Bliv medlem af Maden i mit livs Madklub
Madenimitlivs Madklub

Vinterferie, New York 2018 – part 1…

2 kommentarer
Rejser/ture

Som nogle af Jer måske ved, så er Morten og jeg netop kommet hjem fra en skøn vinterferie i New York. Det var bestemt ikke vores første besøg i den fantastiske by (og formentlig heller ikke det sidste) og jeg har da også tidligere lavet utallige blogindlæg derovre fra – de er alle samlet lige her i min store New York guide – men da I er mange, som har spurgt ind til, om ikke der også kommer rejsebeskrivelser denne gang, så har jeg besluttet, at vi ikke kan få for mange New York indlæg. Derfor kommer her 1. del om vores vinterferie i New York 2018.

Vi bor i Vejle og rejser derfor stort set altid fra Billund med stop et eller andet sted i en europæisk hovedstad – denne gang fløj vi med British Airways (som faktisk hører til blandt mine favorit flyselskaber) og havde således en times ophold i Heathrow London, inden turen gik videre over Atlanten. Vi fløj fra Billund ved 11-tiden, så vi skulle heldigvis ikke stå op midt om natten, men havde både tid til stille og rolig morgenmad og få pakket det sidste, inden min far kom og kørte os til Billund ved 9-tiden.

Det er jo sådan, at når man rejser til New York fra den vestlige del af Europa, så tager det små 8 timer, så det er temmelig lang tid, som man skal have til at gå. Der er heldigvis altid masser af film, spil og diverse underholdning at vælge imellem i flyet og derudover sørger jeg også gerne for at have en ordentlig stak e-bøger og lydbøger med på min mobil, for når først flyet er kommet ud over Atlanten, er der jo ikke rigtigt noget at kigge på udover vand og hvide skyer. Der havde længe været skyer under os, da jeg ved at tilfælde kom til at se ud af vinduet og opdagede, at det ikke længere var skyer, som lå under os, men derimod de smukkeste hvide sne- og isbjerge, da vi fløj henover Grønland i det fineste solskinsvejr.

Vi har tidligere passeret sydspidsen af Grønland, når vi er fløjet til USA, men vi har aldrig været så langt oppe over Grønland og det var virkelig et betagende syn. Mine forældre har været på ferie i Grønland og lige siden har min mor været sådan lidt småbesat efter at komme tilbage – hun siger, at det går i blodet på en og jeg er sikker på, at hun har ret.


Vi havde jo allerede fået serveret drikkevarer, middag og diverse snacks et par timer tidligere, men meget passende valgte kabinepersonalet at komme rundt med en is til os, da vi havde lagt de sidste isbjerge bag os. Perfect timing. Jeg har for øvrigt stort set altid indstillet skærmen i sædet foran mig på “map”, så jeg kan følge med i, hvor langt vi er, hvilke byer vi er i nærheden af, højde, hastighed og hvor mange kilometer vi har fløjet – det er lidt hyggeligt at følge med, synes jeg.

Vel ankommet til New York og kommet igennem immigrationen uden de store køer/forsinkelser, landede vi på vores hotel (Hilton Garden inn, Times Square South) ved 19-tiden lokal tid (midnat dansk tid). Vi foretrækker faktisk Upper West side, men om vinteren, hvor det kan være meget koldt, kan det være en fordel at bo i Midtown, hvor man nemt kan komme til og fra stort set alle de forskellige subway linjer. Hotellet var splinternyt, indviet i november og med en perfekt beliggenhed ift. butikker og subwaystationer, så det var ikke så svært et valg, da vi besluttede os tilbage i oktober måned.

I nærheden af hotellet lå en stor Whole Foods, som er en kæde af de mest fantastiske fødevarebutikker med alverdens lækkerier og store varme og kolde buffet’er, hvor man selv blander sin mad og derefter betaler efter vægt. Da vi var småsultne, men også efterhånden ved at være trætte, besluttede vi os for at blande hver en boks fuld af mad fra buffet’en og den tog vi med os tilbage til værelset, som var helt perfekt indrettet med kæmpe dobbeltseng, skrivebord + skrivebordsstol, en lænestol, kaffemaskine, mikrobølgeovn og køleskab. Kort sagt ingen problemer i at spise på værelset og slet ikke fordi Whole Foods også er leveringsdygtig i alt til faget hørende, når det kommer til engangsservice. Vi kunne derfor tage både plastikbestik, tallerkner og glas med os og bevæbnet med et par fyldte poser satte vi kursen tilbage mod hotellet, hvor vi spiste aftensmad og ved 21-tiden faldt vi i søvn.

