Bliv medlem af Maden i mit livs Madklub
Madenimitlivs Madklub

Værd at opleve i Vejle (og omegn)…

1 kommentarer
Inspiration
Værd at opleve i Vejle

Vejle har lidt af det hele. Skov, strand, cafeer og restauranter, wellness og masser af muligheder for shopping. Samt underholdning til hele familien i form af oplevelsescentre, forlystelsesparker og meget mere. Som vejlenser kan jeg derfor kun opfordre til at kigge forbi. Uanset om man planlægger en weekendtur, en længere ferie eller måske bare en enkelt dag i byen. Her er nemlig noget for enhver smag. Og for at gøre det lidt nemmere, har jeg skrevet det her indlæg, med eksempler på “highlights”. Jeg har formentlig glemt noget, for som sagt er der ret meget at vælge imellem. Men her er i første omgang alt, hvad jeg mener, at det er værd at opleve i Vejle (og omegn).

Økolariet.

Økolariet er et oplevelsescenter i Vejle med udstillinger om bl.a. natur, miljø, klima, sundhed, kost og energi. Gennem såvel udstillinger som aktiviteter får de besøgende et indblik i, hvordan vi mennesker påvirker jorden. Og hvordan man igennem bæredygtighed kan fremtidssikre kloden. Ikke bare lokalt eller nationalt, men også internationalt. Her er således udstillinger omkring  “Fremtidens Vejle”, “Drikkevand”, “Et hav af plastik”, “Energi”, “Råstoffer”, “Verdensrummet” og meget mere, som vedrører os alle.

Der kan købes kaffe, te og kakao i Økolariet. Drikkevand er selvfølgelig gratis. Madkurven kan desuden nydes i madpakkerummet eller i haven. Men Økolariet ligger lige midt i byen, så der er også mulighed for at købe frokost et andet sted. Økolariet har åbent alle dage inkl. helligdage fra 10.00 – 16.00 bortset fra perioden fra d. 30. nov – 31. jan, hvor der bygges nye udstillinger. Entreen er gratis, præcis som på alle andre museer i Vejle Kommune.

Kongernes Jelling.

De fleste har nok hørt om de 2 runesten i Jelling lige udenfor Vejle, som blev optaget på UNESCO’s Verdensarvsliste i 1994. Men Kongernes Jelling er meget andet end 2 sten, en kirke og et par gravhøje. Oplevelsescentret byder på en spændende, digital sanseoplevelse omhandlende vikingerne og deres liv med mulighed for både at se, røre og opleve en rejse i flammernes skær fra de gamle guder i Valhal til overgangen til kristendommen.

Der er desuden mulighed for at få et overblik over hele monumentområdet fra centrets tagterrasse, hvor man igennem avancerede kikkerter kan se, hvordan Jelling så ud for 1000 år siden.

Centret har en café, hvor man kan købe kaffe, te, vin og kager. I sommerhalvåret er der desuden mulighed for at købe friskbagte boller, sandwiches og salater. Man kan også spise sin egen mad i det overdækkede, udendørs madpakkehus, Entreen til museet og oplevelsescentret er gratis, præcis som på alle andre museer i Vejle kommune. Der er skiftende åbningstider, så det er nemmest at orientere sig via hjemmesiden. Monumentområdet er dog altid åbent. Læs mere lige her.

Givskud Zoo.

Ved Givskud lige udenfor Vejle finder man Giveskud Zoo, som tidligere var kendt som Løveparken. En kæmpe zoologisk have, som flere gange er blevet kåret til Nordens bedste Zoo og hvor man kan opleve dyrene på nærmeste hold. Man kan fx køre en safaritur på sletten, hvor dyrene går rundt i en stor blandet gruppe, eller køre ind til løverne. Derudover kan man gå en tur blandt aberne og som det eneste sted i Danmark har Givskud Zoo også gorillaer.

Man skal køre rundt blandt en del af dyrene – herunder løverne. Dette kan enten foregå i egen bil eller i en af safaribusserne, hvor chaufføren fortæller mere om de mange dyr undervejs.

