkeri – Knasende sprøde karamelbidder med rice krispies. Et lille hyggeprojekt i køkkenet for hele familien, hvis der skal lidt ekstra forkælelse til i løbet af efterårsferien og derudover laver jeg dem også altid til jul. De er et hit i konfektskålen.