Selvfølgelig vågnede vi meget tidligt – det gør vi som regel de første par dage, hvor vi endnu ikke rigtigt har fået os indstillet på tidsforskellen på 6 timer, men heldigvis var der en lækker kaffemaskine på værelset og masser af kapsler til både kaffe og te, så vi nød en kop morgenkaffe i sengen og et par kapitler i en bog. Ved 9-tiden var vi klar til at forlade hotellet og det første, som stod på programmet, var morgenmad. Den blev indtaget i den Whole Foods, som ligger ved Columbus Circle på 59. st, da den har et superhyggeligt siddeområde, hvor der sjældent er ret mange mennesker.

Når man bor på hotel i New York, er det meget sjældent, at der er morgenmad på hotellet – nogle gange kan det tilkøbes men pas på, for det er de færreste hoteller, som har et decideret morgenmadslokale og en morgenmadsbuffet. Man kan sagtens risikere, at få en såkaldt continental breakfast beståede af en muffin, et glas juice og en coffee to go. Det har vi faktisk prøvet en enkelt gang, men det var okay, for vi havde ikke betalt for morgenmad, det var blot inkl, da vi bestilte værelse på hotellet. Ved ankomsten fik vi så udleveret en række kuponer, så vi hver morgen kunne henvende os i receptionen og få udleveret føromtalte muffin, juice og kaffe – heldigvis havde vi under alle omstændigheder regnet med at spise morgenmad ude en del af dagene, for New York vrimler med skønne diners, der serverer lækker morgenmad, men hold nu op hvor manglede vi ikke kager til aftenskaffen i den uge. Nå, det var et lille sidespring – tilbage til morgenmaden i Whole Foods.

Jeg synes, at Whole Foods er et genialt sted at spise morgenmad og i løbet af sådan en tur skifter vi gerne imellem at spise morgenmad der og så på en eller anden hyggelig diner. Selvom New York vrimler med lækre restauranter og skønne spisesteder, så er vi ret konservative, når det kommer til morgenmad – det skal fungere og være let tilgængeligt. Og det der med at rende rundt og lede efter hyggelige steder, er bare ikke noget, som fungerer for os om morgenen – vi skal vide, hvor vi er på vej hen, lige så snart vi forlader hotellet. Ellers ender vi nemlig med at gå rundt og kigge på muligheder i så lang tid, at det nogle gange er blevet til frokost i stedet.

Hvor Whole Foods i løbet af dagen kan byde på en kæmpe salatbar og en stor varm og kold buffet, så har de om morgenen en stor morgenmadsbuffet med alt hvad hjertet kan begære af amerikanske klassikere – scrambled eggs (klassisk og lavet kun på æggehvider), kogte æg, forskellige slags bacon og pølser, breakfast sandwiches, baked beans, french toast, pandekager med og uden blåbær, vafler, havregrød, frisk udskåret frugt og meget andet godt. Brødet henter man i det enorme brødskab, hvor der i hvert fald er mindst 10 forskellige slags store bagels at vælge imellem og minimum det dobbelte, når det kommer til morgenkager og muffins. Kaffen henter man i kaffebaren og så er man ellers klar til at betale ved kassen og finde en plads i det hyggelige siddeområde, hvor der er bestik, sennep, ketchup, koldt vand og krus, paptallerkner osv osv til fri afbenyttelse.

Det allerbedste ved Whole Foods er faktisk, at man kan smage lidt af det hele – modsat en diner behøver man jo ikke bestille en portion af hver og eksempelvis få serveret 3 pandekager, 4 skiver french toast og en kæmpe vaffel med bær. Man kan nøjes med at tage 1 pandekage, 2 skiver bacon, en enkelt pølse og ½ skv. french toast i en boks og så er det ellers bare at gå til kassen og få boksen vejet og betale. Denne første morgen valgte vi et par store, nybagte bagels – en med kanel og rosiner og en klassisk. Vi hentede et par små brikker med smør og flødeost i køleren og så tog Morten et lille bæger havregrød med lidt forskellige slags topping. Desuden kaffe og te og jeg skal love for, at vi blev mætte – de er altså store de bagels.

Vi havde generelt et forrygende vejr med sol og lune temperaturer, imens vi var i New York men lige denne dag skulle det blive småkoldt og overskyet, så efter morgenmaden satte vi kursen mod Bus Authority ved 42. st for at tage bussen til Jersey Gardens – et kæmpe outlet shopping center, som ligger i New Jersey. Det tager ca 30 minutter at komme dertil med bus fra Bus Authority og jeg tror, at jeg har skrevet om det i et tidligere New York indlæg, men det er super nemt. Når man kommer ind på Bus Authority, som er Manhattans rutebilsstation og er KÆMPE stor, så skal man blot gå efter de gule skilte i loftet, hvor der står “Ticketing” (billetter).