Der er flere muligheder for at købe mad i Givskud Zoo, men der er også rigtig mange fine steder, hvor man kan nyde sin egen, medbragte mad. Der er desuden en grillhytte, hvor der er mulighed for at grille sit eget kød, så man behøver ikke nøjes med en flad madpakke og 2 halve med leverpostej. Og trænger man til en pause fra de mange dyr, så er der masser af muligheder for at brænde energi af på trampoliner, hoppepuder og legepladser.

Legoland.

Omkring 28 km fra Vejle centrum ligger Legoland. En kæmpe forlystelsespark med massevis af kørende forlystelser, hvor alt er bygget i lego – eller noget der ligner til forveksling. I Legoland er der mulighed for at møde drager, riddere og prinsesser, kaptajner og pirater i piratland, cowboys og indianere i westernbyen, ninjaer i Nijago World og meget mere. De mindste kan hygge sig i Dublo land og endelig kan både store og små beundre de mange fine bygningsværker i Mini land, hvor ALT er lavet af klassiske legoklodser.

Legoland har mange fine steder, når det kommer til at købe mad og drikke, men jeg må være ærlig og indrømme, at jeg synes, kvaliteten af maden er jævn. Der er primært fokus på fast food som hotdogs, burgere og fritter, nuggets mm. Der er dog et par buffetrestauranter, men jeg synes, at de bærer præg af halvfabrikata og nemme løsninger. Og i betragtning af, at de færreste tager i Legoland for at sidde et par timer over en buffet, så synes jeg, at prisen er i den høje ende, men det gælder nu generelt for maden. Personligt vil jeg i hvert fald ikke betale 170 kr for en flæskestegssandwich med fritter. Især når man medregner entre, parkering og diverse.

Jeg foreslår derfor, at man selv tager mad med og benytter sig af de mange fine madpakkeområder, som Legoland også kan tilbyde. Og så kan man jo sagtens købe is, candyfloss, popcorn eller kaffe og kage ved siden af.

Hop on – Hop off bus.

Som noget helt nyt tilbyder Visit Vejle og Vejle kommune i år en gratis Hop on – Hop off bus, som kører imellem Vejle Centrum og til Kongernes Jelling, Givskud Zoo og Legoland. Bussen kører 3 gange dagligt i perioden fra d. 29/6 – 11/8 og har stop ved flere af de store hoteller, campingplads og vandrehjem.

Det er således helt oplagt at tage bussen rundt til områdets forskellige seværdigheder og så sparer man desuden både benzin og parkeringsbillet. Læs mere og se køreplanen på Visit Vejles hjemmeside. 

Vejle Midtpunkt.

Nyd en pause og en let forfriskning, frokost eller aftensmad i madmekkaet i Vejle Midtpunkt, også kaldet Latinerkvarteret. Her er massevis af små cafeer og restauranter og der er vitterligt noget for enhver smag. Uanset om man er til italienske specialiteter på den uformelle og afslappede måde, burgere, pandekager, friskbagte brød og kager eller gourmetmad findes det her. Midtpunktet, der ligger for enden af gågaden (modsat Shoppingcentret Bryggen) har lidt af det hele og på solrige sommerdage kan man nyde livet udendørs og stemningen under de mange farvestrålende paraplyer.

Gastronomi og gourmetmad.

Skal der andet og mere til end salater og caféburgere, så byder Vejle heldigvis også på en række skønne restauranter. Blandt de lidt mere “berømte” findes Remouladen, Treetop Restauranten på Hotel Munkebjerg og Memu, som er Vejle første (og eneste) Michelin restaurant.

Remouladen, som er placeret på havnen med en fantastisk udsigt udover fjorden, Nørreskoven og ikke mindst Olafur Eliassons berømte Fjordenhus er først og fremmest en frokostrestaurant. Superlækkert smørrebrød og danske klassikere som fx stjerneskud og pariserbøf. Men også et lækkert og “klassisk” aftenkort med bl.a. smørstegt rødspætte, Ribeye steak med bearnaise og rørt tatar med fritter.

