Bliv medlem af Maden i mit livs Madklub
Madenimitlivs Madklub

Spiral småkager – sprøde småkager med spiralmønster.

4 kommentarer
Julemad og juleopskrifter, Julesmåkager, Småkager og Cookies
Gå direkte til opskriften

Jeg har været fascineret af spiral småkager i snart en del år. De sprøde, lyse småkager med det mørke spiralmønster er noget så fine at se på. Og derfor har kagerne faktisk også stået på min liste i temmelig lang tid. Lige indtil i går, hvor jeg endelig fik dem lavet. Og lad mig med det samme berolige med, at selvom de måske ser lidt avancerede ud, så er småkager med spiralmønster ret nemme at lave.

Se også – Vaniljekranse I Choko-orange småkager I Jødekager I Finskbrød

Nem opskrift på småkager med spiralmønster. 

Selve dejen til kagerne indeholder kun få ingredienser og er ret simpel at lave. Der er tale om en helt klassisk småkagedej med mel, smør, sukker og æg. Og så smagte jeg også lige til med vanilje, da jeg elsker vanilje. Men det bestemmer man jo selv.

For at få den mørke dej, deler man grunddejen i 2 lige store dele og ælter den ene halvdel med kakaopulver. Det er faktisk det hele. Man skal altså ikke lave 2 forskellige slags dej. Det blev selvfølgelig ikke ligefrem sværere af, at jeg brugte min køkkenmaskine til at samle dejen. Men man kan altså også sagtens samle dejen med hænderne. 

4,67 fra 6 stemmer

Spiral småkager

Hvile- og bagetid2 timer 20 minutter
Samlet tid2 timer 50 minutter
Antal: 50 stk

Ingredienser

 • 265 gr hvedemel (+ lidt til udrulning)
 • 150 gr sukker
 • 1 spsk vaniljesukker
 • 185 gr smør
 • 1 æg
 • 1 spsk kakaopulver

Fremgangsmåde

 • Kom hvedemel, sukker og vaniljesukker i en skål og smuldr smørret heri. Saml dejen med ægget og ælt hurtigt sammen til en fast og sammenhængende dej.
 • Bruger man en køkkenmaskine, så skal alle ingredienserne i skålen og samles med K-spaden.
 • Del dejen i 2 lige store dele. Ælt den ene halvdel af dejen med kakaopulver, til den er ensartet brun.
 • Form både den lyse og den mørke dej til 2 firkanter (ca 15 x 15 cm) og lad dem hvile koldt i ca 15 minutter. De må ikke blive for kolde og hårde.
 • Læg den brune dej ovenpå den lyse og rul dem ud til et rektangel på et meldrysset bord. Rul herefter dejen fast sammen som en roulade med en diameter på ca 5 cm.
 • Lad dejen hvile koldt i minimum 2 timer. Det er vigtigt, at dejen er helt kold og hård, når den udskæres, så man bevarer et fint og rundt spiralmønster. 
 • Skær dejen i skiver á ca ½ cm og læg dem på bageplader beklædt med bagepapir.
 • Bag kagerne ved 200 °C (alm. ovnfunktion) i ca 10-12 minutter, indtil de er gyldne og sprøde.
 • Lad kagerne afkøle på bageristen og opbevar i en lufttæt dåse. Holdbarheden er ca 3-4 uger.

Perfekte spiral småkager. 

For at være helt ærlig, så havde jeg måske nok selv troet, at det ville blive sværere, at få lavet et rigtig fint mønster i mine spiral småkager. Men jeg lavede egentlig bare den lyse og den mørke dej, rullede det hele tyndt ud og lod dejen hvile 15 minutter. Herefter blev de to slags dej lagt ovenpå hinanden og  rullet sammen som en roulade. Og så var der ellers det fineste spiralmønster i kagerne.

Hvor tykt eller tyndt man ruller dejen ud er jo afgørende for det færdige mønster. Så jeg foreslår en ret tynd udrulning. På den måde får man en tynd spiral, som kan nå mange gange rundt. Det er i øvrigt ret vigtigt, at man sørger for, at dejen er tilstrækkelig kold (hård), inden man begynder at skære den ud til småkager. Er dejen for blød, vil den nemmere kunne trykkes ned. Og så bliver kagerne hurtigt til ovaler i stedet for fine, runde spiraler.

Har man travlt og ikke tid til at vente et par timer, så dejen kan nå at afkøle tilstrækkeligt, så kan man evt. komme den i fryseren i ca 30-45 minutter. Men det er under alle omstændigheder vigtigt for det færdige resultat, at dejen er ordentligt kold.

Subscribe
Notify of
4 Kommentarer
Ældste
Nyeste
Inline Feedbacks
Se alle kommentarer
Heidi
3 år siden

Hej Anne-Kathrine.

Jeg har prøvet at bage dine spiral småkager – men jeg synes der mangler noget i dem med noget mere smag. Om det er kanel, farin, mere kakao ja jeg kan ikke lide regne det ud men mere smag i…hvad kan jeg gøre for og få mere smag i???

Med Venlig Hilsen
Heidi.

Marianne Petersen
2 år siden
Svar  Heidi

Jeg har idag bagt spiralkager med mit barnebarn og der står i opskrift den lyse dej nederst, men da vi så skulle rulle til roulade havde vi problemet,for den brune dej skulle være yderst..
Dejen hængte noget i bordet, så ikke nemt at vende.
Ellers god smag og sprøde.