Hvis man følger skiltene, ender man ved billetsalget, hvor det både er muligt at købe billetter ved små billetluger og ved billetautomater. Vi køber gerne ved automaterne og faktisk oplevede vi denne gang, at Jersey Gardens allerede er oprettet som genvej på forsiden, så det er en ret populær destination og det er jo ret nemt at købe billet på den måde. Man skal vælge zoner, når man køber billetten (2 eller 5) og Jersey Gardens er zone 5. Derefter kan enten købe en enkelt billet (7 $ pr. pers.) eller en returbillet (14 $ pr. pers.) og har man planer om at tage bussen tilbage igen, så kan man lige så godt købe en returbillet. Der er nemlig ikke billetautomater ved Jersey Gardens. Man kan godt nok købe billetter hos chaufføren, når man skal hjem, men det kræver kontanter og tit er køen for at komme ind i bussen lang og folk er lidt utålmodige, så det nemmeste er helt klart, hvis man bare kan aflevere sin returbillet til chaufføren og stige ombord. Vær i øvrigt opmærksom på, at automaten spytter 2 billetter ud pr. pers, hvis man køber returbilletter – den ene skal afleveres på udturen og den anden på hjemturen.

Ved de store informationsskærme, som er placeret rundt omkring, kan man se hvornår næste bus til Jersey Gardens kører og fra hvilken gate. Busserne kører som regel hvert kvarter, så har man lige netop misset en bus, så tager det ikke frygteligt lang tid, før den næste kommer. Og så er det egentlig bare at følge skiltene i loftet til de forskellige gates og stige ombord på bussen, når den ankommer. Bussen holder lige ved Jersey Gardens og man behøver ikke at frygte for, at man ikke kommer af det rigtige sted – der står Jersey Gardens på store skilte og desuden stiger samtlige passagerer af bussen, så man kan simpelthen ikke tage fejl.

På trods af, at vi efterhånden har besøgt Jersey Gardens 4 gange og har en nogenlunde god ide om, hvilke butikker vi går efter, så ender vi alligevel altid med at bruge mindst 5-6 timer derude. Jeg aner simpelthen ikke, hvor tiden bliver af, men vi hygger os og det er jo det vigtigste. Af de butikker, hvor der især kan gøres gode handler for europæere, kan fx nævnes – Calvin Klein, Tommy Hilfiger, Abercrombie and fitch, Under Armour, Levis, Ralph Lauren og Michael Kors. De amerikanske mærker koster i forvejen markant mindre i USA end i Europa, så når man yderligere får 40-90 % rabat på tøjet, så er det virkelig noget, som kan mærkes. Jeg købte eksempelvis et par bluser og t-shirts fra Calvin Klein til 9.95 $ pr stk eller hvad der svarer til ca 60 kr.

De europæiske mærkevarer derimod, fx Armani, Boss, Lacoste, Lagerfeld osv osv er der knap så meget at spare på, hvilket måske hænger sammen med tranporten. Jeg har dog også tydeligt på fornemmelsen, at de europæiske mærker er mere fashionable i USA, men man kan selvfølgelig stadig være heldig og gøre en rigtig god handel. Udover klassiske tøjbutikker er der også masser af sportstøj og skobutikker og desuden en isenkræmmer, en butik med diverse brugskunst og køkkenting samt en lille butik med make up. Desuden er der selvfølgelig masser af muligheder for at få stillet sult og tørst undervejs. Vi var i hvert fald pænt tørstige efter en times forløb og smuttede ind forbi Starbucks – jeg er vild med deres icetea lemonade infusion med jordbær og grøn te og så kunne vi også lige sidde ned i 15 minutter.

Da vi blev sultne, gik vi op på 1. sal, hvor alle spisestederne er samlet. Der er et par enkelte deciderede restauranter, hvor man bliver bænket med tjener og menukort, men de fleste vælger nu blot at købe noget ved en af de mange forskellige fast food diske og så sætte sig i det store, fælles siddeområde. Her er stort set alt hvad hjertet kan begære – Burger King, Popeye Chicken (næsten det samme som Kentucky Fried Chicken), Moe’s South West Grill (mexi food), Natthan’s (hotdogs, burger og fritter), Sbarro (pizzaer), La Tapenade (sandwiches og panini), Cajun Grill og meget meget mere.