Treetop Restauranten på Hotel Munkebjerg byder på internationalt fusionskøkken, hvor kærligheden til de gode råvarer, smag og kreativitet går op i en højere enhed. Måske ikke lige det oplagte valg for småbørnsfamilier, men absolut en oplevelse for madelskere og madnørder, som har god tid og ikke har noget imod eksperimenter i køkkenet. Og så må vi jo ikke glemme den fantastiske udsigt udover Vejle fjord, som for alvor kommer til sin ret, når man befinder sig højt oppe over trækronerne.

Restaurant Memu er Vejles eneste Michelin restaurant og den ligger i Vejle midtby. Restauranten er lille med kun 12 borde og plads til ca 35 gæster, så her bliver der virkelig kræset for hver enkelt gæst og detalje. Der er fokus på årstidens råvarer af højeste kvalitet – meget gerne lokalt dyrkede – og mange, små serveringer. Restauranten er åben onsdag – lørdag og bordreservation er nødvendigt. Bliver det lidt for meget med en Michelin restaurant, så kan jeg i stedet anbefale Memu Bistro, som er placeret lidt oppe ad gaden fra Restaurant Memu. Her serveres lækre cocktails og klassiske retter med fokus på friske råvarer i en hyggelig og afslappet atmosfære.

Bindeballe Købmandsgård.

I Bindeballe ved Randbøl hede lige udenfor Vejle finder man Bindeballe Købmandsgård. Købmandsgården blev etableret i 1897 og fungerer i dag som kombineret museum og købmandsbutik. På hylderne kan man således finde alt fra flettede kurve og lerskåle, kaffe og kandis til ost fra det nærliggende Nørup mejeri og lokale specialiteter. Der er desuden mulighed for at nyde en kop kaffe og et stykke kage i den hyggelige have og har man lyst, kan man også tage en overnatning i købmandsgårdens fine hytter.

Bindeballe Købmandsgård har åbent alle dage fra 10-17 og kommer man ikke ved sommertide, så er det mindst lige så hyggeligt at besøge butikken ved juletid, hvor der er fint pyntet op. Det koster 10 kr pr. person, hvis man vil besøge museet og der er gratis adgang for børn.

Hopballe Mølle – restaurant og gårdbutik.

Hopballe Mølle ligger imellem Vejle og Jelling. Stedet er først og fremmest kendt for produktionen af Hopballe kyllinger. Men derudover byder Hopballe Mølle også på en lækker restaurant og en skøn gårdbutik. Her kan man købe massevis af delikatesser (heriblandt en del lokale) samt selvfølgelig Hopballe kyllinger og produkter.

Både butikken og restauranten er værd at opleve. Men allerbedst er næsten placeringen af restauranten, hvor man på det nærmeste føler, at man sidder ude midt i møllesøen. Restauranten er primært åben til frokost og har et fint menukort. Desuden serveres både brunchbuffet, frokostbuffet og kagebord i weekenderne.

Strande langs Vejle fjord.

Der er massevis af fine sandstrande langs Vejle fjord. Men er man i Vejle, så vil jeg især nævne Albuen og Tirsbæk strand. Særligt Albuen er nem at komme til på cykel eller gåben. Tirsbæk er dog kun en kort tur væk og der kører bybusser både til Albuen og Tirsbæk.

Her er både strandkiosker, mulighed for diverse boldspil (fx beach volley), badebroer, legeplads og masser af hyggelige pletter, hvor man kan brede sit tæppe ud. Der er desuden bålplads og mulighed for at grille ved Tirsbæk strand samt køkkenfaciliteter til opvask og rensning af fisk. Desuden er der mulighed for et koldt, udendørs brusebad, hvis saltvand og sand skal skylles af kroppen, inden turen går hjem igen.

Har man ikke tid, lyst eller mulighed for at komme til stranden, så læg vejen forbi Nørretorvet i centrum af Vejle. Her omdannes springvandet hver sommer til et helt lille vandland med borde og stole. Der er desuden en lille sandstrand og masser af legetøj til fri afbenyttelse.

 

Subscribe
Notify of
1 Kommenter
Ældste
Nyeste
Inline Feedbacks
Se alle kommentarer
Birte Schelde
4 år siden

Meget fint indlæg