Snebolde hører julen til. Og selvom jeg udmærket ved, at det som regel er de færdigkøbte “bolde” med chokolade og en tynd sukkerskal, der hentydes til, når talen falder på snebolde, så har jeg alligevel tilladt mig at kalde den her opskrift for snebolde med kokos og appelsin. Der er nemlig tale om det lækreste, hjemmelavede julekonfekt, der til forveksling ligner snebolde.
Snebolde med kokos og appelsin – opskrift.
Mine snebolde er fyldt med marcipan æltet med fintrevet (økologisk, selvfølgelig) appelsinskal, som er trillet til små kugler. Efterfølgende er kuglerne dyppet i hvid chokolade og rullet i kokosmel. Deraf navnet: snebolde med kokos og appelsin.
Og der er virkelig tale om det lækreste juleguf, der forsvinder som dug for solen i julens konfektskål. Som regel er jeg ikke kæmpefan af hvid chokolade, der godt kan blive lidt sødt. Men i kombination med den sød-syrlige appelsinmarcipan og knas fra kokosmelet, så passer sødmen fra chokoladen helt perfekt.
Jeg smagte første gang de små snebolde med kokos på Hotel D’angleterre, og tænkte med det samme, at dem var jeg nødt til at prøve at lave derhjemme. Mine snebolde er dog ikke helt magen til, da der helt klart var tilsat alkohol til de oprindelige, men det kan du jo gøre, som du synes. Jeg har skrevet mere om de forskellige muligheder for lækre variationer af sneboldene under opskriften.
Tip! Se mine bedste tips til variationer af snebolde med kokos under opskriften.
Snebolde med kokos og appelsin
Ingredienser
- 200 gr marcipan
- 1 stk usprøjtet appelsin (revet skal)
- 150 gr hvid chokolade
- 2 dl kokosmel
Fremgangsmåde
- Kom marcipan i en skål sammen med fintrevet appelsinskal og ælt det godt sammen.
- Tril appelsinmarcipanen til en pølse og del den i 20 lige store stykker. Rul hvert stykke til en kugle.
- Smelt chokoladen i mikrobølgeovn eller over vandbad. Hæld kokosmel i en dyb tallerken.
- Dyp først marcipankuglerne i hvid chokolade og vend dem herefter rundt i kokosmel, så de kommer til at ligne små snebolde.
- Læg sneboldene på et stykke bagepapir til chokoladen er størknet.
- Opbevar sneboldene i en bøtte med låg ved stuetemperatur eller på køl. Holdbarheden er 3-4 uger.
Note til opskriften.
Du kan også dyppe marcipankuglerne i mørk chokolade, hvis du foretrækker det. Men så kommer de selvfølgelig ikke til at ligne fine, hvide snebolde på helt samme måde.Tips til lækre variationer.
Bryder du dig ikke om kokos, så kan du sagtens nøjes med blot at dyppe marcipankuglerne i hvid chokolade. Men jeg er vild med det ekstra lille “knas” som kokosmelet giver, og så ser det jo også fint ud.
Vil du lave snebolde til voksne (og have lidt ekstra appelsinsmag), så kan du tilsætte en smule Grand Marnier eller Cointreau til marcipanen ud over revet appelsinskal. Rom vil også passe godt til både marcipan og appelsin. Pas på med at tilsætte for meget alkohol. Så kan marcipanen blive våd og klistret, og så er den svær at arbejde med. Er uheldet ude, så kan marcipanen reddes ved at ælte den sammen med lidt flormelis, der kan optage noget af fugten.
I stedet for at lave små, fine snebolde, så kan du forme appelsinmarcipanen til et stort marcipanbrød, som efterfølgende pensles med smeltet, hvid chokolade og drysses med kokos eller rulles i kokosmel. Ved servering skæres “træstammen” i skiver.