Jeg er vild med Moe’s hjemmelavede guacamole, som man enten køber i “cup” eller “bowl” og får serveret med en stor pose tortillachips, så det skulle vi selvfølgelig have. Faktisk snyder billedet lidt, for der var så mange chips, at vi slet ikke kunne spise dem, men billedet er taget ned i posen, så det er kun det øverste lag, som er synligt.  Derudover blev vi enige om at dele en tallerkenfuld fra Cajun Grill (mener jeg det var) med 1 x valgfri entree og 2 x valgfri sides (det var jo kun frokost. Der var noget kylling, som så ret godt ud, men i sidste ende besluttede vi os alligevel for et lækkert stykke stegt fisk. Desuden valgte vi dampede grønsager og pasta med tomatsauce – alle de forskellige muligheder ligger fremme i disken, så det er nemt at overskue og vælge hvad man har mest lyst til. Dampet grønt og pasta var måske ikke det mest ophidsende, som vi kunne have valgt, men vi havde lyst til noget mad, som var lidt let og ikke alt for fed og de andre muligheder var eksempelvis mac and cheese med 3 slags ost, hvidløgsbrød, pommes frites eller tempura grønsager.

Portionen var virkelig stor, så vi kom ikke til at fortryde, at vi delte. Vi fik en ekstra tallerken og bestik med og så var det bare at finde en plads og få spist. Vi brugte vel omkring en time på at holde frokostpause, men så hyggede vi os også gevaldigt undervejs – nippede til chips med guacamole, snakkede, hvilede benene og planlagte “næste etape”.

Jersey Gardens er for øvrigt genialt indrettet, for den er fordelt på 2 etager og butikkerne ligger på noget, som bedst kan beskrives som en ringvej. Når man kommer ind, begynder man blot at gå rundt og på et tidspunkt er man så kommet hele vejen rundt og er tilbage ved udgangspunktet. På den måde behøver man ikke bekymre sig om, hvorvidt man får det hele med eller lede efter en speciel butik – som jeg ofte synes er et problem, når jeg befinder mig i diverse shoppingcentre – for det hele skal nok komme. Når man er færdig i stueetagen, kan man så meget passende tage rulletrappen op og gå i gang på 1. sal.

Ved 17-tiden blev vi enige om, at vi var færdige for denne gang og så var det egentlig bare at gå ud til bussen og tage tilbage til Manhattan. Men så er der jo det, at der ligger en Coldstone isbutik i Jersey Gardens og den var vi lige nødt til at besøge. Coldstone har et, synes jeg, fantastisk concept, som går ud på, at man først vælger is og antallet af kugler og derefter vælger man “fyld”. Fyldet består fx af diverse slik, nødder, kiks, cookies, chokoladebarer og meget andet – det hele er udstillet i en masse gennemsigtige glas. Jeg valgte en kugle bananis og så mini marshmallows, valnødder og kitkat. Is og fyld bliver så lagt på en iskold plade og “hakket” eller “skåret” sammen til en lækker softice ved hjælp af 2 spatler. Faktisk lidt som en McFlurry fra McDonalds men altså med håndkraft og valgfrit fyld.

Der ligger en Coldstone på Times Square, men på denne her tid af året er det ikke så rart at gå udendørs og spise is – vi vidste derfor, at skulle vi have en is fra Coldstone, så måtte det blive, imens vi var i Jersey Gardens og kunne holde varmen. Da isen var spist, tog vi bussen tilbage til Manhattan med alle vores poser og vi landede på hotellet ved 19.00 tiden. Vi havde egentlig planlagt at tage ud at spise, men jeg var fuldstændig færdig ovenpå den lange dag i Jersey og måske også stadig ramt en smule af tidsforskellen. Det endte med, at jeg tog et dejligt langt bad, imens Morten hentede et par skønne og rygende varme deep pan pizzaer og iskold sodavand og så spiste vi aftensmad på værelset og så en film – jeg har aldrig boet på et hotel med så mange tv-kanaler. Hvis vi havde villet, så kunne vi have set relativt nye film i al den tid vi var der, uden på noget tidspunkt at se den samme. Nu var vi jo ikke kommet til New York for at se film, men lige denne her aften var det nu meget hyggeligt bare at synke ned i sengen og nyde en god film. Især da det begyndte at regne udenfor.

Subscribe
Notify of
2 Kommentarer
Ældste
Nyeste
Inline Feedbacks
Se alle kommentarer
Mette
6 år siden

Lyder så hyggeligt. Altid dejlgtbat læse om jeres oplevelser i NY.